Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 13 Pēdējās nedēļas laikā 17 Visi
Ministru kabineta noteikumi Nr. 585
Rīgā 2017. gada 26. septembrī (prot. Nr. 48 22. §)
Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"
Izdoti saskaņā ar
Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta divpadsmito daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 165. nr.; 2015, 210. nr.; 2016, 135., 199. nr.) šādus grozījumus:
1. Izteikt 2. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:
"2. Pārtikas kvalitātes shēmas atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 17. decembra Regulas (ES) Nr. 1305/2013 par atbalstu lauku attīstībai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un ar ko atceļ Padomes Regulu (EK) Nr. 1698/2005, 16. panta 1. punkta "a" un "b" apakšpunktam ir:".
2. Izteikt 15. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:
"15. Operators katru gadu līdz 1. februārim rakstiski iesniedz pārskatu par iepriekšējā gadā realizētajiem produktiem, ja iepriekšējā gadā viņš atbilstošajā shēmā ir darbojies vismaz trīs mēnešus:".
3. Papildināt 30. punktu ar otro teikumu šādā redakcijā:
"Izvērtējot laboratorijas testēšanas pārskatus, kas apliecina produktu kvalitātes rādītāju atbilstību, dienests ievēro testēšanas metodes noteikšanas robežu. Rezultāti, kas ir zemāki par metodes noteikšanas robežu, atbilst rādītājam "nav pieļaujams"."
4. Izteikt 6. pielikuma II1 nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:
"II1. Prasības liellopu, cūku, kazu, aitu un trušu liemeņiem, sadalītajai gaļai un subproduktiem".
5. Izteikt 6. pielikuma 6.7 punktu šādā redakcijā:
"6.7 Pirms realizācijas no kautuves liemeņu dziļajā muskulatūrā pH līmenis ir 5,4–5,8."
6. Papildināt 6. pielikuma II1 nodaļu ar 6.9 punktu šādā redakcijā:
"6.9 Subprodukti iegūti no dzīvniekiem, kuri atbilst šā pielikuma II1 nodaļā minētajām prasībām."
7. Izteikt 6. pielikuma III nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:
"III. Prasības liellopu, cūku, kazu, aitu un trušu maltajai gaļai, gaļas izstrādājumiem un produktiem".
8. Izteikt 6. pielikuma 7.4. apakšpunktu šādā redakcijā:
"7.4. tauku, ādu un cīpslu emulsiju;".
9. Papildināt 6. pielikumu ar 7.1 punktu šādā redakcijā:
"7.1 Maltās gaļas un tādu gaļas izstrādājumu ražošanā, kuri nav paredzēti lietošanai pārtikā bez termiskās apstrādes, nedrīkst izmantot gaļas atgriezumus."
10. Svītrot 6. pielikuma 8. punktā vārdus "(izņemot ādu)".
11. Izteikt 6. pielikuma 10. punktu šādā redakcijā:
"10. Operators organizē darbu (piemēram, izveidojot degustācijas komisiju) tā, lai katrā partijā tiktu novērtētas gaļas produktu organoleptiskās īpašības un to rādītāji atbilst šā pielikuma 1. tabulā minētajām prasībām."
12. Izteikt 6. pielikuma 12. punktu šādā redakcijā:
"12. Šo noteikumu 11.1., 11.2. un 11.3. apakšpunktā minētie produkti ir tikai dabīgā vai ēdamā kolagēna apvalkā vai bez apvalka. Ēdamais kolagēna apvalks nedrīkst saturēt pārtikas piedevas."
13. Izteikt 8. pielikuma 1. nodaļu šādā redakcijā:
"1. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu kvalitātes prasības
1. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu kvalitātes kontroli veic operators, pieņemot katru partiju.
2. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu kvalitātes rādītāji atbilst šā pielikuma 1. tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem.
1. tabula
Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu kvalitātes rādītāji
Nr. p. k. | Produkts | Rādītājs | Rādītāja lielums | Piezīmes |
1. | Kvieši | mitrums, % | ne vairāk kā 14 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – kviešu graudi |
Hagberga krišanas skaitlis, s | ne mazāk kā 220 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – kviešu graudi | ||
proteīna saturs (sausā masā), % | ne mazāk kā 12,5 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – kviešu graudi | ||
Zeleny indekss, ml | ne mazāk kā 30 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – kviešu graudi | ||
atkritumu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 1,0 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – kviešu graudi | ||
citu kultūraugu graudu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 4,0 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – kviešu graudi | ||
sīko graudu (kas iziet caur 2,0 x 20 mm sietu) piemaisījumi, % | ne vairāk kā 2,0 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – kviešu graudi | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | |||
ar melnplauku inficēti graudi | nav pieļaujami | |||
ar fuzariozi inficēti graudi | nav pieļaujami | |||
melno graudu (Claviceps purpurea) klātbūtne, % | ne vairāk kā 0,05 | |||
2. | Rudzi | mitrums, % | ne vairāk kā 14 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – rudzu graudi |
Hagberga krišanas skaitlis, s | ne mazāk kā 120 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – rudzu graudi | ||
atkritumu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 1,0 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – rudzu graudi | ||
citu kultūraugu graudu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 4,0 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – rudzu graudi | ||
sīko graudu (kas iziet caur 1,4 x 20 mm sietu) piemaisījumi, % | ne vairāk kā 2,0 | nosaka operators, ja nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produkts – rudzu graudi | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | |||
ar melnplauku inficēti graudi | nav pieļaujami | |||
ar fuzariozi inficēti graudi | nav pieļaujami | |||
melno graudu (Claviceps purpurea) klātbūtne, % | ne vairāk kā 0,05 | |||
3. | Mieži, rudzi un kvieši (iesala ražošanai) | dīgtspēja, % | ne mazāk kā 95 | |
proteīna saturs sausā masā, %: | ||||
miežiem (alus iesala ražošanai) | līdz 12 | |||
rudziem (alus iesala ražošanai) | līdz 18 | |||
kviešiem (alus iesala ražošanai) | līdz 15 | |||
mitrums, % | ne vairāk kā 14 | |||
homogenitāte (vienas šķirnes sēkla), % | ne mazāk kā 95 | |||
citu kultūraugu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 2 | |||
atkritumu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 1 | |||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | |||
4. | Rapšu sēklas | erukskābes saturs, % | ne vairāk kā 2 | |
bāzes mitrums, % | ne vairāk kā 8 | |||
atkritumu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 2 | |||
5. | Auzas | mitrums, % | ne vairāk kā 14 | |
tilpummasa, g/l | 500–600 | |||
citu augu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 2,0 | |||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | |||
6. | Linsēklas | bāzes mitrums, % | ne vairāk kā 8 | |
atkritumu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 2,0 | |||
7. | Pupas, zirņi | mitrums, % | ne vairāk kā 14 | |
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | |||
citu augu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 2 |
3. Auksti spiestu nerafinētu augu eļļu iegūst ar mehāniskas spiešanas metodi.
4. Nerafinētai augu eļļai mehāniski nodala fosfatīdus un gļotvielas.
5. Operators vismaz reizi gadā augu eļļai akreditētā laboratorijā nosaka benzo(a)pirēna saturu, un tas nepārsniedz 2,0 µg/kg mitra svara.
6. Operators vismaz reizi gadā produktiem, izņemot augu eļļu, nosaka aflatoksīnu summu (B1 + B2 + G1 + G2), un tā nepārsniedz 4,0 µg/kg produkta.
7. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu pārstrādes produktu kvalitātes kontroli veic operators katrai produktu partijai. Partijas apjomu nosaka operators.
8. Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu pārstrādes produktu kvalitātes rādītāji atbilst šā pielikuma 2. tabulā minētajām prasībām.
2. tabula
Graudu, eļļas augu, zirņu un pupu pārstrādes produktu kvalitātes prasības
Nr. p. k. | Produkts | Rādītājs | Rādītāja lielums |
1. | Kviešu milti | krāsa | balta ar dzeltenīgu vai zilganu toni |
smarža | raksturīga svaigiem miltiem, bez citas smaržas | ||
mitrums, % | ne vairāk kā 15 | ||
pelnvielu saturs, % | ne vairāk kā 1,26 | ||
Hagberga krišanas skaitlis, s | ne mazāk kā 220 | ||
lipekļa saturs, % | ne mazāk kā 25 | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | ||
metālmagnētiskie piemaisījumi, mg/kg | 3,0 | ||
2. | Rudzu milti | krāsa | pelēcīgi zilgana vai balta |
smarža | raksturīga svaigiem miltiem, bez citas smaržas | ||
mitrums, % | ne vairāk kā 14,5 | ||
pelnvielu saturs, % | ne vairāk kā 1,7 | ||
Hagberga krišanas skaitlis, s | ne mazāk kā 120 | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | ||
metālmagnētiskie piemaisījumi, mg/kg | ne vairāk kā 3,0 | ||
3. | Putraimi | krāsa | raksturīga attiecīgās krāsas graudu putraimiem |
smarža | raksturīga svaigiem graudu produktiem, bez citas smaržas | ||
mitrums, % | ne vairāk kā 14,0 | ||
veselo kodoliņu saturs (neattiecas uz grūbām), % | ne vairāk kā 0,5 | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | ||
atkritumu piemaisījumu saturs, % | ne vairāk kā 3 | ||
metālmagnētiskie piemaisījumi, mg/kg | ne vairāk kā 3,0 | ||
nenolobīti graudi, % | ne vairāk kā 1,5 | ||
lauztie kodoli (grūbās), % | ne vairāk kā 4,0 | ||
miltiņi, % | ne vairāk kā 0,5 | ||
4. | Pārslas | krāsa | raksturīga attiecīgās krāsas graudu pārslām |
smarža | raksturīga svaigiem graudu produktiem, bez citas smaržas | ||
mitrums, % | 10,0–14,0 | ||
atkritumu piemaisījumu saturs, % | ne vairāk kā 0,35 | ||
peroksidāzes aktivitāte | neaktīva | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | ||
metālmagnētiskie piemaisījumi, mg/kg | ne vairāk kā 3,0 | ||
5. | Gaišais miežu, kviešu, rudzu iesals | krāsa (EBC) | raksturīga attiecīgās krāsas iesalam |
mitrums alus iesalam, % | ne vairāk kā 6 | ||
mitrums samaltam maizes iesalam, % | ne vairāk kā 10 | ||
iejavas skābums (alus iesalam), pH | 5–7 | ||
pārcukurošanās (min.) | 5–20 | ||
ekstraktvielas sausā vielā, % | ne mazāk kā: 75 – miežiem 70 – kviešiem 70 – rudziem |
||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | ||
6. | Speciālie iesali | krāsa (EBC) | raksturīga attiecīgajam iesalam |
mitrums, % | ne vairāk kā 8 | ||
ekstraktvielas sausā vielā, % | ne mazāk kā 60 | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | ||
7. | Auksti spiesta nerafinēta augu eļļa | ārējais izskats | raksturīga eļļas veidam |
krāsa | raksturīga eļļas veidam | ||
smarža, garša | raksturīga eļļas veidam, bez nevēlamas piegaršas | ||
peroksīdu skaitlis, mekv. aktīvā O2/kg | ne vairāk kā 15 | ||
skābes skaitlis, mg KOH/g | ne vairāk kā 4,0 | ||
mitruma un gaistošo vielu masas daļa, % | ne vairāk kā 0,2 | ||
nešķīstošie piemaisījumi, % | ne vairāk kā 0,05 | ||
8. | Manna | krāsa | raksturīga produktam |
smarža | raksturīga produktam, bez citas nevēlamas smaržas | ||
mitrums, % | ne vairāk kā 15,5 | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | ||
pelnvielu saturs, % | ne vairāk kā 0,6 | ||
9. | Lobīti zirņi, veselie | krāsa | raksturīga zirņiem, gaiši dzeltena, dzeltena |
smarža | raksturīga zirņiem, bez blakus smaržām, pelējuma, sasmakuma | ||
mitrums, % | ne vairāk kā 14 | ||
atkritumu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 0,5 | ||
graudu piemaisījumi (dīgušas sēklas, bojātas sēklas, saēstas sēklas), % | ne vairāk kā 3,0 | ||
kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama | ||
šķelto zirņu klātbūtne, % | ne vairāk kā 5 | ||
10. | Lobīti zirņi, šķeltie | krāsa | raksturīga zirņiem, gaiši dzeltena, dzeltena |
smarža | raksturīga zirņiem, bez blakus smaržām, pelējuma, sasmakuma | ||
mitrums, % | ne vairāk kā 14 | ||
atkritumu piemaisījumi, % | ne vairāk kā 0,5 | ||
lobīti zirņi veselie, % | ne vairāk kā 5 | ||
graudu piemaisījumi (dīgušas sēklas, bojātas sēklas, saēstas sēklas), % | ne vairāk kā 3,0 | ||
metālmagnētiskie piemaisījumi, mg/kg | ne vairāk kā 3 | ||
11. | Pupu milti | krāsa | raksturīga pupām |
smarža | raksturīga pupām, bez blakus smaržām, pelējuma, sasmakuma | ||
mitrums, % | ne vairāk kā 14 | ||
metālmagnētiskie piemaisījumi, mg/kg | ne vairāk kā 3 |
9. Pārvadājot miltus beztaras veidā specializētā transportā, operators katrai partijai veic kvalitāti apliecinošu dokumentu kontroli. Ja rodas strīdi, veic miltu fizikāli ķīmiskās analīzes."
14. Izteikt 8. pielikuma 10. punktu šādā redakcijā:
"10. Maizes un miltu izstrādājumu ražošanā izmanto miltus, kuru kvalitātes prasības atbilst šajos noteikumos minētajām prasībām."
15. Papildināt 8. pielikumu ar 10.1 punktu šādā redakcijā:
"10.1 Maizes ražošanā neizmanto pārtikas piedevas, izņemot askorbīnskābi un askorbātus (E 300, E 301, E 302), un tās nenonāk produktā, pārnestas no kompleksajām sastāvdaļām."
16. Aizstāt 9. pielikuma 1. tabulas 10. punktā vārdus un skaitli "drātstārpu bojājumi – ne vairāk par 5,0 %" ar vārdiem un skaitli "kaitēkļu bojājumi – ne vairāk par 10 %".
17. Aizstāt 9. pielikuma 8. tabulas 5. punktā vārdus "nav pieļaujamas" ar vārdiem un skaitļiem "ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv/1 g, pārējiem – nav pieļaujamas".
18. Aizstāt 10. pielikuma 2. tabulas 1. un 2. punktā vārdus un skaitli "Patogēnie mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas 1 g" ar vārdiem un skaitli "Zarnu nūjiņu grupas baktērijas, 1 g".
19. Izteikt 10. pielikuma 3. tabulu šādā redakcijā:
"3. tabula
Augļu sulu un tām līdzīgo produktu kvalitātes rādītāji
Nr. p. k. | Produkts | Rādītājs | Rādītāja lielums |
1. | Augļu nektāri | Pelējumu sēnītes un raugu šūnas, 1 g | ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv, pārējiem – nav pieļaujamas |
Titrējamās skābes masas daļa, % | 0,1–1,6 (atkarībā no produkta veida) | ||
2. | Augļu sulas (tostarp augļu sulas no koncentrētām sulām) | Pelējumu sēnītes un raugu šūnas pasterizētiem produktiem, 1 g | ne vairāk kā 50 kvv |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas nepasterizētiem produktiem, 1 g | ne vairāk kā 5 x 103 kvv | ||
Patulīna saturs: | |||
smiltsērkšķu sulai, ābolu sulai, kg | ne lielāks par 10 μg | ||
citu augļu sulām, kg | ne lielāks par 50 μg | ||
zarnu nūjiņu grupas baktērijas nepasterizētā sulā, 25 g | nav pieļaujami | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi nepasterizētiem produktiem, 1 g | ne vairāk kā 5 x 103 kvv | ||
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi pasterizētiem produktiem, 1 g | ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv, pārējām – nav pieļaujamas | ||
3. | Sīrupi | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi, 1 g | ne vairāk kā 5 x 103 kvv |
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas, 1 g | ne vairāk kā 50 kvv" |
20. Aizstāt 10. pielikuma 4. tabulas 2. punktā skaitļus "10–30" ar vārdiem un skaitli "ne vairāk kā 30".
21. Izteikt 11. pielikuma 10.2. un 10.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"10.2. augu izcelsmes un hidrolizētas dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas;
10.3. tauku, ādu un cīpslu emulsiju;".
22. Izteikt 13. pielikumu šādā redakcijā:
"13. pielikums
Ministru kabineta
2014. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 461
Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības saliktiem produktiem, uztura bagātinātājiem, garšvielām, tējai un kafijai
1. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanai izmantoto dzīvnieku izcelsmes izejvielu kvalitāte atbilst Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (turpmāk – noteikumi) 6., 7., 11. un 12. pielikumā minētajām prasībām.
2. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanai izmantotās augu izcelsmes izejvielas atbilst šo noteikumu 8., 9. un 10. pielikumā minētajām prasībām.
3. Saliktā produkta un uztura bagātinātāja ražošanā izmanto dabiskas izcelsmes izejvielas.
4. Garšvielu krāsa un smarža raksturīga attiecīgajam produktam, konsistence sausa, birstoša, ražošanā neizmanto pārtikas piedevas un aromatizētājus.
5. Tēja, kafija un garšvielas atbilst šā pielikuma tabulā minētajiem rādītājiem.
Tabula
Kvalitātes rādītāji tējai, kafijai un garšvielām
Nr. p. k. | Produkts | Rādītājs | Rādītāja lielums |
1. | Tēja | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi, 1 g | ne vairāk kā 5 x 105 kvv |
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas, 1 g | ne vairāk kā 500 kvv | ||
2. | Kafija (tostarp ozolzīļu, cigoriņu, miežu) |
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi, 1 g | ne vairāk kā 5 x 105 kvv |
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas, 1 g | ne vairāk kā 1000 kvv | ||
Atkritumu piemaisījumu saturs, % | ne vairāk kā 0,5 | ||
3. | Garšvielas | Kaitēkļu invāzija | nav pieļaujama |
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas, 1 g | ne vairāk kā 1000 kvv" |
23. Izteikt 14. pielikuma 6. punktu šādā redakcijā:
"6. Sulu dzērieniem operators ne retāk kā reizi gadā nosaka pelējuma sēnīšu un raugu šūnu daudzumu, un tas nepārsniedz 50 kvv/1 ml."
24. Papildināt 15. pielikumu ar VI nodaļu šādā redakcijā:
"VI. Prasības krēma konditorejas izstrādājumiem
13. Operators ne retāk kā reizi gadā akreditētā laboratorijā krēma konditorejas izstrādājumiem nosaka mikrobioloģiskos rādītājus, un tie atbilst šā pielikuma 10. tabulā minētajiem rādītājiem.
10. tabula
Mikrobioloģiskie rādītāji krēma konditorejas izstrādājumiem
Nr. p. k. | Rādītājs | Rādītāja lielums |
1. | Salmonellas, 25 g | Nav pieļaujamas |
2. | Zarnu nūjiņu grupas baktērijas, 0,1 g | Nav pieļaujamas |
3. | Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi, 1 g | Ne vairāk kā 1 x 104 kvv |
4. | Pelējumu sēnītes, 1 g | Ne vairāk kā 50 kvv |
5. | Raugu šūnas, 1 g | Ne vairāk kā 50 kvv" |
25. Izteikt 17. pielikuma tabulu šādā redakcijā:
"Nr. p. k. | Izejvielu piegādātājs | Reģistrācijas numurs vai personas kods | Adrese | Kontaktinformācija (uzvārds, tālruņa numurs) | Piegādātais produkts |
1. | |||||
2. | |||||
3. | |||||
4. | |||||
5. | |||||
6. | |||||
7. | |||||
8. | |||||
9. | |||||
10. | " |
Ministru prezidents Māris Kučinskis
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs