• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauns Latvijas partneris - Kataras valsts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.1996., Nr. 215/216 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29426

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pensiju rēķinu 1997. gadā

Vēl šajā numurā

11.12.1996., Nr. 215/216

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

diplomātija

Jauns Latvijas partneris —Kataras Valsts

Vakar, 10. decembrī, Maskavā Latvijas Republikas vēstnieks Jānis Peters un Kataras Valsts vēstnieks Baders Omars ad – Dafa parakstīja protokolu par diplomātisko attiecību nodibināšanu starp abām valstīm.

Katara (Qatar) jeb Kataras Valsts (Dawlat Qatar) ir neliela valsts Āzijā, Persijas līča piekrastē. Kataras kaimiņvalstis ir Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti. Teritorijas ziņā (tikai 11 tūkstoši kvadrātkilometru) Katara ir sešas reizes mazāka par Latviju, bet pēc iedzīvotāju skaita (apmēram pusmiljons cilvēku) tā no Latvijas atpaliek apmēram piecas reizes. Tātad pēc kvantitatīvajiem parametriem Katara pieder pie pasaules mazākajām valstīm. Taču, neraugoties uz to, Katara ir viena no pasaules lielākajām naftas eksportētājvalstīm. Kataras zemes dzīles ir burtiski piesātinātas ar šo tik svarīgo dabas bagātību. Līdz ar to Katara ieņem visnotaļ cienījamu vietu arī pasaules valstu politiskajā spektrā, tās viedoklī aizvien rūpīgāk ieklausās arī pasaules varenāko valstu vadītāji.

Tagadējās Kataras teritorija bijusi apdzīvota jau trešajā gadu tūkstotī pirms Kristus dzimšanas. Savā laikā šī zeme bijusi iekļauta arābu kalifātā, tad atradusies Bahreinas emīra varā. XVI gadsimtā Kataru iekaroja portugāļi, vēlāk tā ietilpa Osmaņu impērijā, bet mūsu gadsimtā no 1916. līdz 1971. gadam tā bija Lielbritānijas protektorāts. Katara ir neatkarīga valsts kopš 1971. gada.

Kataras iedzīvotāju lielum lielā daļa ir arābi. Katarā dzīvo arī imigranti no Irānas, Indijas un Pakistānas. Valdošā reliģija valstī ir islams. Lielākā daļa Kataras iedzīvotāju dzīvo pilsētās un ir nodarbināti naftas ieguvē. Katarā ir arī bagātīgi dabasgāzes krājumi. Kataras lauksaimniecība ir vāji attīstīta, jo lielu daļu no valsts nelielās teritorijas veido tuksneši ar retām oāzēm. Taču lauksaimniecība Kataras iedzīvotājus tomēr nodrošina ar dārzeņiem un augļiem, daļēji arī ar lopkopības produktiem. Samērā nozīmīgu vietu Kataras pārtikas krājumu nodrošināšanā ieņem arī zvejniecība un garneļu audzēšana. Katara eksportē galvenokārt naftu un sašķidrināto gāzi ,bet importē mašīnas, tehnoloģiskās iekārtas, pārtikas produktus un daudzus citus ražojumus, ko eventuāli varētu piedāvāt arī Latvija.

Katara ir 114. valsts, ar ko Latvijai nodibinātas diplomātiskās attiecības.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!