• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bēgļu jautājums kā problēma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.1997., Nr. 34/35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29525

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad uzrunā, informē, stāsta zinātnieki

Vēl šajā numurā

04.02.1997., Nr. 34/35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bēgļu jautājums kā problēma

Piektdien, 31. janvārī, Rīgā, viesnīcā “Rīdzene”, Jāņa Čakstes demokrātijas veicināšanas fonds un Norvēģijas Kristīgo demokrātu partija kopīgi rīkoja konferenci “Bēgļu jautājums cilvēktiesību aspektā — problēmas un iespējamie risinājumi”.

Konferences atklāšanā Māris Vītols, Jāņa Čakstes demokrātijas veicināšanas fonda biedrs un Saeimas deputāts, uzsvēra pasākuma galveno mērķi — novērtēt reālo situāciju Latvijā bēgļu jautājuma sakarā un meklēt tālākā risinājuma iespējas. Turklāt šādas — starptautisko speciālistu, kā arī Latvijas valstisko un nevalstisko organizāciju pārstāvju apmeklētas — konferences uzdevums ir arī modināt sabiedrības interesi par tik svarīgu cilvēktiesību aspektu kā bēgļu jautājums.

Arī Džons Hendra, ANO pārstāvniecības Latvijā vadītājs, runājot konferences ievaddaļā, pauda gandarījumu par ieinteresētību risināt bēgļu jautājumu atklāta dialoga ceļā, turklāt laikā, kad Latvijas Republikas Ministru kabinetā iesniegts likumprojekts par bēgļa statusa noteikšanu un ANO 1951. gada Bēgļu konvencija Latvijā vēl nav ratificēta. Valdībai iesniegtā likumprojekta pieņemšanas gadījumā tiktu risināts būtisks jautājums — noteikta atšķirība starp bēgļa un nelegālā imigranta tiesisko statusu. Tomēr, kā uzsvēra Džons Hendra, lai gan vēl nav atrisināti problēmas likumiskie aspekti, Latvijai jau pašlaik jānodrošina bēgļu pamattiesību, tāpat kā visu cilvēktiesību, ievērošana savā teritorijā. Valstij ir jāpilda pienākums pret cilvēku, kas meklē patvērumu. Cilvēktiesību vispusīga ievērošana iespējama, ja valsts sniegtu atbalstu visām cilvēktiesību institūcijām Latvijā. Turklāt Bēgļu likuma pieņemšana būtiski tuvinātu Latviju Eiropas likumdošanai un kļūtu arī par svarīgu priekšnosacījumu bezvīzu režīma ieviešanai ar daudzām kaimiņvalstīm. Atzīmējot jau sasniegto cilvēktiesību jautājumos, ANO pārstāvniecības vadītājs vēlēja Latvijas pusei bēgļu problēmas risināšanai meklēt arī ārvalstu palīdzību finansu un sakaru līdzekļu veidā.

Konferences turpinājumā referāti un diskusijas skāra divus pasākuma rīkotāju pieteiktos tematus — “Starptautiskās konvencijas un to realizācija Latvijā” un “Bēgļu jautājuma tiesiskie aspekti”.

Dina Gailīte,

“LV” korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!