• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kārtību, kādā izmaksas vietā ir apliekami fizisko personu ieņēmumi no saimnieciskās darbības, ja fiziskā persona nav reģistrējusi savu individuālo darbu vai individuālo uzņēmumu, arī zemnieku vai zvejnieku saimniecību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.1997., Nr. 38/39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29557

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar savu, latvisku mugurkaulu.

Vēl šajā numurā

06.02.1997., Nr. 38/39

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Numurs: 15.1.2./1228

Pieņemts: 04.02.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nozaru ziņas

Valsts ieņēmumu dienests

Norādījums Nr.15.1.2./1228 Rīgā 1997.gada 4.februārī

Par kārtību, kādā izmaksas vietā ir apliekami fizisko personu ieņēmumi no saimnieciskās darbības, ja fiziskā persona nav reģistrējusi savu individuālo darbu vai individuālo uzņēmumu, arī zemnieku vai zvejnieku saimniecību

Saskaņā ar 1996.gada 19.decembrī pieņemto likumu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” Valsts ieņēmumu dienests nosaka sekojošu kārtību, kādā fizisko personu ieņēmumi no saimnieciskās darbības ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekami izmaksas vietā.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 17.panta desmitās daļas 7.punkts nosaka, ka ieņēmumi no saimnieciskās darbības, ko veic fiziskā persona, kura nav reģistrējusi savu individuālo darbu vai individuālo uzņēmumu, arī zemnieku vai zvejnieku saimniecību, izņemot lauksaimnieciskās ražošanas produkciju, ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli izmaksas vietā.

Sakarā ar to, ka fiziskā persona uzņēmējsabiedrībām, uzņēmumiem (iestādēm, organizācijām) var realizēt preces, kuras var kvalificēt arī kā personīgo īpašumu, un likuma 9.panta pirmās daļas 19.punkts nosaka, ka ienākumi no sava īpašuma pārdošanas ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais ienākums, tad, iepērkot preces no fiziskām personām, kuras nav reģistrējušas savu individuālo darbu vai individuālo uzņēmumu, arī zemnieku vai zvejnieku saimniecību, ir jāpieprasa ar šo personu paraksu apliecināta izziņa (atbilstoši paraugam pielikumā), ka minētā persona, realizējot preces, neveic darbību, kas var būt kvalificēta kā saimnieciskā darbība. Šī izziņa tiek glabāta uzņēmējsabiedrību, uzņēmumu (iestāžu, organizāciju) grāmatvedībā un ir attaisnojuma dokuments nodokļa neieturēšanai izmaksas vietā.

Ja fiziskā persona iesniedz iepriekšminēto izziņu, tad izmaksātais ienākums ar iedzīvotāju ienākuma nodokli izmaksas vietā nav jāapliek. Šajā gadījumā uzņēmējsabiedrībām, uzņēmumiem (iestādēm, organizācijām) par summām, kas personām izmaksātas, neieturot no tām nodokli, jānosūta paziņojums (Finansu ministrijas instrukcijas Nr.9-n 4.pielikums) Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc savas atrašanās vietas ne vēlāk kā līdz nākamā mēneša 15.datumam.

Ja fiziskā persona atsakās iesniegt iepriekšminēto izziņu, tad ienākuma izmaksas vietā ir jāietur nodoklis Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei ir jānosūta paziņojums par aprēķināto, ieturēto un budžetā pārskaitīto iedzīvotāju ienākuma nodokli. Paziņojums par aprēķināto, ieturēto un budžetā pārskaitīto iedzīvotāju ienākuma nodokli ienākuma gūšanas (saņemšanas) vietā (publicēts 30.01.97. “Latvijas Vēstnesī” Nr.31/32) uzņēmumiem, uzņēmējsabiedrībām (iestādēm, organizācijām) jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc savas atrašanās vietas ne vēlāk kā līdz nākamā mēneša 15.datumam. Uzņēmējsabiedrībām un uzņēmumiem (iestādēm, organizācijām) nodoklis jāietur šo ienākumu izmaksas vietā 25% apmērā, un tas jāiemaksā attiecīgajā budžetā ne vēlāk kā līdz ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša 5.datumam.

Iepriekšminētos paziņojumus Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde pēc ienākuma izmaksātāja atrašanās vietas pārsūta Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajai iestādei pēc maksātāja dzīvesvietas, ja tā ir citā administratīvajā rajonā.

Ja Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde pēc maksātāja dzīvesvietas, izvērtējot saņemto informāciju, konstatēs, ka personas gūtie ienākumi ir kvalificējami kā ienākumi no saimnieciskās darbības un no tiem nav ieturēts nodoklis izmaksas vietā, tad jābrīdina šī persona par taksācijas gadā gūtajiem ienākumiem no saimnieciskās darbības un par aprēķināto nodokli, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes rīcībā esošo informāciju. Fiziskai personai pēc iepriekšminētā brīdinājuma saņemšanas ir jāierodas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas un jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam, kas gūst ienākumus no saimnieciskās darbības, kā arī jāizdara nodokļa aprēķins rezumējošā kārtībā (jāiesniedz gada ienākumu deklarācija) par iepriekšējo taksācijas gadu un jāsamaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par gūto ienākumu no saimnieciskās darbības.

Ja fiziskā persona, kura ir guvusi ienākumus no saimnieciskās darbības, turpina savu saimniecisko darbību un pēc brīdinājuma saņemšanas nereģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē kā nodokļu maksātājs, tad iestājas atbildība saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 34.pantu, t.i., no nodokļu maksātāja tiek piedzīta nesamaksātā nodokļa summa, soda nauda šīs summas divkāršā apmērā, kā arī nokavējuma nauda, bet, ja nav iespējams noteikt nodokļa lielumu, to iekasē par iepriekšējo periodu aprēķinātā nodokļa dubultā apmērā, bet, ja tāda nav bijis, nodokļa lielumu nosaka, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošo informāciju par analogiem nodokļa maksātājiem un piemērojot pārkāpējiem maksājumus dubultā apmērā.

Par nodokļa nesavlaicīgu samaksāšanu maksātājam ir jāatbild saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 31.1pantu, t.i., sākot ar nākamo maksājuma termiņam sekojošo dienu, ir aprēķināms nesamaksātās nodokļa summas palielinājums (pamatparāda palielinājums) un nokavējuma nauda 0,1% apmērā no nesamaksātā pamatparāda par katru nokavēto nodokļa samaksas dienu.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietniece,

Nodokļu pārvaldes direktore V.Gromule

Pielikums

 

_______________________________________________________________________  
(uzņēmuma, uzņēmējsabiedrības (iestādes, organizācijas) nosaukums)  
_______________________________________________________________________  
   
Nodokļu maksātāja reģistrācijas Nr.  
_______________________________________________________________________  
(preču realizētāja vārds un uzvārds)  
   
Personas kods  
_______________________________________________________________________  
(dzīvesvietas adrese, telefons)  

Izziņa

Apliecinu, ka zemāk minētās preces ir mana personīgā manta un šo preču pārdošana nav saistīta ar manu uzņēmējdarbību (saimniecisko darbību). Esmu informēts, ka par nereģistrētas uzņēmējdarbības veikšanu iestājas administratīvā atbildība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.2.panta.

1. _______________________________________________________________________

2. _______________________________________________________________________

3. _______________________________________________________________________

4. _______________________________________________________________________

5. _______________________________________________________________________

6. _______________________________________________________________________

7. _______________________________________________________________________

8. _______________________________________________________________________

9. _______________________________________________________________________

10. _______________________________________________________________________

_________________
(iesniedzēja paraksts)

199_ .gada_ .______

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!