• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai stipra un droša mūsu valsts robeža. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.1997., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29655

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas tautsaimniecība. Šodienas acīm.

Vēl šajā numurā

13.03.1997., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Lai stipra un droša mūsu valsts robeža

Vakar,12.martā, LR Iekšlietu ministrijā notika sanāksme par valsts robežas kontroles pilnveidošanu. Sanāksmi vadīja LR iekšlietu ministrs Dainis Turlais, tās darbā piedalījās LR Ministru prezidents Andris Šķēle, aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš, satiksmes ministrs Vilis Krištopans, vides un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs, ekonomikas ministrs Guntars Krasts, citu ministriju, valsts iestāžu un ieinteresēto valsts uzņēmumu atbildīgas amatpersonas.

Atklājot sanāksmi, iekšlietu ministrs Dainis Turlais uzsvēra, ka sabiedrībā un arī starp valsts iestādēm ir jāpanāk vienots viedoklis par to, kādai jābūt valsts robežai, kāda ir valdības politika šīs robežas kontroles jautājumos. Deklarācijā par Ministru kabineta darbu 5.13. punktā teikts, ka 1997.gadā jāuzsāk valsts austrumu robežas izbūve.

Valsts robežas izbūve ir starptautiski tiesisko, topoģeodēzisko un inženiertehnisko pasākumu un darbu koplekss, kā arī robežapsardzības infrastruktūras izveidošana un pierobežas teritoriju attīstības nodrošināšana robežkontroles uzdevumu pildīšanai. Tās pamatā ir valstu savstarpējās attiecības un ekonomiskās iespējas.

Iekšlietu ministrijas Robežapsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš iepazīstināja sanāksmes dalībniekus ar sagatavoto projektu valsts robežas kontroles pilnveidošanai. Svarīga šā projekta sadaļa ir valsts robežas izveidošanas starptautiski tiesiskais pamatojums. Latvijai ir noslēgti līgumi par valsts robežas atjaunošanu ar Igaunijas Republiku (parakstīts 1992.gada 20.martā, ratificēts), ar Baltkrieviju (parakstīts 1994.gada 21.februārī, ratificēts), ar Lietuvas Republiku (parakstīts 1993.gada 29.jūnijā, ratificēts). Ar Krievijas Federāciju līguma teksts saskaņots darba grupās (komisijas līmenī), un, kā sanāksmē informēja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs M.Riekstiņš, ir iespējams, ka līgums tiktu parafēts 21. martā.

G.Dāboliņš iepazīstināja sanāksmes dalībniekus ar austrumu robežas iekārtošanai nepieciešamajiem tehniskajiem līdzekļiem, darbu veidiem un to izmaksām. Pēc aptuvenām aplēsēm, robežkontroles inženiertehniskajam aprīkojumam, “zaļās robežas” tehnisko iekārtu iegādei, robežas infrastruktūras izveidošanai un citiem darbiem ir vajadzīgi aptuveni 30 miljoni latu.

Vides un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs, runājot sanāksmē, apliecināja Latvijas pierobežā esošo pašvaldību ieinteresētību robežas infrastruktūras veidošanā. Tas nodrošinātu lielu iedzīvotāju daļu ar darbu, kā arī veicinātu šo pašvaldību ekonomisko attīstību rajonos, kur ir robežkontroles punkti. Par problēmām, kas saistītas ar austrumu robežas izbūvi un iekārtošanu, sanāksmē runāja Satiksmes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, citu ministriju un valsts iestāžu pārstāvji.

LR Ministru prezidents Andris Šķēle sanāksmes dalībniekiem — atbildīgajām ministrijām, valsts iestāžu vadītājiem — uzdeva divu nedēļu laikā rūpīgi iepazīties ar IeM robežsardzes izstrādāto projektu un iesniegt priekšlikumus Iekšlietu ministrijai par šā projekta īstenošanas iespējām. Atbildīgajām ministrijām jānozīmē arī amatpersonas, kas piedalīsies darba grupā valsts robežkontroles jautājumu risināšanai. Šo darba grupu izveidos ar Ministru kabineta rīkojumu. A.Šķēle uzsvēra, ka projekta realizācijā nebūs atlaižu nevienai ministrijai un valsts iestādei.

Šogad šos darbus uzsāks pilnā apjomā. “Mēs nevaram pieteikt sevi Eiropas Savienībā, ja neprotam sakārtot savu austrumu robežu”, teica A.Šķēle.

IeM preses centrs

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Pie atbildīgās sarunas galda: aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš, satiksmes ministrs Vilis Krištopans, Ministru prezidents Andris Šķēle, iekšlietu ministrs Dainis Turlais, Ministru prezidenta biedrs Juris Kaksītis, Ministru prezidenta biedrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs un ekonomikas ministrs Guntars Krasts

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs un aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš

Valsts ieņēmumu valsts ministre Aija Poča un Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Andris Staris (priekšplānā) , Robežapsardzes priekšnieks pulkvedis Gunārs Dāboliņš, Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta priekšnieks ģenerālis Juris Ļabis, Policijas departamenta priekšnieks ģenerālis Aldis Lieljuksis

Ministru prezidenta biedrs Juris Kaksītis un satiksmes ministrs Vilis Krištopans

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!