• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts prezidentu gaida Dānija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.1997., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29659

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par latviešu rakstības atlabošanu Endzelīna rakstība

Vēl šajā numurā

13.03.1997., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms notikuma

Latvijas Valsts prezidentu gaida Dānija

“Latvijas Vēstneša” speciālkorespondents Jānis Ūdris vakar, 12.martā, no Kopenhāgenas

Ufe Elemans Jensens ( Uffe Ellemann Jensen )

“Dānija vēlas redzēt Latviju Eiropas Savienības un NATO,” uzsvēra Dānijas Ārpolitikas biedrības priekšsēdētājs, bijušais Dānijas ārlietu ministrs Ufe Elemans Jensens, vakar, 12.martā Folketingā tiekoties ar Latvijas žurnālistiem, kas pēc Dānijas valdības ielūguma ieradušies Kopenhāgenā, lai labāk sagatavotos Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizītes atspoguļošanai jaunnedēļ Dānijā.

Ufe Elemans Jensens atzīmēja, ka viņam — šobrīd opozīcijas vadītājam — attieksmē pret Baltijas valstīm ir pilnīga uzskatu sakritība ar valdību un ka valdību maiņa Dānijā nenozīmē ārpolitiskā kursa maiņu. “Mums jāliek Krievijai saprast, ka Eiropā vairs netiek akceptētas ietekmes sfēras,” turpināja pazīstamais dāņu politiķis, piebilstot, ka valstīm, kas integrējas Eiropas struktūrās, savukārt vajadzēs ņemt vērā arī Krievijas intereses. Atbildot uz Latvijas žurnālistu jautājumu par ASV prezidenta Bila Klintona vienas dienas vizīti Dānijā Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa vizītes laikā, Ufe Elemans Jensens teica: “Klintona vizīti var uztvert arī kā Amerikas signālu, ka viņiem joprojām ir aktīva interese par Baltijas valstīm. Dānija kā aktīva ES un NATO locekle aktīvi atbalsta Baltijas valstu integrāciju šajās struktūrās. Klintona vizīte Dānijā (pēc sarunas ar Krievijas prezidentu Jeļcinu Helsinkos — J.Ū. ) vērtējama kā signāls mūsu valdībai turpināt šo politiku.” Ufe Elemans Jensens uzsvēra, ka gribētu redzēt Baltijas valstu uzņemšanu NATO jau pirmajā kārtā. Taču, ja tas nebūs iespējams, tad jākoncentrē uzmanība uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ātrāku uzņemšanu ES. “Jūs šī mērķa vārdā esat neatlaidīgi strādājuši, un jūsu sasniegumi likumdošanas un arī privatizācijas jomā ir gluži neticami,” teica Dānijas Ārpolitikas biedrības priekšsēdētājs.

“LV” pārstāvis pateicās Ufem Elemanam Jensenam par lielo atbalstu Latvijai valstiskās neatkarības atjaunošanā un nodeva “LV” galvenā redaktora Oskara Gerta vēstuli ar lūgumu pastāstīt par savu dzīvi un darbību grāmatā “Triju zvaigžņu gaisma” (par Triju Zvaigžņu ordeņa nesējiem), kura top “LV” apgādā. Dāņu diplomāts izteica dziļu pateicību “Latvijas Vēstnesim” un atvainojās, ka tikai politiskās aizņemtības dēļ nav izpildījis redakcijas lūgumu. Taču tuvākajā laikā tas noteikti tikšot izdarīts.

Pilnībā Ufes Elemana Jensena atbildes uz “LV” jautājumiem publicēsim pēc atgriešanās mājās.

Bila Klintona paredzētā ierašanās Dānijā jūtami kāpinājusi dāņu un arī starptautiskās sabiedrības interesi par Latvijas Valsts prezidenta gaidāmo vizīti un Baltijas problēmām kopumā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!