• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.1997., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija ir nopietna Eiropas Savienības kandidāte

Vēl šajā numurā

02.04.1997., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Amerikas Zemessardzes ģenerālis pie Latvijas kolēģiem

Aizpagājušajā nedēļā Latviju apmeklēja ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gordons Stamps.

— Ģenerāļa kungs, kāds ir jūsu vizītes mērķis Latvijā?

— Esmu ieradies apskatīties, kā attīstās mūsu pirms četriem gadiem aizsāktās sadarbības programma. Esmu iepriecināts par iespēju tikties ar jūsu Valsts prezidentu. Ulmaņa kungs interesējās par mūsu partnerattiecību programmām. Viņš izteica īpašu gandarījumu par Mičiganas Nacionālās gvardes un Latvijas Zemessardzes ciešo sadarbību. Viņš vēlas, lai iesāktais darbs tiktu turpināts.

— Kā sākās Zemessardzes un Mičiganas Nacionālās gvardes attiecības?

— Mūsu kontakti sākās 1993.gadā. Izveidojām sadarbības grupu un programmu. Sākumā norises nebija straujas. Tagad esam ļoti cieši saistīti programmā “Partnerattiecības mieram”. Šis ir otrais gads, kad mēs veidosim starptautiskās mācības “Baltic Challenge”, kuras šogad notiks Igaunijā. Domājam arī par iespējām tai mūsu rotai, kura šogad piedalīsies šajās mācībās, kādu laiku trenēties kopā ar latviešu karavīriem Latvijā.

Šis ir otrais gads, kad mēs uzaicināsim Latvijas karavīrus uz mācībām “Guardex” Mičiganā.

Domāju, ka mēs varētu darīt vēl vairāk, jo mūsu valdība ļoti atbalsta sadarbības programmas ar Latviju. Šīm vajadzībām atvēlētie finansu līdzekļi šogad ir lielāki, līdz ar to mums ir vairāk naudas dažādām apmācību programmām.

— Kāda, jūsuprāt, ir sadarbības perspektīva starp Zemessardzi un Mičiganas Nacionālo gvardi?

— Sadarbība turpinās sekmīgi attīstīties. Viens no iemesliem — Mičiganā dzīvo liels skaits latviešu. Parasti, kad latviešu karavīri atbrauc uz Mičiganu, vietējie latvieši ir ļoti atsaucīgi un daudz palīdz, tas rada ļoti stipras saiknes starp mūsu valstīm. Guntis Ulmaņa kungs pagājušajā gadā bija ciemos pie mums, un mēs domājam arī par līdzīgu vizīti šogad.

— Vai jūs personiski pazīstat latviešus, kas iesaistījušies militārajās struktūrās?

— Jā, mana palīdze ir latviete. Protams, te man gribētos minēt arī Verneru Šulcu, kurš strādāja pie mums, bet tagad viņš ir Latvijas zemessargs. Arī kapteinis Ivars Sīka, kurš kādu laiku strādāja Latvijā. Mūsu pavalsts Senātā ir viens latviešu senators, kurš ļoti interesējas par mūsu sadarbību.

— Jūs ļoti labi pazīstat Latvijas bruņoto spēku struktūru. Kādu vietu tajā saskatāt Zemessardzei?

— Ierobežoto finanšu dēļ Latvija nekad nevarēs uzturēt septiņpadsmit tūkstošus algotu karavīru. Jūsu Zemessardze ir liels spēks, visiem zemessargiem ir jābūt apmācītiem un apgādātiem ar visu nepieciešamo. Tā ir Latvijas nākotne — ir jābūt cilvēkiem, kas gatavi rīkoties ārkārtas situācijā. Palūkojieties, arī Somijā vai Šveicē notiek līdzīgi procesi, un visur arvien lielāka nozīme ir brīvprātīgajām militārajām struktūrām.

Airis Rikveilis,

Zemessardzes preses grupa


Latvijas Zemessardzes vadība pie Amerikas kolēģiem

Pēc Amerikas Savienoto Valstu Mičiganas štata Nacionālās gvardes komandiera ģenerāļa Gordona Stampa ielūguma uz Mičiganas Nacionālās gvardes ikgadējo virsnieku konferenci devās LR Zemessardzes komandieris pulkvedis Juris Eihmanis, Apmācību dienesta priekšnieks pulkvedis Jānis Hartmanis, Plānošanas un operāciju dienesta priekšnieks majors Jānis Kauķis un komandiera palīdze virsleitnante Ingūna Dudele. Konferencē, kas notika Mičiganas štata galvaspilsētā Lansingā, piedalījās vairāk nekā piecsimt ASV Mičiganas Nacionālās gvardes virsnieku. Zemessardzes delegācija piedalījās mācību “Guardex—97” plānošanā, kas notiks šogad ASV, Mičiganas štatā, no 13.līdz 28.jūnijam. Uz šīm mācībām dosies aptuveni četrdesmit LR ZS virsnieku un instruktoru.

Konferences atklāšanas laikā J.Eihmanis par ieguldījumu Zemessardzes attīstībā ar Zemssardzes goda zīmi apbalvoja Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerāli G.Stampu un viņa vietnieku ģenerāli R.Teiloru. Pēc konferences Zemessardzes delegācija apmeklēja Mičiganas štata parlamentu un tikās ar senatoru Stīlu (Steel). Daugavas vanadžu organizācija “Grand Rapidos” rīkoja pusdienas, kuru ienākumus ieskaitīja Zemessardzes atbalsta fondā.

Agris Dzelme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!