• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas dokumenti (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.1997., Nr. 95/96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 14. aprīļa sēdē

Vēl šajā numurā

15.04.1997., Nr. 95/96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par 1997. gada martā

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas

Iesniegumu birojā saņemtajiem iesniegumiem

Saņemti iesniegumi pavisam 415

t.sk. individuāli 384

kolektīvi 25

anonīmi 6

Iesniegumu izskatīšana:

— atbilde sagatavota Iesniegumu birojā 89

— sniegtas starpatbildes par iesniegumu pārsūtīšanu 23

— nodoti atsevišķiem deputātiem (t. s. pavairoti) 161

— nodoti deputātu frakcijām (t. sk. pavairoti) 72

— nodoti deputātu komisijām (t. sk. pavairoti) 279

— nodoti Saeimas struktūrvienībām 29

— pārsūtīti citām iestādēm un organizācijām 19

— nodoti lietā (anonīmi un bez konkrēta satura) 9

Personīgā pieņemšanā griezušies apmeklētāji 91

t. sk. saņemti iesniegumi 25

Likumā noteikto atbilžu sniegšanas termiņu pārkāpuši:

Juridiskais birojs 1

Juridiskā komisija 3

Visas frakcijas (izņemot frakciju “Latvijai”) 1

Mandātu un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs I.Bišers

Iesniegumu biroja vadītāja I.Dreģe

Par saņemtajiem iesniegumiem konkrēti

1) Priekšlikumi un atsauksmes par politiskajiem un sociāli ekonomiskajiem procesiem. Kopā — 27 iesniegumi.

— K. Mizovska no Rīgas iestājas par to, lai tiktu izdarīti grozījumi Saeimas Kārtības rullī, Valsts prezidentu vēlētu visa tauta, bet deputātu palīgus algotu deputāti paši no personīgajiem līdzekļiem — 1.

— S. Lesiņa no Ogres, uzzinot, cik liela summa Saeimā izdota par kalendāriem, aicina iekasēt šo summu no deputātiem un pēc tam to nodot organizācijai “Glābiet bērnus” — 1.

— L. Kanniņš no Olaines un D. Jakimovičs no Rīgas negatīvi izsakās par Saei-mas darbu kopumā, nespēju vai nevēlēšanos rūpēties par maznodrošinātajiem — 2.

— J. Stars un K. Birznieks no Rīgas izsaka negatīvu attieksmi pret “Tēvzemei un Brīvībai” pasīvo nostāju Abrenes jautājumā un vaino viņus tautas nabadzībā — 2.

— A. Āboliņš no Jūrmalas aicina frakcijas “Latvijai” deputātus aktīvāk cīnīties pret Latvijas nodevējiem un komunistu atbalstītājiem — 1.

— K.Jeminejs no Saulkalnes vēlas, lai tiktu oficiāli atzīta Čečenijas Republika, uzskata, ka “kustība “Latvijai” uzvarēs”, kritizē DPS, “Latvijas ceļu”, LNNK, kā arī mudina deputātus apgūt Latvijas vēsturi — 2.

— I. Baltmanis no Kuldīgas atkārtoti pievēršas obligātās transporta līdzekļu apdrošināšanas likumprojektam. Šoreiz autors vaino frakcijas “Latvijas ceļš” un DPS par likumprojekta atbalstīšanu un uzskata, ka šīs partijas 7. Saeimā netiks — 2.

— Anonīms autors pieprasa saukt pie kriminālatbildības ekspremjeru M.Gaili par nelikumīgu ieroču un ekipējuma pirkšanu personīgām vajadzībām par Valsts kancelejas naudu — 1.

— L. Braunfelds no Jelgavas vaino “Latvijas ceļu” un ekspremjera M. Gaiļa vadīto Ministru kabinetu par ekonomisko stāvokli valstī — 1.

— S. Staņēviča no Rīgas pozitīvi izsakās par Tautas kustības “Latvijai” un frakcijas “Latvijai” darbību — 1.

— A.Rumbēns no Jelgavas asi nosoda kustības “Latvijai” aktivitātes un kritiski vērtē laikraksta “Avīze Latvijai” publikācijas, bet I.Sils no Rīgas aizvainots par kustības “Latvijai” kļūdaini uzrakstītiem aģitācijas materiāliem — 2.

— LSDP priekšsēdētājs J. Bojārs un LSDSP pārstāvis E. Baldzēns iesnieguši divus kopīgus iesniegumus ar prasībām un paziņojumu par enerģētikas un privatizācijas problēmām valstī. Brīdina, ka prasību neievērošanas gadījumā izmantos citas metodes — 2.

— A. Matušenoka u.c. (7 paraksti) no Daugavpils kritiski vērtē paveikto valstī 6 gadu laikā un uzskata, ka jāpasteidzas to savest kārtībā — 1.

— Rīgas Miera ielas 90. nama iedzīvotāji ar sašutumu izsakās par “Sociālistiskās partijas — Līdztiesības” pašvaldību vēlēšanu aģitācijas lapu — 1.

— A.Birznieks no Rīgas asi kritizē tiesneša J. Kaksīša apsūdzību R.Silaraupam, pra-sa viņu saukt pie kriminālatbildības, kā arī izdarīt grozījumus Kriminālkodeksā — 1.

— A. Gorbans no Vecpiebalgas apšauba Saeimas priekšsēdētāja A. Čepāņa godīgumu, pauž vilšanos kā vēlētājs un vaino viņu Abrenes zaudēšanā — 1.

— P. Vīgants no Bauskas rajona nosoda aktivitātes pie Brīvības pieminekļa deputāta M. Vītola vadībā un ir neapmierināts ar, viņaprāt, nepietiekami akcentēto valsts proklamēšanas dienas norisi — 1.

— T. Bite no Rīgas aicina Saeimu izteikt neuzticību deputātei L. Kuprijanovai — 1.

— J.Elksnītis no Rīgas ir pārliecināts, ka ārlietu ministrs pietiekami nenopūlas, lai pievērstu pasaules uzmanību Latvijai — 1.

— Ē. Gross no Rīgas kategoriski pieprasa 100 — 200 reizes pavairot un izdalīt viņa apvainojošos un rupjos izteicienus par Valsts prezidentu — 1.

— I. Baltmanis no Kuldīgas izvērtē Valsts prezidenta uzstāšanos TV jautājumā par morāli — 1.

2) Priekšlikumi likumu un lēmumu pilnveidošanas jautājumos. Kopā — 56 iesniegumi.

— I. Ronis no Rīgas uzskata, ka neatliekami jāpieņem vairāki likumdošanas akti (VDK arhīvi, okupācijas deklarācija, zemes tirgus) — 3.

1. Ārlietu jautājumi:

— G. Rode no Zviedrijas pieprasa Abrenes jautājumu virzīt uz ANO, bet A.Voveru atsaukt no Latvijas–Krievijas sarunu komisijas sastāva — 1.

— A. Myint no Vācijas mudina Latviju ratificēt Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, kā arī atcelt nāvessodu Latvijā — 1.

2. Budžeta, finansu un nodokļu jautājumi:

— A. Indriksone no Rīgas ierosina pieņemt likumu, kas ļautu zemniekiem maksāt nodokļus graudā — 1.

3. Juridiskie jautājumi:

— V. Kursītis no Rīgas lūdz komentēt 1994. gada 15. decembrī pieņemtās izmaiņas Latvijas Kriminālkodeksā un Sodu izpildes kodeksā — 4.

— I. Baltmanis no Kuldīgas (2 iesniegumi), Dz. Kovaļevskis no Jelgavas (5 iesniegumi), E. Ozoliņš no Burtnieku pagasta seko likumprojekta par obligāto apdrošināšanu izskatīšanai un iesūtījuši dažādus priekšlikumus, galvenokārt ierosina ņemt vērā dažādu kategoriju braucēju maksātspēju — 8.

4. Izglītības, kultūras un zinātnes jautājumi:

— P. Upe no Kanādas aicina deputātus pievērst lielāku uzmanību latviešu valodas tīrībai un labskanībai — 1.

5. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas jautājumi:

— T. Jundzis no Rīgas vēlas, lai tiktu izdarītas izmaiņas zemes iemērīšanas darbu apmaksas kārtībā — 1.

— I. Uzāns no Jelgavas politiski represēto apvienības “Staburadze” uzskata, ka šobrīd nepamatoti celt “Latvenergo” pakalpojumu tarifus nav godīgi cilvēku zemās maksātspējas dēļ — 1.

— E. Kuple u.c. (6 paraksti) no 3. Latvijas skolēnu Saeimas darba grupas lūdz likumā “Par alkohola monopolu” atzīt alu par alkoholisko dzērienu — 9.

6. Sociālie un darba jautājumi:

— B. Dindune u.c. (7 paraksti) no Rīgas satraukti, ka drīzumā var palikt bez darba un tāpēc ierosina pieņemt likumu “Par farmaceitisko darbību”, tā nodrošinot pilsoņu tiesības — 1.

— I.Kalējs u.c. (5 paraksti) Rīgas strādājošie pensionāri ierosina izdarīt grozījumus esošajā pensiju likumā attiecībā uz strādājošajiem pensionāriem — 1.

— J. Jakušenoka u.c. Tukuma un Rīgas invalīdi (15 paraksti) iesaka saglabāt invalīda statusu arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas un izvirza prasības vairāku atvieglojumu noteikšanā — 1.

— Vairāki darba kolektīvi un Latvijas iedzīvotāji izvirza dažādas pretenzijas valsts pensiju likumam un galvenokārt jaunajai aprēķināšanas kārtībai — 16.

7. Mandātu un iesniegumu komisijas jautājumi:

— R. Lejiņš, Z. Likševics, M. Ozoliņa, Z. Ausberga no Rīgas, Z. Liepa no Ogres nosoda deputāta V. Krisberga krāpniecisko darbību un lūdz viņu atbrīvot no deputāta pienākumiem — 5.

8. Pilsonības likuma izpildes komisijas jautājumi:

— T. Bite no Rīgas atbalsta deputāta Dz. Ābiķa priekšlikumu izdarīt grozījumus pilsonības likumā sakarā ar pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem — 1.

— I. Ulmane no Rīgas ar sašutumu izsakās par pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem Latvijas labā atsevišķām personām kā, piemēram V.Čirjatjevam — 1.

3) Iesniegumi un sūdzības dažādos jautājumos. Kopā — 332 iesniegumi, t. sk. — 4 anonīmi, bez konkrēta satura — 4 iesniegumi.

Pavisam saņemti — 415 iesniegumi.

Personīgā pieņemšanā griezies — 91 apmeklētājs, saņemti — 25 iesniegumi.

Svarīgākie jautājumi:

— problēmas saistībā ar jauno pensiju likumu un pensiju aprēķināšanas kārtību;

— komunālo pakalpojumu augstie tarifi un apmaksas grūtības;

— invalīdu izdzīvošanas un ārstēšanās problēmas;

— bezdarbs un ar to saistītās problēmas;

— īpašumtiesību atgūšanas grūtības un kompensācijas sertifikātu par zemi saņemšana naudā.

Iesniegumu biroja vadītāja I.Dreģe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!