• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Itālija mums ir svarīga un droša partnervalsts". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.1997., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29864

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Itālija mums ir svarīga un droša partnervalsts" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

22.05.1997., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Itālija mums ir svarīga un droša partnervalsts”

Vakar un šodien mūsu valstī Itālijas prezidents Oskars Luidži Skalfaro

Vakar, 21.maijā, sākās Itālijas Republikas prezidenta Oskara Luidži Skalfaro valsts vizīte Latvijā. Pēc oficiālās sagaidīšanas Rīgas pilī notika abu prezidentu un delegāciju sarunas. Sarunu laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienības un NATO paplašināšanos. Abu valstu prezidenti izteica gandarījumu par to, ka veiksmīgi norisinās dialogs starp NATO un Krieviju. Pārrunātas arī abu valstu attiecības. Abas puses bija vienisprātis, ka ir jāpaplašina Latvijas un Itālijas ekonomiskā sadarbība. Latvija ir ieinteresēta arī sadarboties ar Itāliju militārajā jomā. Latvijas Valsts prezidents ierosināja sākt sarunas par bezvīzu režīma ieviešanu starp Latviju un Itāliju.

Pēc divpusējām sarunām tika parakstīti līgumi: Latvijas Republikas valdības un Itālijas Republikas valdības līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību; Latvijas Republikas valdības un Itālijas Republikas valdības līgums par izvairīšanos no dubultās aplikšanas ar nodokļiem; Latvijas Republikas valdības un Itālijas Republikas valdības līgums par personu, kas izceļojušas vai uzturas valstī nelegāli, atpakaļuzņemšanu. Līgumus parakstīja Itālijas Republikas Ārlietu ministrijas valsts ministre senatore Patrīcija Toja un Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

Abas puses apmainījās ar notām par bezvīzu režīma ieviešanu starp personām, kas ceļo ar diplomātiskajām un dienesta pasēm.

Pēc līgumu parakstīšanas abu valstu prezidenti nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Pēcpusdienā viesnīcā “Radisson SAS Daugava” notika Itālijas Republikas prezidenta Oskara Luidži Skalfaro un Latvijas Republikas Ministru prezidenta Andra Šķēles sarunas. Pēc tam augstais viesis ar savu meitu Mariannu Skalfaro ieradās Rīgas Domē, tikās ar Domes prezidija pārstāvjiem un parakstījās goda viesu grāmatā. Vakara cēlienā Itālijas Republikas prezidents pastaigājās pa Vecrīgu, iepazīstoties ar ievērojamākajiem vēstures pieminekļiem. Vizītes pirmā diena noslēdzās ar vakariņām, ko Itālijas prezidentam un Mariannai Skalfaro kundzei par godu rīkoja Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Aina Ulmanes kundze.

Valsts prezidenta preses dienests

Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis — svinīgajās vakariņās par godu Itālijas Republikas prezidentam Oskaram Luidži Skalfaro Rīgā 1997.gada 21.maijā

Augsti godātais prezidenta kungs!

Ekselences!

Dāmas un kungi!

Atļaujiet sveikt jūs, prezidenta kungs, šovakar šeit, Rīgas pilī, un izteikt patieso gandarījumu par Itālijas prezidenta pirmo vizīti Latvijā. Augstākā līmeņa vizītes nebija arī starpkaru laikā, kaut gan abpusējās attiecības bija labas un aktīvas.

Mūsu valsts vēsturē bijis brīdis, kurš joprojām ir latviešu tautas atmiņā. Tas bija atbalsts, kuru Latvijai 1920.gada decembrī Tautu Savienības pirmajā asamblejā pauda Itālija. Toreiz Itālija kā vienīgā mūsu kontinenta lielvalsts balsoja par Latvijas uzņemšanu Tautu Savienībā.

Pārējās Eiropas valstis vēl bija visai atturīgas. Taču pagāja tikai nedaudz vairāk kā mēnesis līdz brīdim, kad 1921.gada 26.janvārī sabiedrotie Parīzē parakstīja Latvijas de jure atzīšanas aktu.

Itālijas Republikas prezidents Oskars Luidži Skalfaro

Militārs sveiciens Rīgas pilī Itālijas prezidentam un Latvijas Valsts prezidentam

Abu prezidentu otrā tikšanās reize — šoreiz Rīgas pils Zelta zālē. Pirmā tikšanās — 1994.gada 16.martā, Romā

Pēc līgumu parakstīšanas — Itālijas ārlietu ministrijas valsts ministre Patrīcija Toja un Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!