“Latvijas Vēstnesis. Dokumenti” — pie Jums dodas 13.burtnīca
Godātie lasītāji! Šoreiz valsts normatīvo aktu burtnīca ir pusotras reizes biezāka nekā parasti, un tajā ir viens apjomīgs dokuments — Ministru kabineta 6.maija noteikumi “Pārtikas piedevu lietošanas kārtība”. Tie nosaka pārtikas piedevu lietošanas galvenos kritērijus — tai jābūt pamatotai no ekonomiskā, tehnoloģiskā un patērētāju aizsardzības viedokļa. Lai precīzi raksturotu konkrētās vielas un procesus, noteikumos doti trīsdesmit piecu lietoto terminu skaidrojumi: antioksidantu, emulgatoru, sinergistu, labas ražošanas prakses u.c. Pirmajā pielikumā ir vairāk nekā trīssimt atļauto pārtikas piedevu saraksts starptautisko (E) numuru secībā. Vispirms dots numurs, tad — vielas nosaukums angļu valodā un latviešu valodā, pēc tam — pārtikas piedevas kategorija: krāsviela, stabilizētājs, konservants u.tml. Otrajā pielikumā alfabēta secībā pēc latviskā nosaukuma sakārtotas tās pašas vielas un to raksturojumi. Trešajā pielikumā uzskaitīti trīsdesmit trīs pārtikas produktu veidi, kuru apstrādē vai ražošanā nav atļauta pārtikas krāsvielu lietošana vai tā atļauta tikai atsevišķos gadījumos: piens, eļļa, maize, augļu un dārzeņu sulas, vīni, zīdaiņu pārtikas produkti u.c. Ceturtajā pielikumā norādītas trīsdesmit to pārtikas produktu grupas, kuros atļauts lietot pārtikas piedevas. Katrai produktu apakšgrupai atkarībā no to ražošanas tehnoloģijas, sastāva vai lietošanas veida uzrādītas atļautās piedevas un to maksimālās devas. Piektajā pielikumā ir vairāk nekā simts atbilstoši labas ražošanas praksei lietojamās pārtikas piedevas, kuru daudzums parasti netiek reglamentēts. Jūsu “LV”