• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Turcija - modernas, uz nākotni orientētas Eiropas valstis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.06.1997., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Turcija - modernas, uz nākotni orientētas Eiropas valstis (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.06.1997., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Turcija — modernas, uz nākotni orientētas Eiropas valstis

Vakar, 4.jūnijā, sākās Turcijas Republikas prezidenta Suleimana Demirela divu dienu valsts vizīte Latvijas Republikā

Vizītes pirmā diena

Lidostā Turcijas Republikas prezidentu sagaidīja īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības lietās Aleksandrs Kiršteins un Dace Kiršteinas kundze, Latvijas Republikas vēstnieks Turcijas Republikā Valdis Krastiņš un Ināra Ozolas kundze, Valsts protokola vadītāja vietniece Maira Pučko.

Rīgas pilī notika Turcijas Republikas prezidenta oficiālā sagaidīšanas ceremonija. Pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas abu valstu prezidenti un kundzes devās uz Rīgas pils Ģerboņu zāli, kur Turcijas Republikas prezidents un kundze tika aicināti parakstīties goda viesu Zelta grāmatā.

Abu valstu prezidentu un oficiālo delegāciju sarunas norisinājās draudzīgā un savstarpēji atbilstošā gaisotnē. Turcijas Republikas prezidents atzina, ka abām valstīm ir līdzīgi mērķi — Eiropas struktūras, kas nosaka to sadarbības intensitāti, piebilstot, ka tā ir ļoti veiksmīga.

Abas puses atzina, ka ir jāpaplašina Latvijas un Turcijas ekonomiskā sadarbība un jāpilnveido sadarbības līgumiskā bāze. S. Demirels bilda, ka abu valstu savstarpējās vizītes ir kā katalizatori, kas padziļina sadarbību, un ka kopš Latvijas Valsts prezidenta G.Ulmaņa valsts vizītes Turcijas Republikā ir vērojams neapšaubāms progress abu valstu attiecību veidošanā. Turcijas Republikas prezidents pauda pārliecību, ka veiksmīgi iesāktā sadarbība joprojām paplašināsies. Abas puses izteica cerību, ka līdzās jau parakstītajiem līgumiem tuvākajā laikā tiks parakstīts arī brīvās tirdzniecības līgums.

Runājot par Eiropas drošību un Eiropas attīstības perspektīvām XXI gadsimtā, S.Demirels pauda vēlmi, lai Latvijas nolūki, kas saistīti ar iestāšanos NATO, piepildītos, piebilstot, ka katrai valstij ir tiesības izvēlēties savas drošības risinājumus.

Pēc abu valstu prezidentu un delegāciju sarunām Rīgas pils Baltajā zālē notika oficiālā līguma parakstīšanas ceremonija. Tika parakstīti Latvijas Republikas valdības un Turcijas Republikas valdības līgums par sadarbību starptautiskās narkotisko un psihotropo vielu tirdzniecības, starptautiskā terorisma un organizētās noziedzības apkarošanā (parakstīja Turcijas Republikas valsts ministre Ajafera Jilmaza (Ayfer Jilmaz) un Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Dainis Turlais), Latvijas Republikas valdības un Turcijas Republikas valdības nolīgums jūrniecības jomā (parakstīja Turcijas Republikas valsts ministre Ajafera Jilmaza un Latvijas Republikas satiksmes ministrs Vilis Krištopans), kā arī Protokols starp Latvijas Republikas Ārlietu ministriju un Turcijas Republikas Ārlietu ministriju par politisko konsultāciju mehānisma izveidi.

Pēc līgumu parakstīšanas abu valstu prezidenti devās uz Brīvības pieminekli, lai noliktu ziedus.

Pēc Gunta Ulmaņa un Suleimana Demirela gandrīz pusotru stundu ilgās sarunas, par tās norisi pastāstīja Valsts prezidenta padomnieks ārlietu jautājumos Kārlis Eihenbaums.

— Saruna sākās draudzīgā, savstarpēji atbalstošā toņkārtā. Otrdien, Turcijas prezidentam lidojot pāri Latvijas teritorijai, viņš nosūtīja radiogrammu Latvijas Valsts prezidentam (tā publicēta “LV” 4. jūnija numurā). Tāpēc Guntis Ulmanis sacīja, ka Suleimans Demirels faktiski jau otrdien ieradies mūsu valstī, uzsākot dialogu augstākajā līmenī.

Suleimans Demirels teica, ka nevajadzētu zaudēt abu valstu sakaru intensitātes tempu. Pēc viņa domām, tas ir loģikas diktēts, jo abām valstīm ir vieni mērķi, abas valstis ir orientētas uz integrāciju Eiropā. Un tā abpusējā sadarbība, kas patlaban veidojas, ir objektīvu apstākļu nosacīta.

Abi prezidenti mazliet kavējās atmiņās, atceroties tikšanās reizes 1995.gadā Kopenhāgenā un šā gada februārī Ankarā. Suleimans Demirels izteica cerību, ka Guntis Ulmanis ieraudzīs Ankaru arī kādā citā gadalaikā, jo ziema neesot tā labākā reize. Tātad saruna patiešām bija ļoti draudzīga.

Runājot par divpusējām attiecībām, tika apspriestas turpmākās politiskās konsultācijas, iespējamā ekonomiskā sadarbība un līgumattiecību tiesiskās bāzes veidošana. Pašlaik ir noslēgti deviņi starpvaldību līgumi. Diemžēl šoreiz netika parakstīts līgums par brīvo tirdzniecību, ko Turcija jau ir parakstījusi ar Igauniju un Lietuvu. Tomēr tuvākajā laikā, dažas tehniska rakstura problēmas atrisinot, arī šis līgums acīmredzot būs noslēgts.Diezgan daudz prezidenti runāja par ekonomiskajiem jautājumiem. Abas puses bija vienisprātis, ka ir maksimāli jāizmanto abu valstu ģeogrāfiskās iespējas un arī iekšējā attīstības dinamika. Turcijas prezidents atgādināja, ka Turcija ir deviņpadsmitajā vietā pasaules valstu ekonomiskā potenciāla ziņā un to neizmantot laikam gan nebūtu pareizi.

Viņa Ekselence Turcijas Republikas prezidents Suleimans Demirels Rīgas pilī 1997.gada 4.jūnijā

Vakar, vizītes pirmajā dienā, pl.13.35 abu valstu prezidenti un viņu kundzes devās pie Brīvības pieminekļa, kur tika nolikti ziedi

Turcijas prezidents parakstās parakstās Latvijas Valsts prezidenta viesu Zelta grāmatā

Turcijas prezidenta vizīte Rīgā sākas ar goda sardzi Rīgas pils pagalmā

Foto: Māris Kaparkalējs un Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!