• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvenergo" padome un valde uzskata:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.1997., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29979

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nabadzība

Vēl šajā numurā

09.07.1997., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VIEDOKLIS

“Latvenergo” padome un valde uzskata:

Privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” padome un valde pauž neizpratni par masu saziņas līdzekļos sacelto ažiotāžu sakarā ar to, ka “Latvenergo”, respektējot tiesiskas valsts principus, labprātīgi, bez liekas vilcināšanās un ar augstākstāvošās institūcijas akceptu ir izpildījusi tiesas spriedumu. “Latvenergo” padome ir pārliecināta, ka valdes rīcība tiesas sprieduma izpildes gaitā atbilst visām likuma prasībām un tā bija vērsta uz likvidējamās “Bankas Baltija” noguldītāju un energokompānijas klientu interešu aizstāvību.

Lai pieliktu punktu dažādiem traktējumiem un minējumiem par notikumu gaitu un tajos iesaistītajām personām, šajā paziņojumā hronoloģiskā secībā vēlreiz tiks izklāstīta dokumentāri pamatota tiesas sprieduma izpildes gaita.

• 1997.gada 27.martā LR Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta nosprieda no likvidējamās akciju sabiedrības “Finansu norēķinu centrs” (FNC) piedzīt likvidējamās “Bankas Baltija” labā 10 miljonus latu un gadījumā, ja piedziņa no FNC nav iespējama, šo summu piedzīt no PVAS “Latvenergo” kā galvotāja.

• 1997.gada 28.aprīlī PVAS “Latvenergo” prezidents E.Birkāns nosūtīja Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektoram J.Naglim vēstuli, kurā informēja, ka ir stājies spēkā Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas spriedums. “Saskaņā ar CPK 372.panta 6.punktu gadījumos, ja uzņēmums likuma noteiktā kārtībā ir nodots privatizācijai, tiesas izpildraksta izpilde tiek realizēta ar Privatizācijas aģentūras starpniecību. Civillikuma 1883.pants paredz iespēju pusēm panākt izlīgumu par sprieduma izpildīšanas veidu, līdz ar to būs iespējams vienoties par minētā sprieduma izpildi (pēc tam kad piedzinējs būs pierādījis, ka piedziņa nav iespējama no likvidējamās a/s “Finansu norēķinu centrs”), atrodot labvēlīgo izpildes laiku un apjomu.” Vēstulē tiek arī lūgta Privatizācijas aģentūras piekrišana sprieduma izpildei saskaņā ar Civillikuma 1883.pantu, iesniedzot ar prasītāju (“Banka Baltija”) panāktās vienošanās projektu akceptēšanai Privatizācijas aģentūrā.

• 1997.gada 6.maijā PVAS “Latvenergo” saņēma a/s “Banka Baltija” likvidatora Deivida Berija vēstuli:

“Cienījamais Birkāna kungs!

Ņemot vērā Latvijas Republikas Civillikuma 1804.panta noteikumus, ar šo es daru Jums zināmu, ka šodien likvidējamā akciju sabiedrība “Banka Baltija” ir nodevusi prasījuma tiesības pret privatizējamo valsts akciju sabiedrību “Latvenergo” sabiedrībai (..).”

PVAS “Latvenergo” tika iesniegti arī dokumenti, kas apliecina, ka parāda piedziņa no FNC nav iespējama.

• 1997.gada 8.maijā Privatizācijas aģentūras valde, izskatot PVAS “Latvenergo” 28.aprīļa vēstuli, nolēma:

“1. Piekrist, ka privatizējamā valsts akciju sabiedrība “Latvenergo” saskaņā ar saviem statūtiem ved pārrunas par spēkā nākušā sprieduma lietā PAC – 76 izpildes veidu ar prasītāju — likvidējamo akciju sabiedrību “Banka Baltija”.

2. Noteikt, ka jebkura vienošanās par šī lēmuma 1.punktā minētā sprieduma izpildes veidu var stāties spēkā pēc tā akceptēšanas Privatizācijas aģentūras valdē (..).”

• 1997.gada 15.maijā tika noslēgta firmas (..) un PVAS “Latvenergo” vienošanās par saistību izpildi. Tajā teikts:

“1. Saskaņā ar Rīgas apgabaltiesas 1996.gada 6.septembra spriedumu un Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu tiesas palātas 1997.gada 27.marta spriedumu apmierināta likvidējamās a/s “Banka Baltija” prasība civillietā, kurā “Latvenergo” kā galvinieks ir atbildētājs par Ls 10 007 190 piedziņu (parāds Ls 10 000 000 un tiesas izdevumi Ls 7190).

Piedziņa no galvenā atbildētāja — a/s “Finansu norēķinu centrs” ir neiespējama.

. . .

4. Saskaņā ar savstarpēju sarunu rezultātā panākto abpusējo vienošanos attiecībā uz saistību izpildi “Latvenergo” apņemas nomaksāt firmai (..) naudas summu Ls 8 000 000 (astoņi miljoni Latvijas lati) apmērā, kas tiek pārskaitīta uz firmas (..) bankas kontu.

5. No šīs vienošanās 4.punktā minētās naudas summas saņemšanas brīža firma (..) atsakās no jebkādiem prasījumiem pret “Latvenergo”, kuri tika iegūti no “Bankas Baltija” un izriet no 1994.gada 30.decembra Aizdevuma līguma Nr.016.-16.94./117. un 1994.gada 30.decembra galvojuma.”

• 1997.gada 20.maijā Privatizācijas aģentūras valde nolēma “akceptēt vienošanos par saistību izpildi, kas 1997.gada 15.maijā noslēgta starp privatizējamo valsts akciju sabiedrību “Latvenergo” un firmu (..)”.

• 1997.gada 26.jūnijā PVAS “Latvenergo” pārskaitīja “Bankas Baltija” norādītajai firmai visu parādu summu — Ls 8 000 000.

“Latvenergo” padome un valde apliecina, ka to rīcībā nav informācijas, ka “Bankas Baltija” likvidators D.Berija kungs būtu interesējies par “Latvenergo” reālajām iespējām un termiņiem tiesas sprieduma izpildei. Noslēgtās vienošanās rezultātā “Latvenergo” 10 miljonu latu vietā ir pārskaitījis 8 miljonus latu. Turklāt vienošanās izpilde pirms noteiktā termiņa tika veikta energokompānijas klientu, no kuriem liela daļa ir arī kādreizējie “Bankas Baltija” noguldītāji, interesēs — lai nekavētu kompensāciju izmaksu “Bankas Baltija” noguldītājiem.

“Latvenergo” padome un valde ir pārliecinātas, ka prokuratūra pārbaudes rezultātā tiks skaidrībā par visu šajā darījumā iejaukto subjektu savstarpējiem norēķiniem un to apmēriem.

Paziņojums presei pieņemts privatizējamās valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” padomes ārkārtas sēdē 1997.gada 7.jūlijā.

Padomes priekšsēdētājs

Hermanis Lapkovskis

Valdes priekšsēdētāja vietnieks

Kārlis Purnis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!