• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Talsu traģēdijas cēloņiem un sekām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.07.1997., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/29994

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Karaliskā lauksaimniecības izstāde - mācību lauks pasaulei un Latvijai

Vēl šajā numurā

10.07.1997., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses konferences

Par Talsu traģēdijas cēloņiem un sekām

Iekšlietu ministrs Dainis Turlais vakar, 9.jūlijā, pēc dienesta izmeklēšanas

Preses konferenci sākot, iekšlietu ministrs Dainis Turlais teica:

— Šodien es uzskatu par savu pienākumu paziņot jums, masu saziņas līdzekļu pārstāvjiem par dienesta izmeklēšanas rezultātiem sakarā ar 1997.gada 28.jūlijā notikušo nelaimes gadījumu ar traģiskām sekām Talsos. Kamēr es atrados iekšlietu ministra amatā, tas bija mans pienākums: veikt šī traģiskā notikuma dienesta izmeklēšanu un to pabeigt. Šis darbs bija jādara man, un šo smago pienākumu es nevarēju uzlikt nevienam citam. Protams, tas neiespaidos prokuratūras darbu, kura turpinās veikt Talsu traģiskā notikuma izmeklēšanu. Savu darbu turpinās veikt arī valdības komisija.

Piebildīšu, ka šo dienesta izmeklēšanu veikt nebija nemaz tik sarežģīti. Jo šajā notikumā bija iesaistīti dienesti, kuru funkcijas ir skaidri noteiktas. Tāpat skaidri noteiktas funkcijas ir katram šo dienestu darbiniekam. Tā teikt, šai ķēdē nav nezināmo locekļu. Lielākā problēma bija uzņemties šo atbildību par notikušo nelaimi, apzināties, atklāt, atzīt: jā, mēs kā amatpersonas nepildījām savus pienākumus vai darījām to pavirši. Protams, skumji, ka uz notikušās traģēdijas fona daži cilvēki domāja par savām karjerām un ambīcijām, nevis traģēdijā cietušo cilvēku un viņu tuvinieku pārdzīvojumiem. Kaut gan, protams, neviena izmeklēšana, nekādi sodi nespēs remdēt traģēdijā cietušo cilvēku sāpes un pārdzīvojumus.

Tātad, kā visiem zināms, šā gada 28.jūnijā Talsos notika traģēdija, kurā dzīvību zaudēja astoņi bērni un pusaudži. Smagus miesas bojājumus guva vēl 22 cilvēki. Lai noskaidrotu traģēdijas cēloņus un apstākļus, vainīgās personas un novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, 29.jūnijā es izveidoju dienesta izmeklēšanas komisiju, kuru vadīt uzdevu Iekšlietu ministrijas valsts sekretāram Andrim Starim.

Dienesta pārbaudes laikā noskaidrots to personu loks, kuru dienesta pienākumos ietilpa Valsts policijas un ugunsdzēsēju svētku kārtējā posma sagatavošana, īstenošana un kontrole, izvērtēta katras amatpersonas rīcība konkrētā situācijā. Jāatzīmē, ka 1997.gada 25.aprīlī, lai republikas iedzīvotāju vidū popularizētu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un Valsts policiju, kā arī nodemonstrētu dienestu tehniskās un taktiskās iespējas un to savstarpējo sadarbību, tika izdota iekšlietu ministra pavēle “Par LR Iekšlietu ministrijas ugunsdzēsības un policijas svētku rīkošanu”. Kontrole par pavēles izpildi tika uzdota VUGD priekšniekam ģenerālim Jurim Ļabim un Valsts policijas priekšniekam policijas ģenerālim Aldim Lieljuksim.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka pavēles saturs ne ar vienu no centrālā aparāta struktūrām netika saskaņots. Pavēle arī netika dota Iekšlietu ministrijas centrālajam aparātam iepazīstināšanai, sakarā ar ko tika apgrūtināta IeM centrālā aparāta kontrole pār tās izpildi. Tāpat sakarā ar 28.jūnijā Talsos rīkotajiem ugunsdzēsības un policijas svētkiem, kuri uzskatāmi par masu pasākumu, nekāda atsevišķa pavēle par drošības pasākumu nodrošinājumu, kā arī konkrēto atbildīgo personu loku, kuri būtu atbildīgi par drošības tehnikas ievērošanu šo svētku laikā, izdota netika.

Pēc dienesta pārbaudes es 8.jūlijā parakstīju pavēli Nr.203 par Talsu rajona ugunsdzēsības dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, policijas un Iekšlietu ministrijas centrālā aparāta darbinieku sodīšanu sakarā ar šā gada 28.jūnijā Talsos notikušo nelaimes gadījumu. (Pavēle Nr.203 — zemāk.)

Viesturs Avots,

“LV” korespondents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!