• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Baltijas valstis kā NATO apņēmības lakmusa papīrs". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.1997., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - pie jums dodas 15. burtnīca

Vēl šajā numurā

16.07.1997., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Baltijas valstis kā NATO apņēmības lakmusa papīrs”

Pēc Madrides samita un Zalcburgas sanāksmes

Valsts prezidents Guntis Ulmanis: — Man bija tāda sajūta, braucot atpakaļ no Madrides samita, ka mēs esam bijuši aktīvi liecinieki kādai lugai trīs cēlienos, kurā pirmais cēliens bija sagatavošanās iestāties NATO, otrais cēliens un kulminācija — notikumi Madridē. Otrais bija it kā ļoti īss, bet satura ziņā ļoti garš un piepildīts. Trešais cēliens mums vēl ir priekšā: kā mēs paši spēsim šos lēmumus realizēt, kādi ārēji un iekšēji faktori ietekmēs vai ļaus šo lugu pabeigt ar laimīgām beigām. Šodien, protams, ir runa par otro cēlienu, par to, kas notika Madridē.

Pamata jautājums bija —vai NATO spēs Madridē realizēt savus iecerētos mērķus, apņemšanos izpildīt savu lomu kā galvenajam drošības garantam eiroatlantiskajā telpā, ar kādiem līdzekļiem NATO to grib izdarīt, un kāds ir NATO turpmākais ceļš. Protams, mēs nepiedalījāmies tajā procesā, kur NATO 16 valstis ļoti vētraini apsprieda šos jautājumus un pieņēma lēmumus. Bet gatavotie dokumenti mums liek domāt un saprast, ka pienāks brīdis, kad mēs būsim NATO īstenie locekļi. Tāds ir mans galvenais pārdomu rezultāts.

Par detaļām runājot: atvērto durvju princips ir pietiekami detalizēts, un 8. punkts ir plaši izvērsts. Jāsaka, es četros gados pirmo reizi piedalījos tik ļoti piesātinātā konkrētā un rezultatīvā galotņu tikšanās reizē. Baltijas valstu atzīmēšana, no vienas puses, parāda to uzmanību, ko pasaule pievērsusi šim reģionam, un, no otras puses, uzveļ mums lielu atbildību. Es gribu pateikt savu galveno secinājumu: Baltijas valstis ir tas lakmusa papīrs, kas parādīs, cik reāla ir NATO apņemšanās garantēt drošību eiroatlantiskajā telpā un Eiropā un kā tas notiks.

Preses konferencē 11.jūlijā Rīgas lidostā

Pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāri

Svētdien, 13.jūlijā, Viļņā tikās ASV valsts sekretāre Madelaine Olbraita (Madeleine Albright) , Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs, Igaunijas Republikas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess (Toomas Hendrik Ilves) un Lietuvas Republikas ārlietu ministrs Aļģirds Saudargs (Algirdas Saudargas) .

Sarunas dalībnieki augstu novērtēja NATO samita rezultātus Madridē, uzsverot, ka pieņemtie lēmumi nostiprina drošību un stabilitāti Eiropā un Baltijas reģionā. Latvijas ārlietu ministrs apsveica NATO vēsturisko lēmumu turpināt alianses paplašināšanas procesu, uzaicinot pievienoties trīs jaunas dalībvalstis, kā arī atzinīgi izteicās par ASV stingro atbalstu Baltijas valstu integrācijai Eiropas un transatlantiskajās organizācijās. V.Birkavs pauda gandarījumu par “Madrides Deklarāciju par eiroatlantisko drošību un sadarbību”, norādot, ka šis dokuments sekmēs Baltijas valstu integrāciju NATO.

M.Olbraita uzsvēra, ka “ASV uzskata Baltijas valstis par nopietniem kandidātiem perspektīvai dalībai aliansē”, un atkārtoti apstiprināja ASV ieinteresētību un gatavību arī turpmāk veicināt Baltijas valstu drošību, stabilitāti un dalību Eiropas un transatlantiskajās organizācijās. ASV un Baltijas valstu diplomāti apsprieda iespējas paplašināt militāro un ekonomisko sadarbību ar ASV, kā arī pievērsa uzmanību jautājumiem, kas skar Baltijas valstu aizsardzības spēku sagatavotību. Sarunas dalībnieki pārrunāja ASV un Baltijas hartas izstrādes gaitu. Šis dokuments apliecinās faktu, ka ASV un Baltijas valstīm ir kopējas vērtības, principi un redzējums par procesiem Eiropā. Turklāt hartas mērķis ir paplašināt pušu savstarpēju sadarbību reģionālās un starptautiskās organizācijās. V.Birkavs pozitīvi novērtēja ASV iesaistību Baltijas reģionā, minot ASV dalību 6. Baltijas jūras valstu padomes sesijā, šī gada 2. un 3.jūlijā Rīgā.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!