• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Universitāte bez sienām" - ar plašuma perspektīvu (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.1997., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30022

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Baltijas valstis kā NATO apņēmības lakmusa papīrs"

Vēl šajā numurā

16.07.1997., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

intervijas. sarunas

“Universitāte bez sienām” — ar plašuma perspektīvu

Voldemārs Strīķis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors, — “Latvijas Vēstnesim”

Turpinājums no 1.lpp.

Taču jebkuru iespēju nodibināt sadarbību ar Lielbritāniju LLU uztvertu ļoti atzinīgi. Tādēļ, izmantojot iespēju “Karaliskās lauksaimniecības izstādes” (“The Royal Agricultural Show”) laikā tikties ar Skotijas Lauksaimniecības koledžas darbiniekiem, norisinājās ievadsarunas par iespējamo sadarbību.

Skotijas Lauksaimniecības koledža SAC ( The Scottish Agricultural College) dibināta pagājušajā gadsimtā, kad tika izveidotas trīs reģionālās lauksaimniecības mācību iestādes Aberdīnā (Aberdeen) , Ērā (Ayr) un Edinburgā (Edinburgh) . Šīm augstskolām saplūstot, SAC sevi pilnībā uzskata par nacionālo koledžu pārtikas, zemes apstrādes un vides aizsardzības studijām. SAC piedāvā apgūt 40 dažādas specialitātes trīs dažādos līmeņos — standartizglītība (sertifikāts vai bakalaura grāds), augstākās studijas (augstākais nacionālais sertifikāts vai augstākais nacionālais diploms) un zinātniskās studijas, kuru rezultātā var iegūt visaugstāko lauksaimniecības zinātņu grādu. Studiju programmas sniedz izglītību augkopībā, lopkopībā, putnkopībā, dārzkopībā, mehanizācijā, lauku apbūvē, dabas aizsardzībā, tūrisma un lauku biznesa veidošanā, biotehnoloģijā un pārtikas tehnoloģijā. Diplomus un zinātniskos grādus ik gadu iegūst vairāk nekā 1000, bet īsos mācību kursus katru gadu noklausās vairāk nekā 3000 studentu no daudzām pasaules valstīm.

Paralēli studijām SAC ir ļoti attīstīta konsultāciju dienestu darbība. Tieši šajā jomā koledžai, piesaistot vēl divas partnersabiedrības, jau izveidots projekts ar Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju dienestu par palīdzību Latvijas fermeriem uzņēmējdarbības attīstīšanā. Projekts ir veiksmīgs, tādēļ jo lielāka ir iespēja, ka varētu izveidoties sadarbība arī starp SAC un LLU.

Irēna Hamiltone, Latvijas vēstniecības Apvienotajā Karalistē darbiniece, — “Latvijas Vēstnesim”

Tiešām prieks uzzināt, ka varētu izveidoties kontakti starp Latvijas un Lielbritānijas lauksaimniecības augstskolām. Studenti un angļu valodas pasniedzēji, uzturoties “dzīvā angļu vidē”, papildina zināšanas, slīpē izteiksmes stilu. Jāmin, ka Britānijā angļu valodu apgūst arī Latvijas amatpersonas — gan uzreiz kontaktējoties ar šejienes koledžām, gan izmantojot mūsu vēstniecības palīdzību. Protams, aktuāls ir finansēšanas jautājums — īpaši studentiem un augstskolu pasniedzējiem. Tādēļ ar gandarījumu varu teikt, ka daļēji šos izdevumus sedz britu puse.

Pirmais nosacījums ir nopietna Latvijas puses vēlme kopīgu programmu izveidošanā. Ja tāda ir, tad mēs no savas puses darīsim visu iespējamo, lai atvieglotu sadarbību: esot šeit uz vietas, daudzas lietas nokārtojamas vienkāršāk un “nesāpīgāk”. Arī vēstniecības interesēs ir veicināt abu valstu ciešākus kontaktus, it īpaši ja jūtams Latvijas atbalsts un līdzdalība. Jāatzīst, ka lauksaimniecības apmācība tieši studentiem līdz šim bija “neaizpildītā niša” Latvijas un Apvienotās Karalistes attiecībās un ierosme no LLU puses izveidot kopdarbību ir apsveicama. Mēs noteikti palīdzēsim, cik vien spēsim!

Rūta Bierande,

“LV lauksaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!