• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Starp šiem kalniem un starp šīm lejām - mūsu Latvija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.1997., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30047

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzņēmumiem un koncerniem

Vēl šajā numurā

17.07.1997., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Starp šiem kalniem un starp šīm lejām — mūsu Latvija

Fotomākslinieka Jāņa Tālberga skatījumā, dzīvē un izstādē Latvijas Fotogrāfijas muzejā

Jāņa Tālberga vārds un darbs mūsu fotomākslā jau gadu gaitā ierakstīts kā paliekoša vērtība. Dzīve rāda, ka viņš ir un paliek uzticīgs savai iemīļotajai tematikai. Vakar, 16.jūlijā, Latvijas Fotogrāfijas muzejā Rīgā, Mārstaļu ielā, tika atklāta meistara kārtējā mākslas darbu izstāde ar vienojošu, laika nemitīgajā ritumā izturētu nosaukumu — “Latvijas lauku ainava”.

Tā Jānim Tālbergam allaž bijusi tuva, viņa fotoattēli daudzkārt reproducēti, lielākoties žurnālos, arī “Latvijas Vēstnesī”. Šoreiz izstādi atbalsta Latvijas Fotogrāfijas muzejs un Latvijas Profesionālo fotogrāfu asociācija “Fotocentrs”. To varēsim skatīt līdz pat augusta sākumam.

Jānis Tālbergs nāk no bagātā Zemgales novada, savulaik mācījies Skaistkalnes skolā, pēc tam Saulaines lauksaimniecības tehnikumā, itin kā turpinādams savās tēva mājās “Spulgās” iesākto ceļu. Darba gaitas novedušas Daugavas otrā pusē, Latvijas Zemkopības zinātniskās pētniecības institūtā Skrīveros. Vispirms 25 gadi augsnes nodaļā par kartogrāfu, pēc tam vēl gandrīz divi desmiti — par fotogrāfu. Jau atzītu meistaru.

Kā atceras klasesbiedri Skaistkalnē, Jānis jau pamatskolas gados labi zīmējis. No zīmējumiem — līdz fotoobjektīvam, līdz filmas kadrā apjaustajam noslēpumam. Te Jānis Tālbergs jūtas kā burvis, ik uz soļa iemūžinot mirkli, kas aizkavējies sekundes desmitdaļā.

Liekas pat neticami, ka šī ir tikai otra oficiālā personālizstāde Jāņa Tālberga radošajā biogrāfijā. Pirmā kā Rīgas fotokluba biedram bijusi tieši pirms divdesmit (!) gadiem. Ir bijušas tematiskas retrospekcijas: “Daugava” Skrīveros, “Vidzemes lauki” Aizkraukles muzejā un citas.

Meistaram ir laimējies, jo kopš 1959.gada krāto fotoarhīvu daļēji izdevies iemūžināt izdevniecības “Avots” klajā laistajā Latvijas upju fotoalbumu sērijā, 1988.gadā iznācis paša autora albums “Maizes smarža”. Šīs grāmatas labi nodrukātas Vācijā. Bet kopš trim gadiem Jānis Tālbergs pievērsies krāsu foto un varētu sākt domāt par jaunu albumu.

...Tikai četri desmiti melnbalto un krāsaino attēlu. Visai zīmīgi, ka šo skati ievada “Ainava pie Viešūra ezera”. Vidzemes centrālā augstiene, tāpat Latgale vai Sēlija, visu laiku ir Jāņa Tālberga uzmanības lokā. Bet arī citi novadi dažādos gadalaikos nav palikuši novārtā. Jo Latvija ir Latvija. Vienīgā tāda visā pasaulē. Tāpat kā “Spulgas” ar saviem 30 hektāriem.

Fotomākslinieks aizvien skatās savā Latvijā. To pārpārēm apliecina “Latvijas lauku ainava”, kas aicina arī mūs skatīt un skatīties. Savu dzimteni.

“LV” informācija

Foto: Jānis Tālbergs

Jānis Tālbergs. Mūsu Latgale, mūsu Latvija, mūsu Dzimtene. Pie Cārmas ezera, Grāveru apkārtnē

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!