• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie "Valdemāra centra" metiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.1997., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30061

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācija procesā

Vēl šajā numurā

17.07.1997., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie “Valdemāra centra” metiem

Nāk zviedru investīcijas Latvijā

Pirms nedēļas Rīgas domē skaņi zīmoga klaudzieni apstiprināja faktu — nu ir parakstīti dokumenti, kas paver ceļu modernas sešstāvu biroju un tirdzniecības iestāžu ēkas celtniecībai Rīgā, Valdemāra un Elizabetes ielas stūrī. Līgums tika noslēgts starp zviedru celtniecības firmu “Skanska International Building AB” (“Skanska”), Rīgas domi un projekta galvenajiem finansētājiem — Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) un Zviedrijas eksporta kreditēšanas organizāciju “AB Svensk Exportkredit”.

Lai varētu īstenot šādu vērienīgu projektu, pagājušajā gadā Rīgas dome un “Skanska” nodibināja SIA “Valdemāra centrs”, kurā Rīgas pašvaldība ieguldīja pilsētai piederošo zemes gabalu Valdemāra un Elizabetes ielas stūrī. Taču, lai segtu ēkas celtniecības izdevumus, “Skanska” nolēma ņemt kredītu no ERAB un “AB Svenska Exportkredit”. Šo aizdevumu iespējams saņemt tikai tādā gadījumā, ja Rīgas dome apstiprina gatavību ieķīlāt sev piederošās kapitāla daļas SIA “Valdemāra centrs”. “Skanskai” te pieder 86 procenti, bet Rīgas domei — 14 procentu.

Šī līguma parakstīšana bija paredzēta jau martā, taču tika atlikta, jo dokumenti pārāk vēlu nonāca pie Rīgas domes juristiem, kuri atzina, ka tajos nepieciešami precizējumi. 10. jūlijā līgumu parakstīja “Skanska” projekta vadītājs Stigs Ulofs Esters un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis. Šajā ceremonijā piedalījās arī Zviedrijas vēstnieks Latvijā Hanss Magnusons, “Skanska” viceprezidents Ulofs Šolcs, ERAB pārstāve Karina Lukačioni Frenča un citas atbildīgas personas. Paredzēts, ka “Skanska” tirdzniecības un biroju ēku celtniecībā investēs 20 miljonus ASV dolāru.

H. Magnusons uzsvēra, ka līguma noslēgšana paver ceļu ļoti svarīga projekta īstenošanai, kas Rīgas tēlā iezīmēs jaunus un nozīmīgus vaibstus: tā ir pilsēta, kurā veiksmīgi ieguldīt investīcijas. Viņš arī izteica gandarījumu, ka zviedru uzņēmēju sākotnējā piesardzība mazinājusies, un Latvijā tagad ieplūst arvien vairāk investīciju.

Paredzēts, ka ēkas pagrabstāvā atradīsies autostāvvieta apmēram 60 automašīnām. Sākotnēji bija ieplānotas trīsstāvu pazemes stāvvietas, taču ģeologu pētījumi liecina, ka tas varētu apdraudēt apkārtējās apbūves stabilitāti. Papildu stāvvietām vieta tikšot meklēta tuvējā apkaimē. Nama pirmajā stāvā atradīsies tirdzniecības telpas. Projektā paredzēts saglabāt tradicionālo gājēju eju pa diagonāli, izveidojot pasāžu, no kuras varēs iekļūt veikalos. No otrā līdz sestajam būs biroju telpas. Kopējā biznesa centra platība ir 7,5 tūkstoši kvadrātmetru. S.U.Esters informēja, ka tajā būs vismodernākais aprīkojums: gan jaunākās telekomunikāciju iespējas, gan videokonferenču zāle, gan automatizēta nama iekšējā klimata regulēšana utt. Šāda tipa celtnes mēdz dēvēt par “inteliģentajām” ēkām.

Aptuveni 20 procentiem biroja telpu jau pieteikušies nomnieki. Lielākoties tās ir Rietumu firmas, kurām ir filiāles Latvijā un kuras Rīgu uzskata par svarīgu Baltijas centru. Atsevišķu biroju telpu plānojums tiks izveidots saskaņā ar klientu vēlmēm. Daži potenciālie nomnieki izteikuši vēlēšanos īrēt pat 800 kvadrātmetru telpas, bet citiem pietiek ar četrreiz mazāku platību.

“Valdemāra centra” celtniecībā pārsvarā tiks izmantoti Latvijā ražoti materiāli, taču materiālus iekšējās apdares darbiem gan lielākoties ievedīs no ārzemēm. S.U.Esters teica, ka apmēram 75 procenti no nama celtniecībai paredzētajiem 20 miljoniem dolāru nonāks Latvijas firmās, kas būs apakšuzņēmēji un piegādātāji. Viņš uzsvēra, ka zviedriem jau bijusi ļoti laba sadarbība ar latviešu celtniekiem, strādājot pie iepriekšējā nozīmīgā projekta Latvijā — Rīgas Stokholmas Ekonomikas augstskolas būves.

Biznesa centra arhitektonisko projektu, sākotnēji sadarbojoties ar zviedru kolēģiem, veidojis arhitektu birojs “Norde & Sarma”, kas šīs tiesības ieguva, uzvarot konkursā.

Paredzams, ka būvdarbi tiks uzsākti augustā vai septembrī, un jau 1998. gada decembrī Rīga saņems Ziemassvētku dāvanu — modernāko biroju ēku Baltijā.

Mudīte Luksa, “LV”

Foto: Jānis Lukss

Andris Ārgalis un zviedru partneri pie Biroju centra maketa

“Skanska International Building AB” projekta vadītājs Stigs Ulofs Esters (no kreisās) un Rīgas Domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis paraksta līgumu

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!