• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents, valdībai atkāpjoties. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.1997., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30158

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents, valdībai atkāpjoties (turpinājums)

Vēl šajā numurā

29.07.1997., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents, valdībai atkāpjoties

Andris Šķēle preses konferencē 1997.gada 25.jūlijā pl.16.30:

— Labdien!

Man šodien bija tikšanās ar valdību veidojošo partiju un frakciju vadītājiem — tātad ar “Latvijas ceļa”, “Tēvzemei un Brīvībai”, Demokrātiskās partijas “Saimnieks” un Latvijas Zemnieku savienības vadību. Šo partiju vārdā kopīgu viedokli pauda ārlietu ministrs, partijas “Latvijas ceļš” vadītājs Birkava kungs. Un tika formulēti šādi jautājumi.

Tika atzīts, ka esot bijusi kļūda, izvirzot pie nevienas partijas nepiederošu personu par Ministru prezidentu. Man tika izteikts pārmetums par partiju demokrātijas graušanu. Birkava kunga pausto, partiju kopīgi saskaņoto vakardienas viedokli apstiprināja arī pārējo partiju vadītāji. Es katram partijas vadītājam atsevišķi noprasīju viņa kā partijas vadītāja domas. Visi apstiprināja, ka viņi kā partijas vadītāji neredz iespēju šīs valdības tālākam darbam pie nevienas partijas nepiederoša Ministru prezidenta vadībā. Man jāteic, ka atkal man acīs neviens nespēja pateikt, ka pieprasa manu kā Ministru prezidenta demisiju. Formulējums tika izvēlēts visiem un saskaņots viens — ka partijas pametīs šo valdību.

Tas neapšaubāmi nozīmē šīs valdības beigas. Tiks sastādīta jauna valdība ar pie kādas partijas piederošu Ministru prezidentu. Tādēļ es pirmdien, 28. jūlijā, iesniegšu Valsts prezidentam paziņojumu par manis vadītās valdības pilnvaru beigām.

Tāds ir īss komentārs par manu šāsdienas tikšanos ar partiju un frakciju vadītājiem. Es esmu gatavs atbildēt uz jūsu jautājumiem. Lūdzu!

Jautājums: — Kas konkrēti varētu būt jūsu pēctecis Ministru prezidenta postenī?

Andris Šķēle: — Katrā gadījumā ir skaidrs, ka tas nebūs pie partijām nepiederošs cilvēks. To vismaz šodien stingri pauda partiju vadītāji. Es pieļauju, ka tas varētu būt kādas no trijām lielajām partijām pārstāvis. Kas konkrēti, man nav zināms, un partiju vadītāji arī nespēja to nekādā veidā formulēt.

Jautājums: — Vai šī valdība turpinās darbu tik ilgi, līdz tiks apstiprināta jaunā valdība?

Andris Šķēle: — Jā. Mums ir Satversme, kas regulē šos jautājumus.

Jautājums: — Vai jūs piekrītat tiem partiju pārmetumiem attiecībā uz parlamentārās demokrātijas graušanu?

Andris Šķēle: — Mēs neuzsākām lielu diskusiju par šo jautājumu. Un arī šobrīd es negribētu to uzsākt. Acīmredzot, sevišķi man un kopīgā viedokļa paudējam Birkava kungam, nedaudz atšķiras izpratne par demokrātiju, par vienādu attieksmi pret likumu. Acīmredzot “Latvijas ceļa” savulaik paustais viedoklis par to, kāda būs reakcija antikorupcijas likuma realizēšanas gadījumā, ir piepildījies.

Jautājums: — Kādas sekas valsts tautsaimniecībai varētu radīt jūsu demisija? Vai jūs jau šobrīd kaut ko darāt, lai novērstu negatīvas sekas?

Andris Šķēle: — Es vienmēr esmu bijis optimists un ļoti pragmatisks. Uzņemoties valdības vadītāja pienākumus 1995. gada decembrī, es pārņēmu valsts budžetu ar 90 miljonu lielu iztrūkumu valsts kasē. Tātad naudas deficītu. Šodien, tā kā ir tāda diena, apskatot pašreizējo budžeta izpildi, man jāsaka, ka šodien mums ir 30 miljonu atlikums. Sociālajā budžetā mums ir 13 miljonu atlikums. Speciālajos budžetos ir apmēram 17 miljonu atlikumi kopumā. Es ceru, ka labi iesāktie darbi, kas vispirmām kārtām saistās ar pamatlietu sakārtošanu, visnotaļ tiks rūpīgi no partiju puses tālāk saudzēti un ekonomika tiks stiprināta.

Jautājums: — Jūs, Šķēles kungs, esat stiprs cilvēks. Vai neplānojat tuvākajā laikā dibināt jaunu partiju un mēģināt vēlreiz tikt pie varas parlamentārā veidā?

Andris Šķēle: — Gribu teikt, ka es jau tiku pie varas absolūti parlamentārā veidā. Man un manai valdībai izteica uzticību absolūti lielākā parlamenta daļa. Kas attiecas uz iestāšanos kādā partijā vai partijas dibināšanu, šobrīd es šos jautājumus neizskatu. Bet, ja būs redzams, ka nav iespējams valstī ieturēt konsekventu politiku, kas ļautu vistuvākajā laikā gan realizēt šīs valdības jau apstiprinātās un iesāktās lauksaimniecības subsīdiju programmas, gan turpināt regulāras pensiju indeksācijas, gan uzturēt stabilu nacionālā kopprodukta pieaugumu, es, protams, būšu spiests domāt par šo lietu. Jo tas arī faktiski bija vienīgais motīvs, ka jebkuram uzņēmējam ir svarīgi, lai spēles noteikumi būtu precīzi, kas ļautu sekmīgi attīstīt biznesu, nodarbināt cilvēkus, attīstīt valsts labklājību kopumā.

Jautājums: — Vai jums ir bijuši piedāvājumi iestāties kādā no partijām, tostarp kādā no valdošās koalīcijas partijām?

Andris Šķēle: — Jā, ir bijuši. Bet es šobrīd negribētu par tiem runāt. Es tos visus esmu noraidījis.

Jautājums: — Vai arī pēdējā laikā tie ir bijuši?

Andris Šķēle: — Jā, ieskaitot burtiski pagājušās nedēļas beigas.

Jautājums: — Vai jums šodien ir bijusi saruna ar Valsts prezidentu?

Andris Šķēle: — Man bija telefoniska saruna ar Valsts prezidentu, jo viņš šobrīd, ja nemaldos, atrodas Liepājā. Es Valsts prezidentam darīju zināmus manas tikšanās rezultātus un apspriedes gaitu. Faktiski arī savu viedokli, ka acīmredzot no partiju puses ir pieteiktas šīs valdības beigas.

Jautājums: — Kāda bija viņa reakcija uz to?

Andris Šķēle: — Acīmredzot vēl tiksimies un pārrunāsim to. Nekādi speciāli komentāri papildus netika sniegti. Nejutu sevišķu prieku Valsts prezidenta balsī.

Jautājums: — Vai jūs tomēr nepieļaujat samierināšanos pēdējā brīdī, lai turpinātu darbu?

Andris Šķēle: — Man šķiet, ka tas nav iespējams pēc visa tā, kas pēdējā laikā ir teikts. Gan savstarpēji, gan arī vēlreiz šodien. Visiem sēžot pie galda, es katram noprasīju, skatoties acīs: — Birkava kungs, kādas ir jūsu domas? Jūsu domas, Grīnblata kungs? Čevera kungs, ko jūs gribat teikt? Katram pavaicāju.

Jautājums: — Ko jūs domājat par iespējamu Saeimas atlaišanu šajā situācijā?

Andris Šķēle: — Nedomāju, ka tas būtu pareizākais ceļš. Tādu uzskatu esmu paudis jau agrāk. Uzskatu, ka partijām ir iespējams, ja tās to patiešām vēlas, strādāt valsts un tautas labā, atrast iespēju vienoties un izvirzīt tās apmierinošu Ministru prezidentu. Un turpināt šīs Saeimas darbu līdz nākamā gada rudenim.

Jautājums: — Ko darīsit pēc šī amata atstāšanas? Vai nodarbosities ar privāto biznesu?

Andris Šķēle: — Neapšaubāmi, tas būs privāts darbs. Ir lietas, ko esmu pietiekami labi darījis agrāk. Es ceru, ka tas viss, ko es darīšu turpmāk, atkal ļaus Latvijas uzņēmējiem tajā jomā, ar ko parasti esmu nodarbojies, gūt arvien lielākus panākumus. Mums ir daudz ko darīt, mums ir lielas iespējas, mums tikai ir nopietni jāstrādā, lai mūsu produkcija gan izcīnītu pienācīgu vietu Eiropas Savienības tirgos, gan atgūtu zaudētās pozīcijas Austrumos.

Jautājums: — Kāpēc neizmantojāt iespēju iestāties kādā no partijām?

Ministru prezidenta Andra Šķēles ikmēneša preses konference Valdības namā piektdien, 25. jūlijā, — pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!