• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents, valdībai atkāpjoties (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.1997., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

29.07.1997., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents, valdībai atkāpjoties

Vakar, 28.jūlijā, pl.19.00, tikšanās stundā: Valsts prezidents Guntis Ulmanis un prezidenta Kancelejas vadītājs Ivars Millers, un (no kreisās) — Ziedonis Čevers, Ernests Jurkāns, Valdis Birkavs, Jānis Straume, Māris Grīnblats, Tālavs Jundzis, Kārlis Jūlijs Druva, Alfrēds Greiselis

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Guntis Ulmanis un partiju pārstāvji sarunā ar presi 1997.gada 25.jūlijā pl.18.45 —

pēc Valsts prezidenta tikšanās ar politisko partiju pārstāvjiem

Turpinājums no 1.lpp.

Bet mēs bijām gandarīti par šo sarunu, jo precīzi saņēmām izpratni no Valsts prezidenta. Un arī Valsts prezidents saņēma no visām mūsu partijām skaidrojumu, kā mēs redzam šo attīstību.

Jā, var runāt par kļūdām, par mūsu visu kļūdām. Valsts prezidents arī uzsvēra, ka varbūt mēs savlaicīgi nebijām līdz galam atklāti, ka savlaicīgi nediskutējām par sasāpējušiem jautājumiem un varbūt tāpēc esam aizgājuši līdz tam, kas norisinājās šodien, kad Ministru prezidents dzirdēja šos asos un varbūt arī nepatīkamos vārdus, to, ka politiskās partijas ir nolēmušas izstāties no valdības.

Bet Valsts prezidentam, tieši tāpat kā Ministru prezidentam, tika uzsvērts, kāda šobrīd ir situācija. Proti, neskatoties uz lieliem panākumiem, ko sasniegusi šī valdība un šī Saeima, pieņemot tik daudzus likumus kā nekad agrāk — es gribētu akcentēt, ka vairāk nekā iepriekšējā Saeima un Augstākā padome kopā ņemot (es runāju par ekonomiskajiem likumiem), — tie visi ir mūsu kopīgie sasniegumi, kur aktīvi piedalījies arī Andris Šķēle kā šī Ministru kabineta vadītājs. Un tas ir pozitīvi. Domāju, ka pozitīvi vērtējams arī tas, ka šajā ziņā sakrīt gan Andra Šķēles viedoklis, gan Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa viedoklis par to, ka šodien politiskās partijas ir tādā brieduma stadijā, ka var uzņemties pilnu atbildības nastu un ļoti īsā laikā — tāds bija mūsu Valsts prezidenta novēlējums — izvirzīt savu visiem pieņemamu kandidatūru Ministru prezidenta amatam.

Jautājums: — Birkava kungs, vai jūs nemēģinājāt apstrīdēt Valsts prezidenta izteikumus par to, ka partijas ir apliecinājušas nespēju vadīt valsti?

Valdis Birkavs: — Paldies par jūsu jautājumu, tieši par to es gribu izteikties. Ikviens no mums, ieskaitot Valsts prezidentu, ir gatavs atzīt, ka ir kļūdījies. Līdz šim valstī tikai viens cilvēks ir bijis, kas nav pieļāvis kļūdas un nav gatavs tās atzīt, lai gan savu runu Sadarbības padomē sāka ar vārdiem, ka ir pieļautas kļūdas. Es domāju, ka sekos kļūdu analīze, bet tā nesekoja. Kļūdu analīze bija vienkārši vainas novelšana uz citiem. Un tas ir ļoti svarīgi. Katram no mums gadās slikti izteicieni vai neprofesionāla rīcība, un mēs to atzīstam. Uz to mēs viens otram norādām. Nav nekļūdīgu cilvēku. Augsta vara ir kopīga, kopā domājot un runājot par to.

Jautājums: — Jūs domājat premjeru Andri Šķēli?

Valdis Birkavs: — Jā, es domāju premjeru Andri Šķēli.

Pēc tam savu attieksmi pret valdību veidojošo Saeimas frakciju rīcību izteica Valsts prezidents Guntis Ulmanis:

— Bija trīs partiju priekšlikumi, kam vēlāk pievienojās ceturtā partija. Pulksten piecos sākās mana tikšanās ar četrām partijām. Katru partiju, kā redzējāt, pārstāvēja tās priekšsēdētājs un frakcijas vadītājs. Viņi mani informēja par šodien pulksten trijos pieņemto lēmumu, ka viņi izstājas no valdības koalīcijas. Tas, protams, izraisa tālāko ķēdes reakciju.

Kad braucu no Liepājas, man piezvanīja Ministru prezidents un paziņoja savukārt par savu lēmumu, ka viņš ir nolēmis demisionēt. Politiskie spēki šodien apliecināja savu gatavību izvirzīt no savu politisko spēku vidus jaunu premjera kandidātu. Par to tad arī es domāšu nākamās nedēļas sākumā.

Jautājums: — Kā jūs vērtējat šādu partiju lēmumu?

Guntis Ulmanis: — Nu, uz ātru roku vērtējot, domāju, ka vēl bija diezgan lielas iespējas strādāt šīs valdības sastāvā ar šo premjeru. Bet, protams, es respektēju politisko spēku vienoto viedokli, un tas mums arī liek darboties atbilstoši Satversmei.

Kāpēc man ir tāds viedoklis, ka šī valdība varēja strādāt? Jo — nemainās programma, nemainās valdību veidojošo frakciju koalīcija. Visas partijas dod izcilas atsauksmes par Šķēles darbu. Es uzskatu, ka partiju un pašreizējā premjera dialogā — daudz aktuālākā un tiešākā sarunā — varēja un vajadzēja atrast kompromisa risinājumu. Un šai valdībai vajadzēja līdz galam padarīt to, ko tā bija un ir uzņēmusies, jo praktiski paliks šī partiju valdība ar citām personām. Tie paši politiskie spēki. Bet, es vēlreiz saku, politiskie spēki ir pieņēmuši tādu lēmumu. Protams, premjers pie tukša galda strādāt nevar.

Jautājums: — No kuras puses vairāk būtu iespējams kompromiss?

Guntis Ulmanis: — Man ir tāds iespaids, ka no abām pusēm. Tas ir mans viedoklis.

Jautājums: — Ulmaņa kungs, jums ir ieplānota vizīte uz Sanfrancisko ASV — no 30. jūlija. Jums ir iespējas pavadīt tur aptuveni divas nedēļas. Vai šīs pēdējās norises kaut kādā veidā to netraucēs?

Guntis Ulmanis: — Iespējams, ka situācija valstī prasīs mana brauciena programmas grozījumus. Bet par to spriedīsim, kad tuvosies izbraukšanas laiks. Lai gan, izvirzot noteiktu kandidatūru, tālāk jau ir atbildība politiskajiem spēkiem un parlamentam, to apstiprinot vai neapstiprinot.

Jautājums: — Vai varētu šo kandidātu izvirzīt jau līdz tam laikam, kad jūs dosities uz ASV?

Guntis Ulmanis: — Es šodien partijām lūdzu — kaut Satversmē nekur nav noteikts process, kādā kandidāts tiek izvirzīts, izņemot to, ka viņu izvirza Valsts prezidents, — līdz noteiktam laikam, kas lai paliek partiju atbildības ziņā, izteikt savu viedokli par iespējamo kandidātu Ministra prezidenta amatam.

Jautājums: — Vai arī jūs varētu tikt izvirzīts kā kandidāts?

Guntis Ulmanis: — Skaidrs, ka tagad ir jāizvirza kandidāti no galveno politisko spēku vidus un tad šiem politiskajiem spēkiem ir arī jāatbild par šo situāciju.

Jautājums: — Kad jaunā valdība varētu tikt apstiprināta?

Guntis Ulmanis: — Par to mēs nerunājām. Acīmredzot, lai tas notiktu ātrāk,vajadzētu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi. Protams, mēs runājām arī par to, ka šobrīd nedrīkstētu tikt pārtraukts valdības darbs.

Pirmdien notiks integrācijas komisijas sēde, ko vada Andris Šķēle, par iestāšanos Eiropas Savienībā. Un notiks arī visas pārējās darbības, kas saistītas ar mūsu aktivitātēm iekšpolitikā un ārpolitikā.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu

redaktors

Guntis Ulmanis 1997.gada 28.jūlijā pl.19.35 —

pēc konsultācijām ar partiju vadītājiem nosaucot premjera kandidātu

Vakar, 28.jūlijā, pēc tikšanās ar Saeimas frakciju pārstāvjiem, Valsts prezidents Guntis Ulmanis preses konferencē paziņoja, ka nolemts

jaunas valdības sastādīšanu uzticēt tagadējam ekonomikas ministram Guntaram Krastam.

Prezidents pauda pārliecību, ka Guntars Krasts spēs sekmīgi risināt gan valsts iekšējos, gan ar starpvalstu sakariem un starptautiskām organizācijām, tai skaitā ar ES, saistītos jautājumus.

Valsts prezidents atzina, ka patlaban partijas parādījušas apsveicamu spēju sadarboties un ka nākamai valdībai jāturpina šīs valdības galvenās iestrādes.

Vienlaikus Valsts prezidents Ministru prezidenta Andra Šķēles darbību un viņa valdības padarīto kopumā novērtēja atzinīgi.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!