• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir svarīgi, lai visas Baltijas valstis būtu Eiropas savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.1997., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30166

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.216

Par Dz.Rasnača komandējumu

Vēl šajā numurā

29.07.1997., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Ir svarīgi, lai visas Baltijas valstis būtu Eiropas Savienībā

Somijas ārlietu ministre

27. un 28. jūlijā Rīgā darba vizītē uzturējās Somijas Republikas ārlietu ministre Viņas ekselence Tarja Halonena ( Tarja Kaarina Halonen ). Viņa tikās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani un ārlietu ministru Valdi Birkavu. 28.jūlijā Latvijas ārlietu ministrs un Somijas ārlietu ministre parakstīja līgumu “Par vīzu režīma atcelšanu”.

Tarja Halonena dzimusi 1943.gada 24.decembrī Helsinkos. Arodbiedrību juriste, juridisko zinātņu kandidāte, parlamenta locekle, sociāldemokrāte. Darba gaitu sākumā bijusi akciju sabiedrības “Lainvalvonta” juriste, vēlāk — Somijas studentu nacionālās apvienības ģenerālsekretāre, Somijas arodbiedrību centrālās organizācijas juriste, premjerministra parlamentārā sekretāre (1974.—1975.g.), Helsinku domes locekle, parlamenta Sociālo lietu komitejas vadītāja (1984.—1987.g.), tieslietu ministre (1990.—1991.g.), ziemeļvalstu sadarbības ministre (1989.—1991.g.), parlamenta locekle (kopš 1979.g.).

— pie Valsts prezidenta

Vakar, 28.jūlijā, Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Somijas ārlietu ministri Tarju Kārinu Halonenu.

Tikšanās gaitā galvenā uzmanība tika pievērsta Eiropas Savienības paplašināšanas procesiem.

T.K.Halonena atzina, ka Somija ar prieku ir uzņēmusi ES Komisijas atzinumu par Igaunijas gatavību sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā, tāpat viņa izteica savas valsts cerības un atbalstu, ka Latvija un Lietuva tiks uzņemtas ES jau tuvākajā laikā. Ministre atzīmēja, ka ir ļoti svarīgi, lai visas Baltijas valstis kļūtu ES dalībvalstis, tāpēc ir nepieciešams intensīvs, kopīgs darbs. Somijas ārlietu ministre uzsvēra Somijas apņēmību aktivizēt abu valstu savstarpējās attiecības, padziļinot un paplašinot sadarbību, lai Latvijas iestāšanās process Eiropas Savienībā būtu maksimāli īss. T.K.Halonena pauda uzskatu, ka Latvijai ir labi objektīvie kritēriji, kas var kalpot par labu pamatu drīzai uzņemšanai ES. Somijas ārlietu ministre atzina, ka Somija aktīvi darbojas ES dalībvalstu vidū, lai paātrinātu sarunu uzsākšanu par iestāšanos ES ar tām asociētajām valstīm, kuras ir gatavas šim procesam.

Valsts prezidents uzsvēra, ka ES paplašināšanas procesā būtiska nozīme ir tam, lai katra nākamā dalībvalsts tiktu uzņemta pēc tās gatavības pakāpes dalībai Eiropas Savienībā. G.Ulmanis runāja par nepieciešamību turpināt savstarpēju sadarbību ar visām ES asociētajām valstīm, ņemot vērā konkrētus sasniegumus un rezultātus.

Somijas ārlietu ministre uzsvēra, ka Somija atklāti atbalsta visas ES kandidātvalstis. Tikšanās laikā Tarja Halonena nodeva Valsts prezidentam Somijas prezidenta Marti Ahtisāri sveicienus. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvijas Valsts prezidenta valsts vizīte Somijā šī gada novembrī būtu nozīmīgs solis abu valstu draudzīgo attiecību padziļināšanā.

Valsts prezidenta preses dienests

— pie ārlietu ministra

Vakar, 28.jūlijā, Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Somijas Republikas ārlietu ministri Tarju Kārinu Halonenu, kas divu dienu darba vizītē ieradusies Latvijā.

Abi ministri pauda gandarījumu par Latvijas un Somijas attiecībām, uzsverot, ka abām valstīm ir labas iespējas izvērst sadarbību ekonomikas, tirdzniecības, tieslietu un kultūras jomā. V.Birkavs un T.K.Halonena parakstīja starpvaldību līgumu par vīzu režīma atcelšanu (attēlā pa labi). Puses bija vienisprātis, ka šis līgums stiprinās kontaktus starp abu valstu tautām un nevalstiskām organizācijām, kā arī veicinās reģionālo sadarbību.

Sarunas gaitā tika apspriests Eiropas Komisijas ziņojums par kandidātvalstīm. ES paplašināšanas kontekstā T.K.Halonena norādīja, ka Somija konsekventi atbalsta ātrāku sarunu sākšanu ar visām Baltijas valstīm. Puses vienojās, ka Somija turpinās veicināt Latvijas eirointegrāciju, tostarp palīdzot atrisināt ES ziņojumā minētos jautājumus.

V.Birkavs un T.K.Halonena pievērsās Baltijas reģiona un Eiropas aktualitātēm drošības jomā, apmainoties viedokļiem par NATO galotņu konferenci Madridē. V.Birkavs informēja Somijas ārlietu ministri par iekšpolitisko stāvokli valstī, kā arī par LR Ministru kabinetā apstiprinātajiem grozījumiem likumā, kas nosaka Latvijas pievienošanos 1951.gada ANO Ženēvas konvencijai par bēgļiem.

ĀM preses centrs

Somijas vēstnieks Latvijā Hannu Hemeleinens, Somijas ārlietu ministre Tarju Kārina Halonena, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Latvijas vēstniece Somijā Anna Žīgure

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!