• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents Amerikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.1997., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30201

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents Amerikā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.08.1997., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents Amerikā

Piektdien, 1.augustā

Šajā dienā Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis Sanfrancisko tikās ar pilsētas uzņēmējiem, kas interesējas par biznesa kontaktiem ar Latviju. Tikšanos bija palīdzējusi organizēt Sanfrancisko tirdzniecības palāta, tādējādi apliecinot savu vadošo lomu internacionālo biznesa kontaktu veidošanā.

Pēc ievadvārdiem, ko teica ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers, G. Ulmanis vispirms atgādināja, ka Latvijas prezidents Kārlis Ulmanis pirms vairākiem gadu desmitiem ir studējis ASV un kopš tā laika Latvija daudz mācījusies no ASV tieši uzņēmējdarbības jomā. Arī tas ļauj mums Latvijā saprast sevi kā daļu pasaules ekonomiskajās norisēs. G.Ulmanis uzsvēra, ka īpaši svarīga Latvijai ir tās loma Rietumvalstu un Austrumvalstu ekonomiskajā sadarbībā. Latvija, tāpat Baltijas valstis kopumā, pēdējo gadu laikā sekmīgi iekļaujas vienotajā ekonomiskajā telpā Eiropas ziemeļaustrumu reģionā.

Kā īpaši nozīmīgas jomas ieguldījumiem prezidents minēja Latvijas ostas. G.Ulmanis atgādināja, ka Ventspilij ir izveidojušies labi kontakti ar ASV un ka lieli nopelni šajā ziņā ir pazīstamajam ASV uzņēmējam Armandam Hammeram. Valsts prezidents raksturoja Latvijas politisko attīstību gan ES, gan NATO kontekstā. Latvijas attiecības ar Krieviju viņš raksturoja kā korektas un labas, kurām ir lielas ekonomiskās sadarbības perspektīvas.

Nobeigumā Latvijas Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvijā drīz būs pabeigts privatizācijas process, kas ir svarīgs priekšnoteikums Latvijas investīciju ieplūšanai Latvijā. Ārvalstu investīcijas, augstā darba disciplīna Latvijā un mūsu kopēja pieredze veido pārliecību, kas nepieciešama “ceļot tiltu uz XXI gadsimtu”. Atsaucoties uz šo ASV prezidenta Bila Klintona metaforu, G.Ulmanis aicināja ASV uzņēmējus būt aktīviem Latvijā.

Pēc tam Valsts prezidents apmeklēja Sanfrancisko biržu, kur tikās ar biržas ģenerālpadomnieku Džonu Katoviču un iepazinās ar tās darbību.

Tajā pašā dienā G.Ulmanis tikās arī ar Sanfrancisko pilsētas mēru Villiju Braunu. G.Ulmanis un V.Brauns runāja par to, kas ir līdzīgs Rīgā un Sanfrancisko. Abu pilsētu dzīvē svarīga loma ir ostām, abas pilsētas ir ļoti aktīvas internacionālajā biznesā. Gan Rīga, gan Sanfrancisko ir arī ļoti nozīmīgi kultūras centri. G.Ulmanis uzaicināja V.Braunu apmeklēt Rīgu un izteica cerību, ka tas varētu notikt visai drīz. Valsts prezidents pastāstīja Sanfrancisko mēram par politiskajām un ekonomiskajām reformām Latvijā, par to, kādas ir galvenās pilsētceltniecības problēmas Rīgā, un atzīmēja, ka Sanfrancisko pieredze Rīgai būtu ļoti noderīga.

Pēc tam G.Ulmanis sniedza intervijas laikrakstam “San Francisco Chronicle” un aģentūrai “Reuter”. Intervijās viņš komentēja jaunākos notikumus Latvijas politiskajā dzīvē, kuri saistīti ar valdības veidošanas procesu. Otrs svarīgs intervijā skartais temats — par jomām, kurās Latvijai būtu nepieciešami ārzemju ieguldījumi, tāpat arī jautājums par ES un NATO perspektīvām. Sarunā ar “San Francisco Chronicle” žurnālistu G.Ulmanis pastāstīja par Latvijas folkloru, par tautasdziesmas nozīmi Latvijas vēsturē un identitātes saglabāšanā.

Tāpat notika Amerikas Juristu asociācijas rīkotās oficiālās svinīgās vakariņas, kurās goda viesis bija Latvijas Valsts prezidents G.Ulmanis. Vakariņās piedalījās arī divi ASV Augstākās tiesas tiesneši un bijušais ASV aizsardzības sekretārs Viljams Perijs. Savā uzrunā G.Ulmanis pateicās par ASV Juristu asociācijas Viduseiropas un Austrumeiropas tieslietu iniciatīvas darbu, kas veikts pēdējos gados Latvijā, īpaši uzsverot amerikāņu ieguldījumu Tiesu izglītības centrā Rīgā. Valsts prezidents izteica pārliecību, ka ASV profesionālā darbība Latvijā juridiskajā jomā ir viena no ilglaicīgākajām investīcijām.

Sestdien,

2. augustā

Šajā dienā Latvijas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim Sanfrancisko tika pasniegta Amerikas Juristu asociācijas Viduseiropas un Austrumeiropas iniciatīvas balva. Kā zināms, Amerikas Juristu asociācija (“ American Bar Association”, ABA ) ir ietekmīgākā juristu apvienība ASV, kā arī lielākā brīvprātīgā profesionālā asociācija pasaulē. Tā aptver apmēram 400 tūkstošus tiesnešu, advokātu un citu juristu. Šogad Sanfrancisko ikgadējā konferencē dažādos pasākumos piedalījās apmēram 20 tūkstoši juristu. Konferences ietvaros notika speciāls pasākums, kas veltīts ABA iniciatīvai Viduseiropā un Austrumeiropā. Deviņdesmito gadu sākumā pēc komunisma sabrukuma asociācija uzsāka aktivitātes Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs un veica juridisku padomdevējdarbu, lai šajās valstīs drošāk ieviestu demokrātiju un tiesiskuma varu kā principus.

Amerikas Juristu asociācija ar Viduseiropas un Austrumeiropas tieslietu iniciatīvas (CEELI) starpniecību aktīvi darbojas Latvijā, tā atbalstījusi Latvijas juristus vairākos projektos. Tā, piemēram, rīkojot ikgadējo Baltijas tiesnešu konferenci, kas izveidoja Baltijas Tiesnešu padomi, Amerikas Juristu asociācija palīdzējusi Zvērināto advokātu kolēģijai un Latvijas Juristu biedrībai juridiskās izglītības apmācību semināru organizēšanā, atbalstījusi izglītības apmaiņas programmas starp LU Juridisko fakultāti un ASV tieslietu skolām, tika saņemta palīdzība Latvijas tieslietu studentu asociācijas dibināšanā un attīstībā u.c. CEELI darbu atbalsta ASV palīdzības programma un Sorosa fonds.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!