• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija rāda, Eiropa vērtē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.1997., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30209

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija rāda, Eiropa vērtē (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.08.1997., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MĒS VISI PASAULĒ

Latvija rāda, Eiropa vērtē

Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības

komisārs Francs Fišlers no 1. līdz 3. augustam Latvijas vizītē

Foto: Guntars Bajārs

Francs Fišlers dzimis 1946. gada 23. septembrī. Uzaudzis lauku mājā Tirolē, Austrijā; precējies, ģimenē ir četri bērni. Studējis lauksaimniecību Augsnes zinātnes universitātē Vīnē un 1978. gadā ieguvis dabaszinātņu un ekonomikas zinātņu doktora grādu. Praktiskā darba pieredzi guvis Austrijā un Zviedrijā. No 1989. līdz 1994.g. Austrijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministrs; no 1990. līdz 1994.g. Austrijas parlamenta vēlētais loceklis; kopš 1995. g. — ES Eiropas Komisijas loceklis, lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Briselē.

ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs F. Fišlers Latvijā ieradās piektdien, pirms tam viņš apmeklēja Igauniju. Piektdienas vakarā viņš kopā ar Latvijas zemkopības ministru Robertu Dilbu piedalījās TV programmā “Globuss”. Savukārt sestdien viesis tikās ar ārlietu ministru Valdi Birkavu, pēc tam iepazinās ar Rīgas piena kombinātu un piedalījās konferencē “Piena sektora attīstība un problēmas Latvijā”. Konferencē Francs Fišlers teica runu (“LV” redakcijas rīcībā ir kā viesa, tā citu runātāju teksti, kas sekos) , atbildēja uz jautājumiem, kā arī noklausījās Roberta Dilbas pārskatu par situāciju lauksaimniecībā Latvijā un Latvijas, Lietuvas un Igaunijas piensaimnieku un ministriju atbildīgo darbinieku pārskatus par stāvokli un problēmām Baltijas valstu piensaimniecībā. Pēcpusdienā augstais viesis un Roberts Dilba tikās ar žurnālistiem, bet pēc tam kopā ar delegāciju devās uz Šarla Guno operas “Fausts” izrādi Siguldā.

Trešajā, vizītes noslēguma, dienā viesi iepazinās ar zemnieku saimniecību “Vaidelotes” Bauskas rajonā, kuras īpašnieks ir Arnolds Jātnieks, un apskatīja Rundāles pili. Pēc tam ES delegācija devās uz Lietuvu.

Pēc vizītes Rīgas piena kombinātā un piedalīšanās konferencē “Piena sektora attīstība un problēmas Latvijā” Francs Fišlers un zemkopības ministrs Roberts Dilba rīkoja preses konferenci. Tās sākumā ES lauksaimniecības un lauku vides attīstības komisārs Francs Fišlers teica:

— Godājamais ministr, visi klātesošie! Šeit atrodos, pateicoties Latvijas zemkopības ministra Roberta Dilbas kunga vairākkārtējam ielūgumam apmeklēt Latviju. Tie nav tikai vārdi, kad mēs sakām, ka jūs esat pielikuši lielus pūliņus, lai uzlabotu situāciju valstī. Tas ir redzams ne tikai jūsu brīnišķīgajā galvaspilsētā. Šodien man bija iespēja apmeklēt piena pārstrādes uzņēmumu, arī tur skaidri varēja redzēt sasniegto progresu. To pašu varu teikt arī par rajoniem, ko redzēju, braucot pa jūsu valsti, kad biju šķērsojis Igaunijas robežu.

Politiski un ekonomiski ir pamatota situācija, kādēļ sākam sarunas tikai ar dažām kandidātvalstīm. Par to arī EK rakstīja savā atzinumā. Eiropas Savienības paplašināšanās kļūst aktuāla, taču mēs esam ļoti skaidri pateikuši, ka redzam visu kandidātvalstu jau pašlaik pieliktās pūles, lai būtu formā tajā brīdī, kad tās sāks sarunas par uzņemšanu Eiropas Savienībā. Taču vēl ir daudz jādara, lai attīstītos, tādēļ esam norādījuši, kurās jomās vajadzētu pielikt vislielākos pūliņus, kur tie ir īpaši svarīgi, lai ar ES atbalstu sasniegtu vajadzīgo līmeni. Protams, visas ES kandidātvalstis domā kļūt par ES loceklēm, un tas nozīmē, ka valstis darīs visu iespējamo, lai varētu izturēt ES konkurences spiedienu. Tādēļ gribu aicināt jūs savus mērķus īstenot.

Visas reformas, kas ir paredzētas Eiropas Savienībā, negribu šeit uzskaitīt, jo tas aizņems pārāk ilgu laiku. Tādēļ atbildēšu uz jautājumiem.

Latvijas zemkopības ministrs Roberts Dilba teica:

— Sarunās ar Francu Fišleru mēs secinājām, ka atbildes uz jautājumiem ir viena lieta, bet tikties ar speciālistiem un tieši ar viņiem pārrunāt Latvijas problēmas — tas dod daudz objektīvāku ainu un sniedz arī izskaidrojumu, kādēļ tā vai cita lieta ir šādi izveidojusies. Vēl ir patīkami, ka mēs varam atrast vienotu viedokli par to, kas jādara mūsu lauksaimniekiem un mums visiem, lai sakārtotu lauksaimniecību un lai mēs spētu veikmīgi integrēties Eiropas Savienībā. Fišlera kungs pilnībā apliecināja faktu, ka mums ir pārstrādes uzņēmumi, kas pašlaik nav pilnīgi noslogoti un kas spēj ražot Eiropas līmenim atbilstošu produkciju. Mums tikai vajadzīgs nedaudz laika, lai atrisinātu pārstrādes problēmas.

Daudz smagāka problēma ir mūsu ražotāji, un viņiem noteikti vajadzīgs valsts atbalsts, lai spētu stingri nostāties uz kājām. Latvijai ir lauksaimniecības produktu tirgus paplašināšanas iespējas. Ja šīs iespējas ir ES valstīs, tad neviens netraucē tās izmantot arī mums. Tātad mums ir jādara viss iespējamais, lai ražotāji ražotu kvalitatīvu lauksaimniecības produktu izejmateriālu, lai mēs viņus atbalstītu un viņi varētu ražot vairāk un kvalitatīvāk.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!