• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

nozaru dokumenti, ziņas

Uz robežas, kas kopīga

Sestdien, 2. augustā, atklājot kopīgu Latvijas un Lietuvas
robežkontroles punktu un muitas kontrolposteni Grenctāle — Saloči

Jā, tas nu noticis — robeža, kas parasti kaut ko šķir, šeit nu ir tāda, kas vieno.

Šajā svinīgajā pasākumā piedalījās Latvijas Ministru prezidenta biedrs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Juris Kaksītis, Robežsardzes priekšnieks pulkvedis Gunārs Dāboliņš, Latvijas IeM Starptautisko sakaru departamenta priekšnieks Kārlis Trautmanis, Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks Andrejs Sončiks, Latvijas VID Muitas pārvaldes priekšnieks Normunds Niedols, Lietuvas iekšlietu ministrs Vidmants Žiemelis, Lietuvas IeM Robežpolicijas galvenais komisārs Androņus Beišis, Lietuvas Finansu ministrijas Muitas departamenta direktors Alvīds Budtis un citas augstas amatpersonas.

Atklāšanas ceremonijā uzrunas teica abu valstu ministri.

Latvijas Republikas Ministru prezidenta biedrs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Juris Kaksītis:

— Cienījamās dāmas, godātie kungi, dārgie lietuviešu kolēģi! Triju Baltijas valstu sadarbība noziedzības apkarošanā un valstu iekšējās drošības nodrošināšanā ir bijusi veiksmīga jau kopš neatkarības pasludināšanas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Kā viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem sekmīgai noziedzības apkarošanai valstī ir efektīvas robežkontroles sistēmas izveidošana ne tikai no vienas valsts puses, bet arī no kaimiņvalsts puses. Izveidojoties neatkarīgai Latvijas valstij, radās nepieciešamība veikt aktīvu darbu valsts robežas aizsardzībā, kas ir viens no būtiskākajiem valsts neatkarības un attīstības garantiem. Šajā kontekstā īpaši apsveicami ir visi divpusējie vai daudzpusējie projekti, kas dod ieguldījumu valsts iekšējās drošības sistēmas veiksmīgas darbības garantēšanā.

Šodien jau var teikt, ka ir ieguldīti ievērojami līdzekļi un veikts liels darbs, lai sakārtotu Latvijas robežas atbilstoši Eiropas standartiem. Tomēr pāragri būtu uzskatīt, ka jau sasniegts vēlamais rezultāts. Tāpēc īpaši jāuzsver Latvijas un Lietuvas sadarbība kopīgu robežkontroles punktu izveidē.

Grenctāles robežkontroles punkts kā robežsargu struktūrvienība tika izveidots 1992. gada vasarā jaunizveidotās Latvijas Republikas Robežsargu brigādes daļas 5. Jelgavas robežsargu bataljona Bauskas robežsargu rotas sastāvā.

Starpvalstu līmenī Latvijas un Lietuvas robežkontroles punktu izvietojums tika noteikts abu valstu nolīgumā par valsts robežas šķērsošanas vietām, tas noslēgts 1995. gada 9. jūnijā un stājās spēkā 1996. gadā. Šā gada 3. aprīlī Rīgā tika parakstīta četrpusēja vienošanās starp Latvijas Republikas Muitas pārvaldi un Robežsardzi un Lietuvas Republikas Muitas departamentu un Robežpoliciju par kopīgu kontroli apvienotajā robežkontroles punktā Grenctāle — Saloči (skatīt zemāk) .

Līdz ar to varam uzskatīt, ka 1993.gadā iesāktais darbs Latvijas un Lietuvas robežu sakārtošanā veiksmīgi turpinās. Tas atvieglo ne tikai abu valstu robežsardzes struktūru darbu, bet arī uzlabos Latvijas–Lietuvas robežas šķērsošanas procesu, kas ir nozīmīgs solis robežkontroles sistēmu pilnveidošanā atbilstoši Eiropas Savienības standartiem.

Esmu pārliecināts, ka šī robežkontroles punkta atklāšana ir vēl viens apliecinājums mūsu valstu iekšlietu struktūru turpmākai sadarbībai tiesiskuma un iekšējās drošības nodrošināšanai.

Savukārt Lietuvas Republikas iekšlietu ministrs Vidmants Žiemelis teica:

— Cienījamās dāmas un godātie kungi! Mūs vieno ne tikai kopīga valsts robeža. Mūs vieno kopējas politiskās un ekonomiskās intereses. Plecu pie pleca mūsu tautas iet uz Eiropas Savienību.

Šodien ir sperts svarīgs solis. Tiek atvērts apvienotais robežkontroles punkts, kurā mūsu robežsargi un muitnieki kopā kontrolēs cilvēku un transporta līdzekļu plūsmu pāri valsts robežai. Tika veikti arī lieli un svarīgi priekšdarbi. 1996.gada 9.jūlijā Lietuvas un Latvijas valdības parakstīja vienošanos “Par pārbaudi apvienotajos valsts robežkontroles punktos”. Ekspertu grupu tikšanās reizēs noteica apvienoto punktu dibināšanas kārtību, saskaņoja kopīgā darba tehnoloģisko shēmu, kā arī sagatavoja pārējos dokumentus. Lietuva un Latvija, pieņemot kopīgus lēmumus, sekmē ne tikai abu mūsu valstu, bet arī citu valstu pilsoņu operatīvu robežas šķērsošanu. Tas palīdz nostiprināt pozitīva Lietuvas un Latvijas tēla veidošanu vienotajā Eiropā.

Vēlos apsveikt visus, kas ar savu darbu un apņēmību radīja iespēju īstenot mūsu mērķus robežkontroles jomā. Izmantojot šo gadījumu, atļaujiet novēlēt veiksmi mūsu problēmu risināšanā un sadarbībā. Vien kopīgā darbā varam pierādīt, ka “Eiropas māju” var celt ne tikai no rietumiem, bet arī no Baltijas jūras austrumu krasta. Mums ir viens kopīgs mērķis — sadarbība Eiropā un droša Eiropa.

Pēc tam notika preses konference, kurā plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tika informēti, ka vienošanās par kopīgu robežkontroles punktu Grenctāle—Saloči noslēgta jau 1997.gada 3.aprīlī. Šis robežkontroles punkts dos iespēju vienkāršot muitas un robežkontroles procedūras uz Latvijas un Lietuvas robežas. Tagad tās notiks divas reizes ātrāk. Lai šis punkts varētu sākt strādāt, tika būvētas komunikācijas, astoņas divvietīgas nojumes, stāvlaukums smagajām automašīnām, nožogojums, izvietotas brīdinājuma zīmes. Kopējās celtniecības darbu izmaksas — 1,36 miljoni latu — tiek segtas no Latvijas valsts budžeta. Tai skaitā 102 tūkstoši latu no VID speciālā budžeta. Vēl šajā gadā komunikāciju pilnīgā izveidē ir plānots ieguldīt 350 tūkstošus latu no līdzekļiem, kas budžetā atvēlēti Valsts ieņēmumu dienestam.

Paredzēts izveidot vēl vairākus kopīgus robežkontroles punktus un muitas posteņus uz Latvijas un Lietuvas robežas. Šis process notiks pēc paritātes principa. Tas ir — nākamo kopīgo posteni atvērs Lietuvas pusē — Medumos. Laika gaitā šādus punktus paredzēts atvērt Rucavā, Meitenē, Ezerē, Subatē un citur. Latvijas un Lietuvas iekšlietu ministri piebilda, ka ciešāka Latvijas un Lietuvas robežsargu sadarbība ļaus sekmīgāk cīnīties pret organizēto noziedzību, kas apdraud Baltijas valstis, tas ir, kontrabandu, narkotiku tirdzniecību, viltotās naudas izplatīšanu, tirdzniecību ar zagtām automašīnām.

Viesturs Avots,

“LV” korespondents

Tika parakstīta divpusējā vienošanās starp Lietuvas un Latvijas Muitu pārvāldēm. No Latvijas puses dokumentu parakstīja Muitas pārvaldes direktors Normunds Niedols un Robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš (attēlā pa kreisi) ; no Lietuvas puses — Muitas departamenta direktors Alvīds Budtis un Robežpolicijas galvenais komisārs Androņus Beišis (attēlā pa labi)

Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieks Andrejs Sončiks, Robežsardzes priekšnieks pulkvedis Gunārs Dāboliņš, Latvijas Ministru prezidenta biedrs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Juris Kaksītis, Lietuvas iekšlietu ministrs Vidmants Žiemelis, Finansu ministrijas Muitas departamenta direktors Alvīds Budtis Foto: A.Safarovs — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!