• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nāk jauna Latvijas valdība - ar saviem dokumentiem, savu apņēmību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.08.1997., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30223

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts statistikas komitejas informācija

Par lopu skaitu saimniecībās

Vēl šajā numurā

07.08.1997., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nāk jauna Latvijas valdība — ar saviem dokumentiem, savu apņēmību

Jaunās valdības komandas priekšstāvji pie kopīgā galda: Aigars Jirgens, Andrejs Pantaļējevs, Valdis Birkavs, Jānis Straume, Guntars Krasts, Ziedonis Čevers, Kārlis Jūlijs Druva, Tālavs Jundzis, Māris Grīnblats, Juris Dobelis

Saeimas Prezidijs — Saeimas priekšsēdētāja biedrs Aigars Jirgens, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andris Ameriks, Saeimas sekretāra biedrs Māris Rudzītis —, lemjot par Saeimas ārkārtas sesiju

Ministru prezidenta kandidāts Guntars Krasts, vienošanās un turpmākās darbības dokumentus parakstot Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Ministru prezidenta kandidāts —

Sestajai Saeimai

Latvijas Republikas

Saeimas priekšsēdētājam

Jūsu Ekselence!

Šī gada 28.jūlijā ar Latvijas Republikas Valsts prezidenta rīkojumu Nr.4

tiku uzaicināts sastādīt Ministru kabinetu.

Atbilstoši Ministru kabineta iekārtas likuma 4.panta prasībām paziņoju tā sastāvu un aicinu Jūs celt to priekšā Saeimai tuvākajā sēdē.

Ievērojot šī jautājuma svarīgumu valstij, lūdzu Jūsu Ekselenci aicināt Saeimas Prezidiju sasaukt Saeimas sēdi šī gada 7.augustā un iekļaut tajā jautājumu par uzticības izteikšanu manis sastādītajam Ministru kabinetam.

Pielikumā:

1) Ziņojums par Ministru kabineta sastādīšanu;

2) Deklarācija par Ministru kabineta darbu;

3) Kabineta locekļu biogrāfijas;

4) Saeimas lēmuma projekts.

Rīgā 1997.gada 6.augustā Ar cieņu,— G.Krasts

Reģistrēts Saeimas Kancelejā 1997.gada 6.augustā pl.12.25

Jauno valdību vedot

Pēc deviņu dienu ilgām apspriedēm un konsultācijām vakar pulksten 11 Saeimas nama Viesu zālē Ministru prezidenta amata kandidāts Guntars Krasts un jauno valdību veidojošo frakciju pārstāvji parakstīja Deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbību un Saeimas valdību veidojošo frakciju vienošanos par valdības izveidošanu un tās darbības pamatvirzieniem. Apmēram pēc stundas deklarācija, kā arī ziņojums par jaunā Ministru kabineta sastāvu tika iesniegti un reģistrēti Saeimas Kancelejā.

Bet jau pulksten 13.30 uz sēdi sanāca Saeimas Prezidijs, lai lemtu par Saeimas ārkārtas sesiju.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu

redaktors

Saeimas sekretāra biedrs Māris Rudzītis

Ziņojums

par Ministru kabineta sastādīšanu

Izpildot Valsts prezidenta 1997.gada 28.jūlija rīkojumu Nr.4

un saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 4.pantu,

sastādītā Ministru kabineta sastāvs ir šāds:

Ministru prezidents Guntars Krasts

Ministru prezidenta biedrs Juris Kaksītis

Vides aizsardzības

un reģionālās attīstības ministrs,

Ministru prezidenta biedrs Anatolijs Gorbunovs

Aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis

Ārlietu ministrs Valdis Birkavs

Ekonomikas ministrs Atis Sausnītis

Finansu ministrs Roberts Zīle

Iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers

Izglītības un zinātnes ministrs Juris Celmiņš

Zemkopības ministrs Andris Rāviņš

Satiksmes ministrs Vilis Krištopans

Labklājības ministrs Vladimirs Makarovs

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs

Kultūras ministre Ramona Umblija

Valsts ministri

Finansu ministrijā:

valsts ieņēmumu ministre Aija Poča

Labklājības ministrijā:

veselības valsts ministrs Viktors Jaksons

Vides aizsardzības

un reģionālās attīstības ministrijā:

vides valsts ministrs Indulis Emsis

pašvaldību lietu valsts ministrs Ēriks Zunda

Latvijas Republikas Saeimas

valdību veidojošo frakciju

vienošanās

“Par valdības izveidošanu

un tās darbības pamatprincipiem”

Demokrātiskās partijas “Saimnieks”, Apvienības “Tēvzemei un Brīvībai / LNNK”, Savienības “Latvijas ceļš” un LZS, KDS, LDP frakcijas, katra saglabājot savas partijas politisko identitāti, vienojas par valdības izveidošanu un apņemas tās darbības laikā ievērot šādus sadarbības nosacījumus:

1) īstenot “Deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbību”;

2) frakciju sadarbības īstenošanai izveidot Sadarbības padomi, kurā tiek iekļauti divi pilnvaroti pārstāvji no katras šo vienošanos parakstījušās frakcijas un kura lemj par:

— valsts budžetu,

— svarīgākajiem likumdošanas jautājumiem,

— valsts amatpersonu apstiprināšanu un citiem jautājumiem, kas ir Saeimas vai Ministru kabineta kompetencē, ja to pieprasa kāda no frakcijām vai Ministru prezidents;

3) tikai saskaņā ar vienprātības principu var izlemt jautājumus par:

— Satversmes grozījumiem;

— grozījumiem Ministru kabineta iekārtas likumā;

— Pilsonības likuma grozījumiem, grozījumiem likumā “Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības”;

— noteikumu izdošanu Satversmes 81.panta kārtībā;

4) lēmumus, izņemot šīs vienošanās 3.punktā minētos jautājumus, Sadarbības padomē var pieņemt ar kvalificētu balsu vairākumu — lēmums ir pieņemts, ja par to balso ne mazāk kā trīs frakcijas.

Sadarbības padomes sēdes vada Ministru prezidents vai viņa biedri.

Sadarbības padomē ir izskatāmi tie lēmumu projekti, kuri piecas dienas iepriekš ir bijuši pieejami valdību veidojošo frakciju vadītājiem.

Vienošanās nosaka šādus valdību veidojošo frakciju un Ministru prezidenta pienākumus un tiesības.

Valdību veidojošo frakciju

pienākumi

1. Ar saviem balsojumiem Saeimā atbalstīt valdības deklarācijas izpildi un valdības iesniegto likumprojektu pieņemšanu, kā arī balsot saskaņā ar Sadarbības padomes lēmumu gadījumos, kad Sadarbības padome ir lēmusi par attieksmi pret konkrēto jautājumu pēc vienprātības principa; gadījumos, kad Sadarbības padomē lēmums ir pieņemts, balsojot pēc kvalificētā vairākuma principa, frakcija, kura ir balsojusi “pret” Sadarbības padomē, drīkst neatbalstīt attiecīgo projektu Saeimā, iepriekš par to informējot Sadarbības padomi.

2. Nodrošināt ātru valdības iesniegto likumprojektu izskatīšanu Saeimā.

3. Uzņemties pilnīgu atbildību par to cilvēku morāli politisko stāju un godaprātu, kurus partijas (frakcijas) kā savus pārstāvjus deleģē darbam valdībā vai citos atbildīgos amatos.

4. Bez iepriekšējas saskaņošanas Sadarbības padomē neiesniegt Saeimā likumprojektus, kas skar valsts budžetu un budžeta tiesības.

5. Bez iepriekšējas saskaņošanas Sadarbības padomē neierosināt un neatbalstīt grozījumus Pilsonības likumā un likumā “Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības”.

6. Neierosināt un neatbalstīt deputātu pieprasījumus vai priekšlikumus par neuzticības izteikšanu Ministru kabinetam vai atsevišķiem tā locekļiem.

7. Par nodomu atsaukt atsevišķu savu ministru (valsts ministru) no valdības rakstiski informēt pārējās šo vienošanos parakstījušās frakcijas un Ministru prezidentu ne vēlāk kā nedēļu pirms ministra (valsts ministra) atsaukšanas.

8. Par nodomu izstāties no valdības rakstiski informēt pārējās šo vienošanos parakstījušās frakcijas un Ministru prezidentu ne vēlāk kā nedēļu pirms izstāšanās.

Valdību veidojošo frakciju

tiesības

1. Izvirzīt apspriešanai Sadarbības padomē jautājumu par Ministru prezidenta demisiju, informējot par to Sadarbības padomi un Ministru prezidentu nedēļu iepriekš.

2. Tikties ar Ministru prezidentu 72 stundu laikā pēc rakstiska frakcijas lūguma.

3. Gadījumā, ja kāda no valdību veidojošajām frakcijām atkārtoti neievēro šīs vienošanās nosacījumus, šis jautājums ir jāizskata Sadarbības padomē. Jebkurai frakcijai ir tiesības ierosināt samazināt vienošanās nosacījumus pārkāpušās frakcijas pārstāvniecību valdībā.

4. Gadījumos, kad Ministru prezidents motivēti pieprasa atsevišķa ministra (valsts ministra) atkāpšanos, vai arī ministrs (valsts ministrs) atkāpjas pēc savas iniciatīvas, vai arī Saeima izsaka neuzticību ministram (valsts ministram), attiecīgajai frakcijai ir tiesības izvirzīt nākamo ministra (valsts ministra) amata kandidātu, ja Sadarbības padomē nav panākta cita vienošanās.

Ministru prezidenta

pienākumi

1. Regulāri tikties, nodrošināt konsultācijas un viedokļu apmaiņu par svarīgiem operatīvās situācijas jautājumiem ar valdību veidojošo frakciju pārstāvjiem.

2. Informēt valdību veidojošās frakcijas par ministru atbrīvošanu, savu demisiju vai citām pārmaiņām valdībā 48 stundas pirms attiecīgā lēmuma juridiskas noformēšanas, šajā periodā tikties ar frakcijām pēc to pieprasījuma.

3. Regulāri informēt sabiedrību par savu darbu, valdības deklarācijas, kā arī šīs vienošanās nosacījumu izpildes gaitu.

4. Izsakoties par valdību veidojošo frakciju vai ministru darbu, nepieļaut nekonkrētu kritiku. Izturēties objektīvi pret visām valdību veidojošajām frakcijām un sekot, lai tās ievērotu šīs vienošanās nosacījumus.

5. Rūpēties par to, lai pirms starptautisku līgumu parakstīšanas gadījumos, kad ir nepieciešama to ratifikācija Saeimā, ar šo līgumu saturu varētu iepazīties frakcijas.

Ministru prezidenta

tiesības

1. Iekļaut Sadarbības padomes darba kārtībā steidzamus jautājumus, informējot valdību veidojošo frakciju vadītājus ne vēlāk kā 24 stundas iepriekš.

2. Ar visu valdību veidojošo frakciju piekrišanu Ministru prezidentam ir tiesības uzaicināt ieņemt amatus valdībā personas, kuras nav izvirzījusi neviena no valdību veidojošajām frakcijām.

3. Ierosināt Sadarbības padomē jautājumus par Ministru kabineta apstiprinātu amatpersonu atbilstību ieņemamajam amatam.

4. Izteikt publiskus brīdinājumus atsevišķiem ministriem par neapmierinošu darbu no profesionālās kvalitātes viedokļa.

Piezīmes

1. Šī vienošanās ir publisks dokuments, tā ir saistoša un aplūkojama vienīgi kopā ar deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbību.

2. Šī vienošanās saglabā savu spēku un ir saistoša pārējām tās slēdzējpusēm arī tad, ja kāda no frakcijām atstāj valdību.

G.Krasts

Demokrātiskās partijas “Saimnieks”

frakcijas vārdā Z.Čevers

Apvienības “Tēvzemei un Brīvībai / LNNK” frakcijas vārdā J.Straume

Savienības “Latvijas ceļš”

frakcijas vārdā A.Panteļējevs

LZS, KDS, LDP

frakcijas vārdā K.J.Druva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!