• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 12. augusta sēdē Pēc ministru kabineta 12. augusta sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.1997., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30277

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ceļš uz Eiropas Savienību - ceļš uz labklājību un drošību

Vēl šajā numurā

13.08.1997., Nr. 202

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALDĪBĀ

Ministru kabineta 12. augusta sēdē

Turpinājums no 1.lpp.

Likumu “Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju”, “Par uzņēmējdarbību” un “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju” pārejas noteikumos paredzēts iestrādāt sekojošu redakciju: “Lauksaimniecības statūtsabiedrību, kuras ir likvidētas un līdz 1996.gada 1.janvārim izslēgtas no Uzņēmumu reģistra, bet kurām ir nodokļu parādi, un lauksaimniecības statūtsabiedrību, kuras pieņēmušas lēmumu par likvidāciju un uzsākušas likvidāciju līdz 1996. gada 1.janvārim, bet to likvidācija nav pabeigta līdz 1997.gada 1.janvārim sakarā ar nerealizētajiem pamatlīdzekļiem un nodokļu maksājumu parādiem, parādiem par saņemto elektroenerģiju, siltumenerģiju un gāzi, maksātnespējīgu debitoru saistībām, likvidācija tiek pabeigta un nodokļu parādi un ar tiem saistītās pamatparāda palielinājuma naudas, nokavējuma naudas un soda naudas tiek dzēstas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajam lauksaimniecības statūtsabiedrību sarakstam.”

Valdība uzklausīja informāciju un akceptēja 14 500 latu piešķiršanu Kārļa Ulmaņa 120.dzimšanas dienai veltīto pasākumu finansēšanai.

Akceptēti “Noteikumi par mērķdotācijas pirmsskolas iestāžu un izglītības iestāžu darbinieku algām sadali un kārtību”. Tie nosaka kārtību, kādā ministriju pārziņā esošās izglītības iestādes, republikas pilsētu, rajonu, rajonu pilsētu un pagastu pašvaldības saņem papildu mērķdotāciju 3,7 miljonu latu apmērā pirmsskolas iestāžu un izglītības iestāžu darbinieku algām un nodrošina attiecīgus sociālā nodokļa maksājumus. Republikas pilsētu, rajonu un pagastu pašvaldības saņem šo noteikumos minēto mērķdotāciju pirmsskolas iestāžu, pamatizglītības, vispārējās izglītības, ārpusskolas izglītības, speciālās izglītības un arodizglītības iestāžu, Kultūras ministrijas pārziņā esošo mākslas un mūzikas skolu, kā arī specializēto pirmsskolas iestāžu, internātskolu un speciālo internātskolu darbinieku darba samaksai un attiecīgu sociālā nodokļa maksājumu nodrošināšanai.

Saskaņā ar likumu “Par īpaši atbalstāmajiem reģioniem” MK izvirzīja apstiprināšanai Saeimā Reģionālās attīstības padomei šādas kandidatūras: Atis Sausnītis — ekonomikas ministrs, Anatolijs Gorbunovs — vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, Andris Rāviņš — zemkopības ministrs, Uldis Pētersons — Satiksmes ministrijas valsts sekretārs, Maija Poršņova — Labklājības ministrijas valsts sekretāre un Inese Vaidere — Ministru prezidenta padomniece.

Ministru kabinets akceptēja rīkojumus par ikgadējā atvaļinājumu daļu piešķiršanu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, Ministru prezidenta biedram Anatolijam Gorbunovam — no 18.augusta līdz 3.septembrim; Ministru prezidenta biedram Jurim Kaksītim — no 18.augusta līdz 22.augustam un tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam — no 3.septembra līdz 8.septembrim.

Valdības preses departaments

Foto: Arnis Blumbergs

un Māris Kaparkalējs, “LV”

Pē Ministru kabineta 12. augusta sēdes

Labklājības ministra Vladimira Makarova atbildes, skaidrojumi, komentāri

Turpinājums no 1.lpp.

Un šos līdzekļus skolas valdība izmanto, lai labāk apmaksātu to pedagogu darbu, kuri ieguvuši augstāku izglītību, kuru darba kvalitāte ir augstāka vai kuri strādā deficītās profesijās. Tā, piemēram, aprunājoties ar vairāku skolu direktoriem, kļūst skaidrs, ka deficīts ir svešvalodu un fizikas skolotāju specialitātes. Tieši šo profilu pedagogiem direktori tad arī piešķir papildu piemaksas.

Šajā sakarā šāsdienas sēdē valdība apstiprināja pedagogu atestācijas koncepciju, kurā tiek paredzēts veidot pedagogu gradāciju, sākot no pedagoga statusa līdz pedagoga–eksperta un pedagoga–valsts eksperta grādam. Pēdējo divu minēto kategoriju pārstāvju skaits būs aptuveni 2600, un tie būs pedagogi, kas varēs piedalīties neatkarīgās eksaminācijas procesā. Šiem pedagogiem tiek paredzēta piemaksa pie darba algas līdz 60 procentiem no tās apjoma. Tie varētu būt cilvēki, kas jau tagad konsultē Izglītības un zinātnes ministriju izglītības standartu izstrādē, piedalās skolu novērtēšanā un veic citus svarīgus pienākumus.

Un tā kā ir ļoti svarīgi piesaistīt labus attiecīgās nozares speciālistus, liela nozīme turpmāk tiks pievērsta pedagogu izglītībai, līdz ar to darba samaksas noteikšanā mazāk svarīgs kļūs skolotāja darba stāžs, bet lielāka vērtība tiks pievērsta paša pedagoga izglītībai un kvalifikācijai. Tādēļ, kā tas tika šodien nolemts, ar 1998.gada janvārī tiks uzsākta pedagoģisko darbinieku atestācija. Bet šie ieteikumi varētu kļūt par pamatu piemaksu sadalei, ko veiks skolu direktori, jau ar šī gada 1.septembri.

Un otrs dokuments ir saistīts ar Saeimas balsojumu par 3,7 miljonu piešķiršanu pedagogu algu paaugstināšanai. Iepriekšējā valdība savā pirmspēdējā sēdē lēma par to, ka šie līdzekļi jāsadala, lai līdzsvarotu finansējumu, rēķinot uz vienu skolēnu, tajos rajonos, kur šis līmenis ir zemāks par vidējo valstī. Un, otrkārt, lai varētu papildināt šo jau minēto direktoru fondu ar mērķi palielināt darbinieku stimulēšanai pieejamo līdzekļu apjomu.

Šodien Ministru kabinets akceptēja šo sadalījumu rajonu griezumā, vienlaikus lemjot par to, ka nauda nonāks ne tikai pašvaldību izglītības un pirmskolas audzināšanas iestādēs, bet arī Izglītības un zinātnes, Labklājības, Kultūras un Zemkopības ministriju pakļautībā un pārraudzībā esošajās mācību iestādēs. Tas, manuprāt, ir pilnīgi loģisks risinājums, jo būtu absurds pieļaut dažādu atalgojumu vienas profesijas ietvaros un nostādīt pedagogus vienu pret otru. Arī Saeimas balsojums par to, ka tā ir dotācija pirmsskolas un mācību iestādēm, neietver sevī norādi, ka tā būtu tikai pašvaldību institūcijām domāta nauda.

Ministru kabinets lēma par konkrētu summu iedalījumu gan katram rajonam, gan katrai ministrijai.

Pēc tam Vladimirs Makarovs atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Jautājums: — Tātad katrs skolotājs nesaņems piemaksu?

Vladimirs Makarovs: — Pēc mūsu rīcībā esošajām ziņām, aptuveni pusē skolu viss piemaksu fonds līdz šim ir ticis sadalīts vienādās daļās un katrs pedagogs ir saņēmis zināmu naudas summu. Turpretī citi skolu direktori jau līdz šim ir mēģinājuši nosacīti sadalīt skolotājus atbilstoši to kvalifikācijai. Tā kā jums ir taisnība — vismaz ar šī gada septembri Ministru kabineta noteikumi par pedagoģisko darbinieku minimālajām darbalgām netiks pārskatīti un šīs dotācijas daļas, kas nonāks skolās, sadale būs skolu vadību atbildībā.

Jautājums: — No jūsu skaidrotā izriet, ka dažādi rajoni saņems līdzekļus dažādā apjomā?

Vladimirs Makarovs: — Jā, jo kā jau teicu, starpība finansējumā uz vienu audzēkni līdz šim dažviet sasniedza pat astoņdesmit latu līmeni. Tagad tie rajoni, kuros šis finansējuma līmenis bija augstāks, attiecīgi saņems mazāku Saeimas piešķirtās mērķdotācijas daļu, lai šī starpība izlīdzinātos. Bet tas, kā zināms, tika lemts jau iepriekšējās valdības darbības laikā.

Dina Gailīte,

“LV” iekšpolitikas redaktore

Pēc “LV” diktofona ieraksta

preses konferencē Valdības namā


Valsts prezidents Guntis Ulmanis “ieved” jauno Ministru prezidentu Guntaru Krastu


Jaunais Ministru kabinets gatavs sākt darbu


Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa rokasspiediens un vēlējumi
(skat. 1.lpp.) Ministru prezidentam Guntaram Krastam

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!