• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Ēģiptes Starpvaldību komitejas sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.08.1997., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30285

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tautsaimniecības attīstību un kopbudžeta izpildi 1997. gada 1. pusgadā

Vēl šajā numurā

13.08.1997., Nr. 202

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Par Latvijas un Ēģiptes Starpvaldību komitejas sēdi

No 11. līdz 13. augustam Rīgā notiek Latvijas un Ēģiptes Starpvaldību apvienotās komitejas (AK) otrā sēde. Latvijas un Ēģiptes Starpvaldību apvienotā komiteja izveidota saskaņā ar 1994. gadā parakstīto Latvijas un Ēģiptes līgumu “Par ekonomisko, tehnisko un zinātnisko sadarbību” .

Komitejas pārstāvju tikšanās laikā aizvakar, 11.augustā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs un Ēģiptes vēstnieks Latvijā Samehs Derars ( Sameh Derar ) parakstīja Latvijas un Ēģiptes līgumu “Par sadarbību tūrisma jomā”. LR Ekonomikas ministrijā Latvijas Attīstības aģentūras mārketinga departamenta direktors Valdis Avotiņš un Ēģiptes vēstniecības Latvijā komercatašejs Mohameds el Gvili ( Mohamed El Gwily ) parakstīja Latvijas un Ēģiptes saprašanās memorandu “Par tirdzniecības veicināšanu”. Sēdes pirmajā dienā Latvijas un Ēģiptes eksperti risināja sarunas arī par Latvijas un Ēģiptes līgumiem “Par atteikšanos no vīzām attiecībā uz diplomātisko pasu turētājiem” un “Par sadarbību jūras kuģniecībā”.

Vakar, 12.augustā, LR Kultūras ministrijā Latvijas un Ēģiptes amatpersonas pārrunāja iespējas paplašināt Latvijas un Ēģiptes sadarbību kultūras jomā. Šodien, 13.augustā, Latvijas un Ēģiptes pārstāvjiem paredzēta tikšanās Rīgas Domē.

Apvienotās komitejas pirmā sēde notika 1996.gada maijā.

Latvijas un Ēģiptes savstarpējās attiecības ir labvēlīgas un stabilas, ar perspektīvu paplašināties gan tirdznieciski ekonomiskajā, gan politiskajā jomā. Par to liecina arī 1997.gada aprīlī notikusī Latvijas ārlietu ministra Valda Birkava oficiālā vizīte Ēģiptē. Vizītes laikā tika parakstīti Latvijas un Ēģiptes līgumi “Par investīciju veicināšanu un aizsardzību” un “Par gaisa satiksmi”.

ĀM preses centrs

Šodien, 13. augustā, Rīgā beidz darbu Latvijas un Ēģiptes starpvaldību apvienotās komitejas otrā sēde, kuras laikā tikās abu pušu eksperti. Komitejas locekļiem tika organizētas tikšanās Ārlietu, Ekonomikas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī Satiksmes un Labklājības ministrijā, Rīgas jūras tirdzniecības ostā un Rīgas Domē. Sēdes laikā paredzēts parakstīt Latvijas Republikas un Ēģiptes Arābu Republikas līgumu par sadarbību tūrisma jomā, ir notikušas ekspertu sarunas un parafēti līgumi par sadarbību jūras kuģniecībā, par atteikšanos no vīzām attiecībā uz diplomātisko pasu turētājiem, par sadarbību kultūras jomā un par sadarbību veselības aizsardzībā un medicīnas zinātnēs.

Latvijas Republikas un Ēģiptes Arābu Republikas kontakti aizsākās tūlīt pēc mūsu valsts neatkarības atjaunošanas. Ēģiptes Arābu Republika jau 1991. gada 7. septembrī atzina Latvijas Republiku. Diplomātiskās attiecības starp abām valstīm tika nodibinātas 1992. gada 23. janvārī. Pirmais ĒAR vēstnieks Latvijā bija Hamdi Mohameds Ibrahims Nada, kurš vēstnieka pilnvaras pildīja no 1992. gada oktobra līdz 1996. gada jūlijam. Kopš pērnā gada 26. novembra Ēģiptes Arābu Republikas intereses Latvijā pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Mohameds Abdels Hakims Derars. Viņa rezidence ir Stokholmā.

Latvijas intereses Ēģiptē kopš 1995. gada 13. septembra pārstāv mūsu valsts goda konsuls Saads el Aguizi. Latvijas Ārlietu ministrija ir pieņēmusi politisku lēmumu par reģionālās vēstniecības atvēršanu Ēģiptē.

1995. gada vasarā notika Latvijas Ārlietu ministrijas delegācijas darba vizīte Kairā. Pirmā Starpvaldību apvienotās komitejas sēde, balstoties uz 1994. gada 12. oktobrī parakstīto Latvijas un Ēģiptes līgumu par sadarbību ekonomikas, tehnikas un zinātnes jomā, notika pērnā gada maijā Kairā. Tās uzdevums bija definēt kopējo interešu sfēras un veicināt līgumu bāzes veidošanu. Pērn jūnijā mūsu valsti apmeklēja “Arab Contractors” pārstāvji, tā ir viena no lielākajām Ēģiptes celtniecības sabiedrībām. Šogad no 22. līdz 25. aprīlim Ēģiptē oficiālā vizītē kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju uzturējās ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

Jau tagad var droši teikt, ka Latvijas un Ēģiptes Starpvaldību apvienotās komitejas otrā sēde Rīgā dos jaunu impulsu mūsu valsts sadarbībai ar plašu iespēju zemi Ēģipti.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Par ieguldījumu strīdu izšķiršanu

1997.gada 8.augustā Latvijas vēstnieks ASV Ojārs Kalniņš parakstīja “Konvenciju par ieguldījumu strīdu izšķiršanu starp valstīm un citu valstu pilsoņiem (ICSID)”, kā arī iesniedza ratifikācijas instrumentu un deklarāciju.

Konvencija par ieguldījumu strīdu izšķiršanu starp valstīm un citu valstu pilsoņiem tika izstrādāta, ņemot vērā nepieciešamību veicināt starptautisko sadarbību ekonomikā, īpaši starptautisko ieguldījumu jomā. Konvencijas mērķis ir radīt mehānismu strīdu atrisināšanai, kas radušies investīciju sakarā starp valsti un citu valstu pilsoņiem. Patlaban šai konvencijai ir pievienojušās vairāk nekā 130 valstis.

Konvencija piešķir īpašu nozīmi starptautiskās samierināšanās vai arbitrāžas iespēju nodrošināšanai, ko var izmantot valsts un citas valsts pilsonis, lai izšķirtu strīdus, kādi to starpā radušies investīciju jomā.

Latvijas Republika ir noslēgusi divpusējus līgumus par investīciju veicināšanu un aizsardzību ar ASV, Austriju, Čehiju, Dāniju, Franciju, Grieķiju, Igauniju, Izraēlu, Kanādu, Lielbritāniju, Nīderlandi, Norvēģiju, Poliju, Šveici, Somiju, Taivānu, VFR un Zviedriju.

Par konferenci Viļņā

5. un 6.septembrī Viļņā notiks starptautiska konference “Nāciju līdzāspastāvēšana un labas kaimiņattiecības”. Konferenci rīko Lietuvas Republikas prezidents Aļģirds Brazausks un Polijas Republikas prezidents Aleksandrs Kvašņevskis. Uz konferenci ir uzaicināti arī Baltkrievijas Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko, Igaunijas Republikas prezidents Lennarts Meri, Somijas Republikas prezidents Marti Ahtisāri, Ukrainas prezidents Leonīds Kučma un Latvijas Republikas prezidents Guntis Ulmanis, un Krievijas Federācijas premjerministrs Viktors Černomirdins. Tāpat uz konferenci ir ielūgti Eiropas Padomes un EDSO pārstāvji.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!