• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai katrs apzināmies īsto ceļu augšup, uz Visaugstāko. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.08.1997., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai katrs apzināmies īsto ceļu augšup, uz Visaugstāko (turpinājums)

Vēl šajā numurā

14.08.1997., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai katrs apzināmies īsto ceļu augšup, uz Visaugstāko!

Rīt, 15.augustā, Aglonā Vissvētās Jaunavas Marijas uzņemšanas debesīs svētki, Māras Zemes Karalienes svētki, bet jau šodien, 14.augustā, šeit ieradušies neskaitāmi svētceļnieki no visiem Latvijas novadiem un citām zemēm. Lielajā tikšanās reizē lai ieklausāmies Viņa Ekselences Latvijas katoļu arhibīskapa-metropolīta Jāņa Pujata sagatavotajā uzrunā!

Lai top slavēts Jēzus Kristus!

Sveiciens visiem tuviem un tāliem svētceļniekiem, īpaši tiem, kas daudzus kilometrus pa sakarsušajiem vasaras ceļiem ir gājuši kājām, un tiem, kas šai svētvietā ieradušies no aizrobežu zemēm. — Aglona plaši atver savus septiņus vārtus visiem, kas nāk šai mūsu svētvietā. Lai Dieva žēlastība piepilda jūsu sirdis un stiprina jūsu spēkus!

Ar psalma vārdiem gribas jums teikt: “Kalpojiet Kungam ar prieku; nāciet viņa vaiga priekšā ar gavilēm” (Ps.100).

Mēs dzīvojam nozīmīgā laika posmā, kad tuvojas noslēgumam otrā tūkstošgade pēc Kristus. Tiesa, mūsu zemes baznīcai ir tikai 800 gadu, tātad esam samērā jauni, taču mums ir raiba un bagāta vēsture (varbūt mūsu ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ). Mūsu zemes ticīgie, visāda veida grūtībās rūdīti, bagātina Kristus Baznīcu arī tagad.

Par to liecina šīs daudzās svētceļotāju straumītes pāri visai valstij un citas kristīgās tradīcijas, par to liecina labā saprašanās lielo konfesiju starpā, par to liecina parlamenta pieņemtie, Baznīcai labvēlīgie likumi, par to liecina radio, preses un televīzijas interese par Baznīcas dzīvi, par to liecina arī miers Baltijas zemēs, neskatoties uz tautību un ticību dažādību. Tās ir visu mūsu kopīgās pozitīvās iestrādes, kas dara godu kristīgai tautai un ir labs paraugs arī citiem reģioniem pasaulē.

Atzīmējot kristiānisma otro tūkstošgadi, ir vajadzība objektīvāk atspoguļot kristīgās ticības sākumu tieši mūsu zemē. Tas īpaši attiecas uz visiem tiem, kas caur presi u.c.kanāliem iespaido sabiedrisko domu (tātad vēsturnieki, žurnālisti, skolotāji, mākslinieki un citi inteliģences pārstāvji). Diemžēl daudziem vēl līdz šim piesārņotas galvas ar veciem aizspriedumiem, ar veciem strīdus jautājumiem un ar stagnācijas laika uzskatiem par kristietību.

Sagaidot jubilejas gadu, arī sabiedriskajai domai jāattīrās un jākļūst kristīgākai.

Pagājušais gads bija 800. gads kopš mūsu pirmā bīskapa sv. Meinarda nāves. Viņa piemiņa tiek atzīmēta ar jauna dievnama celtniecību Ogrē, t.i., tai teritorijā, kurā šis bīskaps veica pastorālo darbu, dzīvodams turpat Ikšķilē. Tagad šis dievnams ir gandrīz pabeigts, un pēc nedēļas, t.i., svētdien, 24.augustā, to iesvētīsim sv. Meinarda godam. Tādējādi tas būs ne tikai cienīgs piemineklis svētajam vīram, bet arī praktiski kalpos kā dievnams, lai īstenotos tālāk kristīgā mācība, kuru sv. Meinards sāka sludināt latviešiem pirms 800 gadiem. Šādi pieminekļi ir vajadzīgi (tāpat svētku dienas kalendārā), lai cilvēki atcerētos savu vēsturi un mācītos no tās, lai pazītu un godātu dižvīrus un attīstītu tālāk savas tautas sasniegumus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!