• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Latvijas kolēģiem - Ēģiptes sarunveži. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.08.1997., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Ministru prezidenta

Vēl šajā numurā

14.08.1997., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Latvijas kolēģiem — Ēģiptes sarunveži

Vakar, 13. augustā, Rīgā beidzās Latvijas Republikas un Ēģiptes Arābu Republikas Starpvaldību apvienotās komitejas otrā sēde, kas ilga trīs dienas. (Šī komiteja izveidota saskaņā ar 1994. gadā parakstīto Latvijas un Ēģiptes līgumu “Par ekonomisko, tehnisko un zinātnisko sadarbību”, tās pirmā sēde notika pērn Kairā.)

Raksturojot šo komitejas sēdi, Latvijas delegācijas vadītājs, Ārlietu ministrijas Otrā politiskā departamenta direktors Edgars Skuja uzsvēra, ka komiteja risina visus aktuālos Latvijas un Ēģiptes savstarpējo attiecību jautājumus, taču šīs sēdes uzdevums bijis parakstīt vai parafēt konkrētus līgumus, kā arī organizēt ekspertu tikšanās vairākās Latvijas ministrijās un citās institūcijās.

Pēc E. Skujas domām, nopietnākās tikšanās bijušas Latvijas Ekonomikas ministrijā, kur parakstīts vienošanās memorands par sadarbību eksporta veicināšanā, un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kur parakstīts Latvijas un Ēģiptes līgums par sadarbību tūrisma jomā. Tikšanās laikā Labklājības ministrijā tika parafēts līgums par sadarbību veselības aizsardzībā un medicīnas zinātnē, bet Satiksmes ministrijā — parafēts līgums par sadarbību jūras kuģniecībā. Ēģiptes delegācijas sastāvā bija arī šīs valsts biznesa aprindu pārstāvji, kas risināja sarunas Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā, un Latvijas Attīstības aģentūrā. Delegācija apmeklēja arī Rīgas Jūras tirdzniecības ostu, ēģiptiešus interesēja Latvijas pieredze ostas izmantošanā, viņi izrādīja interesi arī par savas valsts eksportpreču centra izveidošanu Rīgas ostā. Vēl delegācija apmeklēja Rīgas Domi, kur tai tika pasniegta ielūguma vēstule Kairas mēram apmeklēt Rīgu. Savukārt Rīgas Domes priekšsēdētājs Andris Bērziņš saņēma ielūgumu apmeklēt Kairu.

Līgums par Latvijas un Ēģiptes sadarbību tūrismā paredz kontaktus dažādos aspektos — sākot ar pētījumiem tūrisma attīstībai līdz izstādēm, konferencēm, semināriem un citām tūrisma sekmēšanas formām. Saskaņā ar šo līgumu Latvija un Ēģipte izveidos tūrisma sadarbības komiteju.

Sēdes noslēgumā vakar tika parakstīts protokols, kurā fiksēti konkrēti fakti abu valstu sadarbības sekmēšanai.

Šajā sēdē būtiski tika papildināta abu valstu sadarbības juridiskā bāze, ko līdz šim jau veidoja starpvalstu līgums par investīciju veicināšanu un aizsardzību, līgums par gaisa satiksmi un līgums par ekonomisko, tehnisko un zinātnisko sadarbību. Līdz šim, šķiet, vājāks posms Latvijas un Ēģiptes sadarbībā ir bijusi reālā preču apmaiņa. Pērn Latvijas eksportapjoms uz Ēģipti sasniedza 7 miljonus 194 tūkstošus latu, bet šā gada pirmajā ceturksnī — tikai 9 tūkstošus latu (galvenās Latvijas eksportpreces — metāla izstrādājumi, koksne un ķīmiskās rūpniecības ražojumi). Savukārt no Ēģiptes Latvija pērn importējusi augu valsts produktus un atsevišķus ķīmiskās rūpniecības ražojumus 12 tūkstošu latu apmērā.

Ārlietu ministrijas Otrā politiskā departamenta direktors Edgars Skuja visnotaļ optimistiski izteicās par vēlēšanos atvērt Kairā reģionālu Latvijas Republikas vēstniecību, ministra Valda Birkava vizītes laikā šopavasar Kairā Ēģiptes pusei sniegts Latvijas gribas apliecinājums šajā jautājumā. “Pašlaik tas ir Latvijas valdības jautājums,” sacīja Ārlietu ministrijas Otrā politiskā departamenta direktors.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!