• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 19. augustā, akreditācijā pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.1997., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30344

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 19. augustā, akreditācijā pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa (turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.08.1997., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 19.augustā, akreditācijā pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa

Šrilankas Demokrātiskās Sociālistiskās Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks

ALFREDS KULENDRANS DAVIDS ( Alfred Kulendran David )

Pasniedzot Latvijas Republikas Valsts prezidentam savu akreditācijas rakstu, Alfreds Kulendrans Davids teica:

“Jūsu ekselence, ir patiesi liels gods iesniegt jums akreditācijas rakstu, ar kuru prezidente Čandrika Bandaranaike Kumaratunga ir akreditējusi mani kā Šrilankas Demokrātiskās Sociālistiskās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā.

Jūsu ekselence, es vēlos nodot jums prezidentes Čandrikas Bandaranaikes Kumaratungas, Šrilankas valdības un tautas sveicienus un vislabākos novēlējumus jums personīgi, kā arī miera un pārticības vēlējumus Latvijas tautai.

Kad 1994. gada augustā pie varas nāca pašreizējā Tautas alianses valdība, tā par galveno mērķi sev izvirzīja miera panākšanu un valsts atjaunotni. Tas nozīmē patiesi daudznacionālas un daudzkonfesiju sabiedrības izveidošanu Šrilankā. Lai šo uzdevumu sekmētu, valdība ir cieši apņēmusies atjaunot demokrātiju un brīvību, veicināt un aizsargāt cilvēktiesības, nodrošināt valdības darba pārskatāmību un panākt uz brīvā tirgus ekonomikas balstītas valsts ekonomikas attīstību. Valdība, stājoties amatā, tiecoties uz mieru un progresu, veica noteiktus pasākumus, lai izbeigtu valstī dārgi izmaksājošo etnisko cīņu. Diemžēl saskārās ar atsevišķu kaujinieku grupu bruņotu opozīciju, izraisot vardarbību. Valdībai nebija citas izvēles, kā veikt pretpasākumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus. Tomēr valdība ir cieši apņēmusies panākt etniskā konflikta mierīgu atrisinājumu un plāno drīzumā sarunu ceļā panākt politisko risinājumu.

Mēs Šrilankā priecājāmies par Latvijas neatkarības pilnīgu atjaunošanu 1991. gada augustā pēc ārvalsts okupācijas gadiem, kad Latvijas tautu nospieda “dzelzs” roka. Pēc šī trauksmainā vēstures posma Latvija tiek veidota kā stabila un demokrātiska Eiropas valsts ar brīvā tirgus ekonomiku. Latvijas valdība ir skaidri apņēmusies nodrošināt sociālo stabilitāti un sniegt savai tautai labklājību, neskatoties uz grūtībām, kas saistītas ar ekonomiku un pārejas posmu. Ciešās attiecības, ko Latvija ir izveidojusi ar saviem tuvākajiem kaimiņiem — Igauniju un Lietuvu, nāks par labu visu triju valstu tautām. Latvija ir apņēmusies stiprināt Baltijas jūras reģionālo sadarbību un veidot ciešākas attiecības ar citām kaimiņvalstīm. Tā arī kopā ar Igauniju un Lietuvu nopietni strādā, lai atkal integrētos visās Eiropas institūcijās. Cerams, ka Latvija ar laiku dos ieguldījumu Eiropas Savienības un visas Eiropas drošības attīstībā.

Es patiesi ceru, ka diplomātiskās attiecības starp Latviju un Šrilanku novedīs mūs pie plašākas sadarbības nākotnē. Es centīšos veicināt ciešākas saites starp mūsu abām valstīm un ceru uz jūsu valsts amatpersonu palīdzību šajā sakarā.

Jūsu ekselence, nobeigumā atļaujiet man vēlreiz nodot jums, Latvijas tautai un valdībai sveicienus un labākos novēlējumus no Šrilankas prezidentes, tautas un valdības.”

Savukārt Guntis Ulmanis savā atbildes uzrunā teica:

“Atļaujiet sveikt jūs kā Šrilankas Demokrātiskās Sociālistiskās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā.

Pašlaik esam gara ceļa sākumā. Mums vēl labi jāiepazīst vienam otru, un es esmu pārliecināts, ka kļūsim labi draugi un atbalstīsim viens otru. Kā prioritāru mēs attīstīsim un sekmēsim politisko, ekonomisko, kultūras dialogu. Šajā aspektā ļaujiet man izteikt pārliecību, ka būsim abpusēji neatlaidīgi un aktīvi, lai radītu ciešas sadarbības jomas. Mūsu zemēm ir pienācīgs potenciāls ekonomikā un arī senas kultūras vērtības, kas var būt pamats mūsu savstarpējai ieinteresētībai.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas mūsu ārpolitika ir orientēta uz to, lai nostiprinātu attiecības ar valstīm dažādos pasaules reģionos. Latvija ir izveidojusi pastāvīgu dialogu ar Eiropas valstīm, un mēs esam ieinteresēti paplašināt attiecības ar Āzijas valstīm. Lai arī mūsu valstis ģeogrāfiski šķir vairāki tūkstoši kilometru, tomēr kļūstam aizvien tuvāki. Mūsdienu pasaules realitātes pierāda, ka valstis ir savstarpēji cieši saistītas.

Vēstnieka kungs! Latvijā mēs esam veiksmīgi izturējuši pārbaudījumu, ieviešot brīvā tirgus ekonomikas principus. Iekšpolitikā lielu uzmanību pievēršam tam, lai visi cilvēki Latvijā justos labi un būtu pārliecināti par savu drošību. Tieši tāpēc Latvija apzinās sevi kā potenciālu ES dalībvalsti. Mēs mērķtiecīgi realizējam savu Nacionālo integrācijas programmu un esam gatavi sākt sarunas par iestāšanos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!