• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc atklātām un auglīgām sarunām - uz to piepildījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.08.1997., Nr. 209 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30375

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirms skolas zvana ir pārdomu un darba laiks

Vēl šajā numurā

21.08.1997., Nr. 209

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc atklātām un auglīgām sarunām — uz to piepildījumu

Tatarstānas delegācijas preses konferencē vakar

“Atklātas un auglīgas sarunas”— tā vakar Saeimas namā notikušajā preses konferencē abas puses novērtēja Tatarstānas Republikas Valsts padomes (parlamenta) delegācijas trīs dienu vizīti Latvijā.

Tatarstānas parlamenta priekšsēdētāja Vasilija Ļihačova vadītā delegācija Rīgā tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni, Ministru prezidentu Guntaru Krastu, kā arī Saeimas frakciju un komisiju pārstāvjiem. Delegācija , kurā bija arī plaši pazīstami šīs valsts biznesmeņi, apmeklēja vairākus Latvijas uzņēmumus, arī akciju sabiedrību “Dzintars”. Vizītes nozīmīgumu pastiprināja fakts, ka Tatarstānas Valsts padomes priekšsēdētājs Vasilijs Ļihačovs ir arī Krievijas Federācijas Federālās sapulces padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Saeimas preses dienesta vērtējumā, visas tikšanās kopumā ritējušas draudzīgā un abpusējas sapratnes gaisotnē.

“Šīs trīs dienas mēs esam ļoti intensīvi strādājuši, lai izveidotu pēc iespējas ciešākus politiskos un ekonomiskos sakarus starp abām valstīm,” žurnālistiem teica Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis. “Mēs apmainījāmies ar viedokļiem galvenokārt par tiem ekonomiskās sadarbības jautājumiem, kas izraisa abpusēju interesi. Proti, preču apmaiņas iespējām, starpparlamentu sadarbības iespējām, tāpat par mūsu likumdošanas pieredzi brīvo ekonomisko zonu veidošanā. Konkrēti — trīs Latvijā pieņemtos likumus, proti, likumu par īpašo ekonomisko zonu Liepājā, likumu par Rīgas brīvostu un likumu par Ventspils brīvostu es jūsu klātbūtnē pasniedzu savam kolēģim Vasilijam Ļihačovam. Izmantojiet tos savas valsts un savas tautas uzplaukumam. Es esmu ļoti apmierināts ar izveidotajiem kontaktiem. Mēs vienojāmies, ka uzturēsim starpparlamentu kontaktus, proti, apmainīsimies ar likumdošanas aktu tekstiem. Jo ir problēmas, kas līdzīgas gan Latvijā, gan Tatarstānā. Dažās tikšanās bija klāt arī Krievijas Federācijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Aleksandrs Udaļcovs. Manā vērtējumā, Tatarstānas delegācijas vizīte ir izdevusies un bijusi noderīga kā Latvijai, tā Tatarstānai,” sacīja A.Čepānis.

Arī Tatarstānas parlamenta priekšsēdētājs V.Ļihačovs izteica gandarījumu par “atklātajām sarunām Rīgā, kuras noritējušas savstarpējas cieņas un sapratnes gaisotnē”.

“Jāteic atklāti, ka mēs jau sen tiecāmies pēc šiem kontaktiem. Tagad mēs pēc trīs dienu sarunām esam nonākuši pie kopīga lēmuma gan ar Latvijas parlamenta, gan Ministru kabineta vadību censties līdz šī gada beigām noslēgt plaša apjoma vienošanos par mūsu valstu sadarbību. Tā nepieciešama arī sakarā ar jau esošajiem mūsu ekonomiskajiem sakariem. Tā, apmeklējot akciju sabiedrību “Dzintars”, mēs bijām ļoti pārsteigti par plašajiem un daudzveidīgajiem sakariem, kādi tai jau ir ar dažādiem Tatarstānas uzņēmumiem. Mēs šos kontaktus visnotaļ sekmēsim. Un varētu minēt vēl daudz šādus piemērus. Otrkārt, sarunās ar Čepāņa kungu mēs vienojāmies, ka jau tuvākajā laikā tiks parakstīts sadarbības protokols starp Latvijas Republikas Saeimu un Tatarstānas Republikas Valsts padomi. Tas ietvers apmaiņu ar likumdošanas aktu tekstiem, delegāciju apmaiņu, savstarpēju informēšanu, kā arī mūsu kopīgo darbu veselā virknē Eiropas struktūru, tai skaitā Eiropas Reģionu asamblejā, kurā ietilpst gan Latvija, gan Tatarstāna,” atzīmēja V.Ļihačovs. Viņš uzsvēra kopēja viedokļa veidošanas nepieciesamību dažādu Eiropas problēmu risināšanā.

Tatarstānas Valsts padomes priekšsēdētājs runāja arī par humānajiem jautājumiem, kas apspriesti delegācijas vizītes laikā. “Es esmu pateicīgs Latvijas pusei, ka mēs pavisam atklāti, es uzsveru, atklāti, apspriedām arī humāno jautājumu bloku. Šim jautājumu blokam nebija iespējams paiet garām, un es uz to raudzījos no tāda viedokļa, ka Latvija ir suverēna valsts, līdztiesīga ANO, Eiropas Padomes un EDSO locekle. Neatkarīga valsts. Un ar Latviju jārunā, vadoties pēc starptautisko tiesību pamatprincipiem. Cienot Latvijas tautas izvēli, cienot šīs valsts varu un šo tautu. Tieši no šīm pozīcijām es sarunā ar Čepāņa kungu uzsvēru, ka Latvijas starptautiskā imidža labā būtu ārkārtīgi svarīgi realizēt visu starptautisko tiesisko saistību nodrošināšanu, ko šī valsts ir apņēmusies. Es saņēmu atbildi, kas mani apmierina un ko es nodošu tālāk Krievijas Federācijas vadībai, konkrēti, Černomirdina kungam un Primakova kungam. Jā, problēmas pastāv. Mēs šīs problēmas zinām, un mēs izejam no tā, ka nepieciešams laiks šo problēmu atrisināšanai. Humāna rakstura problēmu netrūkst arī Krievijas Federācijai, tāpat kā jebkurai Eiropas valstij. Es domāju, mums jābūt ļoti uzmanīgiem vienam pret otru un, ja iespējams, pat jāsniedz savstarpēja palīdzība,” sacīja Tatarstānas parlamenta priekšsēdētājs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!