• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mācību grāmatas vajadzīgas visiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.08.1997., Nr. 213 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30473

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

28.08.1997., Nr. 213

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mācību grāmatas vajadzīgas visiem

Domājot gan par bērna,

gan jaunieša, gan pieaugušā izglītību

Vija Kilbloka, SIA apgāda “Zvaigzne ABC” prezidente, — “Latvijas Vēstnesim”

Vija Kilbloka

Vija Kilbloka par valsts izdevniecības “Zvaigzne” direktori kļuva 1992. gada rudenī. Uzņēmums pārdzīvoja grūtus laikus, tas atradās uz bankrota robežas. Smagā darbā, saliedējoties izdevniecības kolektīvam, krīze tika pārvarēta, uzņēmuma ekonomika sakārtota un nostabilizēta. Izdevniecība atsāka normālu darbu, un jau kā konkurētspējīgs uzņēmums, kurš strādā ar peļņu, iekļāvās grāmatu tirgū. 1993. gadā tika izveidota SIA apgāds “Zvaigzne ABC”, bet 1994. gada jūlijā ar Latvijas Privatizācijas aģentūru tika noslēgts līgums par izdevniecības nomu ar izpirkuma tiesībām uz trim gadiem. Jau 1995. gada beigās izpirkums bija izmaksāts un pēdējos gadus apgāds veiksmīgi un ražīgi strādā. Šodien, uz jaunā mācību gada sliekšņa, Vija Kilbloka stāsta par grāmatu apgāda dienām un nedienām.

— Kas šogad jauns mācību grāmatu klāstā?

— Grāmatu “raža” nākamajam mācību gadam ir bagāta. Sācis iznākt jauns grāmatu komplekts: Dzintras Paegles “Vārds” — lasīšanas un latviešu valodas grāmata visām sākumskolas klasēm, ļoti skaisti noformēta “Matemātika” — 1. klasei. Krievu skolu 8. un 9. klašu skolēni saņems jaunu “Latviešu valodas” mācību grāmatu. Pamatskolas klasēm ir jaunas vizuāli skaistas vēstures grāmatas, bet 6. klases skolēni saņems jaunu “Fiziskās ģeogrāfijas” grāmatu. Domāju, ka līdz 9. klasei skolēni ar visām mācību grāmatām tiks nodrošināti. Aktīvi strādāsim ar autoriem, lai ar nepieciešamo literatūru nodrošinātu vidusskolas klašu audzēkņus. Pašlaik vēl nav īstas skaidrības par vidusskolu mācību programmām. Taču mēs rosinām autorus, piedāvāsim savu autoru izstrādātu programmu variantus, un, ja Izglītības ministrija tos akceptēs, tad attiecīgās mācību gāmatas gatavosim izdošanai.

— Dažiem šķiet, ka grāmatas ir pārāk dārgas...

— Es tā nedomāju. Lai nopirktu kancelejas preces visam skolas gadam vai teiksim, sporta tērpu un apavus, vajadzīgs vairāk naudas nekā mācību grāmatu iegādei. Ja cilvēkiem naudas ir maz, jebko ir grūti nopirkt... Bet salīdzinot — kilograms desas un grāmata maksās aptuveni vienādi — divus latus. Starp citu, mūsu valstī grāmatas ir lētākas nekā citviet pasaulē.

— Jūs bijāt valsts uzņēmuma izdevniecības “Zvaigzne” direktore, tagad — privāta grāmatu apgāda prezidente. Kāda atšķirība?

— Strādājot gan valsts uzņēmumā, gan privātā allaž esam veikuši vienu un to pašu darbu. Privatizācijas process bija ilgstošs un mokošs, taču darba ritmu spējām saglabāt. Pašlaik nākas piemēroties norisēm valstī: inflācijai, mainīgajām nodokļu likmēm un likumdošanai. Tas mūsu darbu nereti apgrūtina. Izdodam mācību grāmatas, enciklopēdijas, izziņas literatūru un daiļliteratūru bērniem un pieaugušajiem, kultūrvēsturiskus izdevumus un uzziņu literatūru. Visvairāk, protams, mācību grāmatas. Pašiem mums lielu prieku sagādā enciklopēdiju izdošana, no kurām dažas drukā ārzemēs, jo piedalāmies kopīgos projektos ar citu valstu izdevniecībām, sagatavojot grāmatu latvisko tulkojumu. Liels pieprasījums ir pēc “Enciklopēdijas bērniem”, pagājušajā gadā ļoti iecienīts bija izdevums “Bizes un rotas”, kuru bija jādrukā atkārtoti. Diemžēl kopš 1996. gada jūlija, ievedot Latvijā ārzemēs iespiestās grāmatas, ir jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) — 18 procentu no grāmatas vērtības. Piemēram, ja grāmatas cena ir 1 lats un mēs ievedam 10 000 grāmatu, tad nākas samaksāt 1800 latu nodokli. Nodokļa nomaksāšanas procedūra nav sevišķi pievilcīga. Tā ir pat absurda. Ar nepieciešamo summu kabatā ir jāsēžas mašīnā un jābrauc pretī grāmatu kravai, lai uz robežas muitā, samaksājot nodokli, varētu grāmatas saņemt. Ja pirmo tūkstoti grāmatu nopirks trīs mēnešu laikā, tad tikai atgūsim nodoklī izdoto naudu. Pārējās grāmatas izpirks divu trīs gadu laikā. Tātad nodokli samaksājam par to, ko pārdosim nākotnē. Diemžēl tāda mūsu valstī ir nodokļu politika. Labi, ka bērnu grāmatas, ko drukājam Latvijā, no PVN nodokļa ir atbrīvotas un spējam segt ar ražošanu saistītos izdevumus.

Līdzīgi ir ar uzņēmuma ienākuma nodokli. Uzskatu, ka šis nodoklis ir vērsts pret ražotāju. Ražotājs neko nedrīkst uzkrāt, jo nodoklis ir jāmaksā par tā dēvēto “noliktavas pieaugumu”. Apgāda noliktavā parasti atrodas pāri par 600 dažādu nosaukumu grāmatu. Pērn šis “noliktavas pieaugums” sasniedza gandrīz pusmiljonu latu, no kuriem 25 procentus vajadzēja samaksāt par uzņēmuma ienākuma nodokli. Manuprāt, loģiski būtu maksāt par pārdoto, nevis par noliktavā uzkrāto. Maksājot nodokli par saražoto, kas vēl nav pārdots, nepietiek naudas, lai varētu izdot grāmatas nākamajam mācību gadam. Bijām spiesti ņemt kredītu, bet nodokļa maksājumu lūdzām uz laiku atlikt. Janvārī izsludinājām lielo izpārdošanu, bet par astoņdesmit tūkstošiem latu grāmatas atdāvinājām Bērnu fondam, lai samazinātu noliktavas uzkrājumus. Nodokli varējām nomaksāt tikai nesen. Tas viss sadārdzina grāmatu cenu.

— Ar kādām problēmām jums kā grāmatizdevējai vēl nākas saskarties?

— Visvairāk sarūgtina, ja Izglītības un zinātnes ministrijā netiek apstiprināta kāda izdošanai paredzēta grāmata, lai gan tās sagatavošana prasījusi ilgstošu darbu. Piemēram, Aīdas Stabulnieces “Mūzikas ābece” 1. klasei. Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEK), kas darbojas kā neatkarīga institūcija pie Izglītības un zinātnes ministrijas, neapstiprināja šo grāmatu mācību līdzekļa statusā. Nevarējām ar to samierināties, tādēļ nesen iesniedzām ISEK atkārtotu pieprasījumu izskatīt atteikuma iemeslus. Ja grāmata nav oficiāli atzīta, tas gan ļauj skolotājam to lietot pēc saviem ieskatiem, bet skolas to nevar iepirkt bibliotēkām par valsts līdzekļiem. Dīvaini, ka šīs pašas autores sagatavotās grāmatas mūzikas mācīšanai 2., 3. un 4. klasei tika apstiprinātas un ir saņēmušas šo atļauju. Šķiet, ka ekspertu komisijas slēdzieni ne vienmēr ir objektīvi.

Ir vēl viena problēma. 1992. gadā izdevniecībā “Zvaigzne ABC” izveidojām krievu mācību grāmatu redakciju. Sākām tulkot mūsu izdotās mācību grāmatas, taču diemžēl krievu skolas tās nepērk, jo bērni mācās no Krievijā ražotajām grāmatām. Manuprāt, šāda situācija nav pieļaujama. Piemēram, Lietuvā, šo jautājumu noregulējusi likumdošana, bērni visās skolās mācās pēc Lietuvā izdotajām grāmatām.

— Pēc kādiem kritērijiem jūs izvēlaties mācību grāmatu autorus?

— Dažādi. Viens no veidiem, kā izvēlamies piemērotākos autorus, ir gadskārtējais autoru konkurss “Izglītība Latvijas nākotnei”, kurš šogad notika trešo reizi. Tiem autoriem, kuri konkursā uzvarējuši, maksājam pat nelielu stipendiju, viņiem ir iespēja aizbraukt uz ārzemēm apgūt pieredzi. Bieži vien autori, ar kuriem ilgstoši sadarbojamies, jau iesniedz projektu gatavu grāmatas Izglītības un zinātnes ministrijā. Ja ministrija projektu akceptē, tad šo grāmatu izdodam. Ja to noraida, “Zvaigzne ABC” tomēr cenšas grāmatu izdot, kaut arī tas var būt saistīts ar zaudējumiem. Lai mācību grāmata būtu uzrakstīta atbilstoši laika garam, interesanti un saistoši, ir vajadzīgi labi autori.

— Kas jums dod gandarījumu?

— Es ļoti mīlu savu darbu — ar visām rūpēm un problēmām. Cenšos neietekmēties no visa negatīvā, kas notiek apkārt. Norobežoties no tā, ka valsts uzņēmuma laikā mūs dēvēja par stagnātiem, bet, kopš esam privāts apgāds un ir redzami darba rezultāti — izdodam daudz labu grāmatu, dzirdama otra versija: “Zvaigzne ABC” ir pārņēmusi mācību grāmatu ražošanu, kļuvusi par monopolisti...

Ir liels gandarījums paņemt rokā svaigi nodrukātu un iesietu grāmatu. Bet vislielākais prieks ir dzirdēt atzinīgus vārdus no lasītājiem. Ja dzirdu skolas vecuma bērnu, iznākot no grāmatnīcas, sakām: “Man tā grāmata patīk!” — aizmirstas visas rūpes, turklāt mūsu apgāds savu darbību paplašina. Privatizējām v/u “Poligrāfists” tipogrāfiju K.Valdemāra ielā 6. Mums pieder kontrolpakete, kuras pirkuma summa ir jāizmaksā Privatizācijas aģentūrai (PA) trīs gadu laikā. Protams, šajā objektā jāiegulda 300 tūkstošu lielas investīcijas. Turpat tiek celta liela apgāda “Zvaigzne ABC” grāmatnīca, taps arī skolotāju metodiskais centrs. Ceram, ka uz Ziemassvētkiem jaunā grāmatnīca varēs uzņemt pirmos apmeklētājus.

Vienmēr priecāšos, ja “Zvaigznes ABC” grāmatas visiem patiks!

Ināra Zalcmane,

Foto: Māris Kundziņš

Pie jaunā mācību gada grāmatu galdiem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!