• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautiskajām militārajām mācībām Ādažos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.1997., Nr. 224 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30602

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts reģistriem kā valsts sakārtotības spoguli

Vēl šajā numurā

11.09.1997., Nr. 224

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

informācija

Par starptautiskajām militārajām mācībām Ādažos

Vakar, 10.septembrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis apmeklēja no 8. līdz 12.septembrim Ādažu Mobilo strēlnieku mācību centra teritorijā notiekošās starptautiskās militārās mācības “Cooperative Best Effort'97" (skat. arī 7.lpp.).

Šīs mācības notiek programmas “Partnerattiecības mieram” ietvaros, un tās vada NATO Ziemeļrietumu apvienoto spēku virspavēlnieks Anglijas Gaisa spēku maršals sers Džons Češirs. Mācību mērķis ir uzlabot nodaļas līmeņa vieglo kājnieku iemaņas, apmainīties pieredzē un stiprināt savstarpējo saprašanos starp NATO un programmas “Partnerattiecības mieram” valstīm dažādu miera nodrošināšanas uzdevumu veikšanā. Šādas mācības plānots rīkot katru gadu, un šīs ir otrās pēc kārtas. Pirmās notika 1996.gadā Čehijā, šogad pēc Latvijas iniciatīvas — Ādažos, bet vēlēšanos nākamgad uzņemt mācību dalībniekus ir izteikusi Maķedonija.

Mācībās piedalās četrpadsmit valstu bruņoto spēku kājnieku nodaļas. Četras no šīm valstīm — Kanāda, Nīderlande, Norvēģija, ASV — ir NATO locekles, bet pārējās desmit — Latvija, Lietuva, Igaunija, Somija, Maķedonija, Ungārija, Moldova, Polija, Zviedrija un Ukraina — programmas “Partnerattiecības mieram” dalībnieces. Kopējais mācību dalībnieku skaits — 475 cilvēki.

“Cooperative Best Effort'97" noris trīs posmos. Pirmajā mācību posmā, kas sākās tūlīt pēc svinīgās atklāšanas ceremonijas 8.septembrī, notika iepazīšanās ar apmācību vietām, ekipējumu un metodiku. Otrajā posmā 8.septembrī dalībvalstis demonstrēja savu prasmi civilmilitārajos kontaktos, sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, eskortēšanas paņēmienos, ceļu bloķēšanā, mīnu atklāšanā, mobilajā kontrolpunktā un pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā. Trešajā posmā no 9. līdz 11.septembrim kareivji izkopj dažādu miera uzturēšanas operāciju vadības un praktiskās iemaņas.

Vakardienas apmeklējuma laikā Valsts prezidents iepazinās ar mācību norises plānu, tā mērķiem un pirmajiem rezultātiem. Divas stundas Guntis Ulmanis deviņos no sešpadsmit mācību stendiem iepazinās ar atsevišķu vingrinājumu pamatelementiem un to izpildes gaitu. Katrā no stendiem kareivji apgūst praktiskās iemaņas kādā no miera nodrošināšanas operāciju elementiem.

Militāro mācību apmeklējuma beigās Guntis Ulmanis improvizētā preses konferencē gandarīts atzina, ka ar mācību gaitu un rezultātiem ir apmierināts. Valsts prezidents uzsvēra, ka spēja Latvijā sarīkot šāda mēroga starptautiskās mācības miera nodrošināšanas operāciju iemaņu izkopšanā un sadarbības attīstībā ir būtisks ieguldījums Latvijas tālākajā integrācijā eiroatlantiskajās organizācijās. G.Ulmanis īpaši atzīmēja arī mācību ievirzi — tās ir miera nodrošināšanas mācības, nevis mācības, kurās apgūst vai pilnveido agresijas un uzbrukuma taktiku.

Ojārs Āboliņš,

“LV” korespondents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!