• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Privatizācija procesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.1997., Nr. 224 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30617

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tas ir rūpes ne tikai par ražošanu, bet arī par cilvēku

Vēl šajā numurā

11.09.1997., Nr. 224

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācija procesā

Līguma noslēgšanu kavē likumdošanas nepilnības

Aizvadītajā nedēļā Latvijas Privatizācijas agentūrā (LPA) notika preses konference, kurā piedalījās LPA ģenerāldirektors Jānis Naglis un LPA direktori Andrejs Tiknuss, Viktors Šadinovs un Arvis Freibergs.

Par divu aizvadīto nedēļu darbu informēja privatizācijas procesa direktors Andrejs Tiknuss. Viens no svarīgākajiem ir lēmums ar 15.septembri uzsākt a/s "Grindeks" akciju publisko piedāvājumu. Pēdējais termiņš publiskā piedāvājuma pirkuma līguma iesniegšanai bankas nodaļās ir 3.oktobris. Tuvākajā laikā tiks apstiprinātas cenas v/u "Rīgas paraugtipogrāfija" ceham Puškina ielā 12 un a/s "Siguldas ciltslietas un apsēklošana" akcijām. Pēdējo divu nedēļu laikā par Ls 214 000 pārdota Valsts zinātniskās pētniecības saimniecības "Sigulda" kontrolpakete un par Ls 26 500 - v/u "LITTA" akciju kontrolpakete. Augustā LPA ir apstiprinājusi visu veidu privatizācijas noteikumus 55 objektiem. Noslēgti 14 objektu pirkuma līgumi, 5 līgumi par valsts kapitāla daļu izpirkšanu, 7 kapitalizācijas līgumi un 3 zemes pirkuma līgumi.

A.Tiknuss arī pastāstīja par "Ventspils naftas" privatizācijas procesa gaitu. Tuvākajā laikā tiks noslēgts akciju valsts daļas pirkuma līgums. Sabiedrībā "LaSam" tas ir saskaņots, bet sarežģījumi radušies ar "LaSam" pievienošanas līgumu "Ventspils naftai". LPA juridiskais direktors V.Šadinovs, kurš darbojas šī pievienošanas līguma izstrādes darba grupā, pastāstīja, ka aizkavēšanās rodas nepilnīgās likumdošanas dēļ, kura neparedz kādā veidā jānotiek uzņēmumu apvienošanai (reorganizācijai) un kādām jābūt garantijām un apliecinājumiem, to veicot.

Grūtības rada arī Latvijas grāmatvedības neatbilstība starptautiskajiem standartiem. Tā kā "Ventspils naftas" akcijas paredzētas starptautiskai izplatīšanai un tā veidojas par starptautisku koncernu, tad arī grāmatvedībai jābūt atbilstošā līmenī, un te nu rodas domstarpības vairāku grāmatvedības jēdzienu interpretācijā. Visas šīs problēmas aizkavējušas "Ventspils naftas" pirkuma līguma parakstīšanu. Bet tuvākajā laikā tās tiks atrisinātas un oktobrī paredzēts uzsākt "Ventspils naftas" akciju publisko piedāvājumu.

LPA valdē tiks izskatītas "Latvijas kuģniecības" privatizācijas pamatnostādnes. Tās privatizācijā tiks realizēta politika, kuras pirmais solis būs privātā kapitāla piesaiste 25-35% apmērā, pastāstīja A.Tiknuss. Arī daļa "Latvijas gāzes" akciju varētu tikt pārdotas publiskajā piedāvājumā jau šogad - par Ziemassvētkiem.

V.Šadinovs arī informēja, ka tiek gatavots likumprojekts par koncerniem. 15.septembrī paredzēts to iesniegt Ekonomikas ministrijā.

Ināra Zalcmane

Par valsts akciju sabiedrību "Grindeks"

Līgums par akciju iegādi jāiesniedz bankās līdz 1997.gada 3.oktobrim.

"Grindeks" dibināts 1946.gadā, iekļaujot Vitamīnu un hormonu rūpnīcu (pēc pārņemšanas - Eksperimentālā vitamīnu rūpnīca) Latvijas Zinātņu akadēmijas sastāvā. Uzņēmums ieguva savu pašreizējo nosaukumu 1991.gadā, pārdēvējot Organiskās sintēzes institūta eksperimentālo rūpnīcu, ko savukārt nodibināja 1985.gadā, apvienojot Eksperimentālo vitamīnu rūpnīcu un Medicīnisko preparātu rūpnīcu. Uzņēmuma galvenais darbības virziens ir medicīnisko preparātu ražošana un realizācija. "Grindeks" sastāvā ir piecas ražotnes: perorālo zāļu formu, injekcijas zāļu formu, aktīvo vielu, inflūzijas šķīdumu un orālo šķīdumu ražotnes.

Ražotnes izvietotas trīs teritorijās Rīgā - Krustpils ielā 53, Krustpils ielā 67 un Maskavas ielā 78, ar kopējo paltību 77 320 m2. Uzņēmuma ražotņu jauda ir 570 milj. tablešu, 8,6 milj. ampulu, 20 tonnu aktīvās vielas, 650 tūkst. paku infūzijas šķīduma, 150 tūkst. pudelīšu orālo šķīdumu. Ražošanas jauda tiek izmantota 60% apmērā.

"Grindeks" aktīvi sadarbojas ar Rietumu farmaceitiskajiem uzņēmumiem zāļu kopražošanā un virzībā tirgū. Lielākie sadarbības partneri ir: "Johnson & Johnson", ASV; "Merch Generic", Lielbritānija; "Sanofi - Chinoin", Francija; "Boeringer Ingelheim", Vācija; "Legosan AB", Zviedrija; "Sawai Pharmaceuticals Ltd", Japāna.

Uzņēmums pēdējo trīs gadu laikā ir kāpinājis apgrozījumu gandrīz divkārtīgi - no 4,2 milj. Ls 1993.gadā līdz 8 milj. Ls 1996.gadā. Savu produkciju uzņēmums realizē šādos tirgos: Latvijā 34%, Igaunijā un Lietuvā 14%, Japānā 22%, NVS 28%, Eiropas valstīs 2% no kopējā pārdošanas apjoma.

Straujā uzņēmuma attīstība radīja nepieciešamību pēc papildu līdzekļu piesaistīšanas, kā rezultātā "Grindeks" saņēma modernizācijai un apgrozāmo līdzekļu palielināšanai kredītu no Pasaules rekonstrukcijas un attīstības bankas 6,3 milj. ASV dolāru apmērā. Laikā no 1994. līdz 1996.gadam, izmantojot šo kredītu un uzņēmuma nopelnītos līdzekļus, tika iegādātas un uzstādītas šādas iekārtas: blisterēšanas iekārtas no firmas "Marchesini Group S.p.a.", tablešu prese no "BWI Manesty", iekārta kapsulu pildīšanai no "IMA Industria Macchone Automatiche S.p.a.", līnija tablešu iepildīšanai trauciņos no "C.E.King Ltd.", ampulu etiķēšanas mašīna no "Libra Pharmaceutical Technologies s.r.l.". Uzņēmumā nodarbināti 613 strādājošie.

Finansu informācija

Bilance (tūkst. Ls)
1997.gada 1.jūlijā
Aktīvs
Ilgtermiņa ieguldījumi 5 047,641
Krājumi 3 019,830
Debitori 2 170,282
Naudas līdzekļi 39,102
Kopā 10 276,855
Pasīvs
Pašu kapitāls 5 510,845
Uzkrājumi saistībām 161,192
Ilgtermiņa saistības 3 312,616
Īstermiņa saistības 1 292,202
Kopā 10 276,855
Peļņas un zaudējumu aprēķins (tūkst. Ls)
par 1997.gada diviem ceturkšņiem
Neto apgrozījums 4118
Pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas -2369
Bruto peļņa 1749
Administrācijas un tirdzniecības izmaksas -991
Ārkārtas ieņēmumi un izmaksas -175
Peļņa pirms nodokļiem 583
Nodokļi -78
Pārskata perioda peļņa vai zaudējumi 505

Uz 1997.gada 1.jūliju parāds citiem kreditoriem sastādīja Ls 431 603 (no tiem Ls 103 855 aizņēmumi no kredītiestādēm, Ls 52 332 no pircējiem saņemtie avansi, Ls 275 416 pārējie kreditori, ieskaitot kārtējos nodokļus un sociālos maksājumus). Parādi piegādātājiem Ls 860 599 ietver kārtējos maksājumus par piegādāto produkciju.

1996.gadā "Grindeks" apgrozījums sastādīja Ls 8 milj. un iegūtā peļņa Ls 165 763.

Akcijas

Saskaņā ar valsts akciju sabiedrības "Grindeks" privatizācijas noteikumiem šī objekta privatizācija notiek divos posmos. Vispirms tiek palielināts akciju sabiedrības pamatkapitāls, piesaistot privāto kapitālu. Tad seko valstij piederošo akciju pārdošana akciju sabiedrībā ar privāto kapitālu.

Pamatojoties uz novērtējumu, kas izdarīts saskaņā ar Latvijas likumdošanas aktiem, valsts akciju sabiedrības "Grindeks" pamatkapitāls tika noteikts Ls 4 400 000 (novērtējumā nav ietverta zemes vērtība).

Slēgtā akciju emisijā tika piesaistīts privātais kapitāls, palielinot akciju sabiedrības pamatkapitālu par Ls 1 550 000. Privatizācijas subjekts, kas iegūst tiesības piesaistīt privāto kapitālu, tika noteikts izsolē. Pēc pamatkapitāla palielināšanas akciju sabiedrības pamatkapitāls ir Ls 5 950 000, 26% - privātais kapitāls. Uzņēmuma vienas akcijas nominālvērtība ir Ls 1, valstij piederošo akciju skaits 4 400 000, to skaitā 4 395 600 parastās akcijas ar balsstiesībām un 4400 parastās akcijas bez balsstiesībām.

Privatizācijas noteikumi paredz 34% akciju paketes pārdošanu stratēģiskajam investoram, kas ieguvis tiesības piesaistīt privāto kapitālu un apmaksājis jaunu akciju emisiju. Par kontrolpaketes akcijām jāmaksā 40% latos un 60% sertifikātos. Akciju paketes pircējs par akciju paketes akcijām maksā nosacīto cenu, kas noteikta izsoles rezultātā. Sabiedrības darbiniekiem un pensionāriem pārdodamās akcijas - 18%, kā arī akciju publiskajā piedāvājumā pārdodamās akcijas - 23% jeb 1 010 988 akcijas, privatizējamai valsts akciju sabiedrība "Latvijas Krājbanka" - 10% un sabiedrības lietoto izgudrojumu autoriem 4% akciju tiks pārdoti par privatizācijas sertifikātiem. Sabiedrības vadībai tiks pārdoti 5% akciju, maksāšanas līdzekļi - pēc izvēles. Valsts sociālās apdrošināšanas fondam bez atlīdzības nododamās akcijas - 5%. Atlikušais 1% akciju veido privatizācijas rezervi.

Privatizācijas noteikumu galvenās prasības

Privatizācijas aģentūras apstiprinātie privatizācijas noteikumi paredz, ka privatizējamai sabiedrībai trīs gadus jāsaglabā darbības profils, kā arī trīs gadus jānodrošina 613 strādājošie ar darbu pilnu darba dienu pilnu darba nedēļu. Privātajai sabiedrībai jānodrošina "Zāļu laba ražošanas prakse" (GMP).

Iesniedzot rakstisku apliecinājumu par kontrolpaketes pirkšanu, pircējs ir iemaksājis drošības naudu Ls 250 000 apmērā. Palielinot pamatkapitālu, stratēģiskais investors pilnībā apmaksājis jauno akciju emisiju, t.sk. akciju nominālvērtību Ls 1 550 000, papildmaksu Ls 294 500, kā arī emisijas uzcenojumu Ls 3 096 900, kopā Ls 4 941 400.

Pamatkapitāla palielināšana notiek saskaņā ar likumu "Par akciju sabiedrībām", un pārējiem akcionāriem ir pirmpirkuma tiesības proporcionāli viņiem piederošo akciju skaitam tikai gadījumā, ja pamatkapitāla palielināšana notiek, ieguldot naudu.

Par valsts akciju sabiedrības "Grindeks"kontrolpaketes īpašnieku

Kontrolpaketes īpašnieks - SIA "Arials", pamatkapitāls - Ls 2000, vienīgais īpašnieks - Igaunijas Investīciju banka (EstIB). Sabiedrība tika nodibināta kā Igaunijas Investīciju bankas (EstIB) meitas uzņēmums 1997.gada vasarā ar mērķi piedalīties "Grindeks" privatizācijā. Visu finansēšanu veiks EstIB. Iegūstot "Grindeks" un iesaistot stratēģiskos partnerus farmaceitiskajā rūpniecībā, izveidot vadošo farmaceitisko kompāniju Baltijā, kuras akcijas kotētu Rīgas un Tallinas fondu biržas.

Ziņas par Igaunijas Investīciju banku:

Akcionāri: Igaunijas Centrālā banka 33,3%, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka 33,3%, "Finnish Fund for Industrial Cooperation Ltd." (FINNFUND) 11,1%, "Swedfund Financial markets AB" (Swedfund) 11,1%, "Deutche Investions und Entwicklungsgesellschaft mbH" (DEG) 11,1%.

Pamatdarbības veidi: finansu un investīciju pakalpojumi, t.s. projektu finansēšana, finansu konsultācijas, korporatīvā finansēšana. EstIB aktīvi darbojas arī Latvijā un Lietuvā ar meitas uzņēmumu un līzinga starpniecību. Svarīgākie noieta tirgi: Baltijas valstis. EstIB dibināta 1992.gadā. Sākotnējā stratēģija bija piedāvāt vidēja termiņa un ilgtermiņa finansējumu Igaunijas kompānijām. 1996.gada sākumā EstIB paplašināja savas aktivitātes, sākot korporatīvo finansēšanu. 1997.gadā tika turpināta tālāka produktu dažādošana, piedāvājot jaunus investīciju pakalpojumus. Arī ģeogrāfiski darbība tika izvērsta visā Baltijā. Darbinieku skaits: 34.

Bilance (tūkst. DEM)
1997.gada 31.jūlijs
Aktīvs
Atlikums centrālajai bankai 11 952
Aizdevumi kredītiestādēm 44 396
Aizdevumi klientiem 132 921
Rezerves slikto kredītu segšanai -1610
Vērtspapīri 23 633
Pamatlīdzekļi 366
Citi aktīvi 15
Uzkrātie ieņēmumi un nākamo
periodu izdevumi 4 343
Kopā 216 011
Pasīvs
Saistības pret centrālo banku 1416
Saistības pret kredītiestādēm 54 315
Saistības pret klientiem 2500
Aizņēmumi no valdības 13 575
Aizņēmumi pret obligācijām 100 000
Citas saistības 3507
Uzkrātie izdevumi 2144
Rezerves saistībām 1480
Subordinētās saistītas 15 986
Kopā saistības 194 922
Parakstītais kapitāls 16 577
Akciju emisijas uzcenojums 4
Vispārējā bankas rezerve 1814
Citas rezerves 159
Nesadalītā peļņa 2 534
Kopā pašu kapitāls 21 089
Kopā 216 011
Peļņas un zaudējumu aprēķins (tūkst. DEM)
par 7 mēnešiem
1997.gada 31.jūlijs
Procentu ieņēmumi 7651
Procentu izdevumi 4177
Tīrie procentu ieņēmumi 3474
Peļņa no finansu ieguldījumiem 5
Komisijas naudas ieņēmumi 166
Komisijas naudas izdevumi 6
Peļņa no darījumiem 962
Vispārējie administratīvie izdevumi 1203
Pamatlīdzekļu un nemateriālās
vērtības korekcija -81
Aizdevumu un avansu vērtības korekcija -156
Finansu pamatlīdzekļu vērtības korekcija 55
Citi bankas darbības ieņēmumi 1
Peļņa pirms nodokļiem 3217
Peļņas nodoklis 825
Peļņa vai zaudējumi 2392

LPA informācija

"Latvijas Vēstneša"

privatizācijas lietu virsredaktore

MUDĪTE LUKSA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!