• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Iekšlietu ministrijas iestāžu darbinieku sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1997., Nr. 231 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas pārstāvji sarunā ar lauksaimnieku pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

18.09.1997., Nr. 231

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Iekšlietu ministrijas iestāžu darbinieku sanāksmi

Vakar, 17.septembrī, Rīgā, Kongresu namā, notika Iekšlietu ministrijas iestāžu darbinieku sanāksme, kurā piedalījās vairāk nekā tūkstoš IeM struktūrvienību pārstāvju no visas Latvijas. Pasākumā tika norādītas IeM dienestiem atsevišķi un kopīgi risināmās problēmas īpaši uzsverot idejas to risināšanā un konstruktīvā izvērtēšanā, kā arī vienlaikus objektīvi novērtējot līdzšinējo darbu.

Uzrunājot Iekšlietu ministrijas dienestu pārstāvjus, iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers informēja par pēdējā mēneša laikā jau padarītajiem un iesāktajiem darbiem. Pirmkārt, ir izvērtēti sarežģījumi, kuru veiksmīgs risinājums nodrošinātu Mobilā policijas pulka profesionalizācijas pakāpenisku, bet pietiekami strauju gaitu. Otrkārt, ir rasti vairāki konstruktīvi risinājumi, lai Iekšlietu ministrijā būtu moderna, daudzpusīga sakaru sistēma. Treškārt, IeM ir izvērtējusi un ieņēmusi konkrētu nostāju likuma izpildē par sauszemes transporta līdzekļu civiltiesisko apdrošināšanu.

Z.Čevers informēja, ka Iekšlietu ministrijas nākamā gada budžets joprojām nebūs tik liels, kādu to vēlētos IeM sistēmā strādājošie. Tas būs, ministra vārdiem runājot, “izdzīvošanas budžets”, tomēr nodrošinās uzsākto IeM sistēmas pārbūves darbu. Plānotais budžeta finansējums ļaus uzsākt arī tā dēvētās jaunās algu koncepcijas īstenošanu, kas stāsies spēkā 1998.gada 1.maijā.

Runājot par sabiedrības negatīvi tendēto nostāju pret IeM dienesta darbu, iekšlietu ministrs informēja, ka drīzumā IeM tiks izveidota sabiedriska “maksimāli kritiska un konstruktīvi noskaņota” konsultatīvā padome, kuras sastāvā darbosies sabiedrībā pazīstamas personas, kas nav IeM dienestu profesionāļi.

Sanāksmes turpinājumā tika nolasīti trīs ievadreferāti: “IeM darbinieks un sabiedrība”, “IeM iestāžu darbinieku izglītības koncepcija” un “IeM iestāžu materiāli tehniskais nodrošinājums”.

Valsts policijas darbības izvērtēšanai veltītajās runās tika uzsvērtas vairākas problēmas, kas kļūst par traucēkli efektīvam darbam. Tā ir IeM sistēmā strādājošo darba zemā apmaksa, sociālo garantiju trūkums, štatu sadales pārskatījums, transporta līdzekļu un sakaru sistēmu trūkums, jo īpaši lauku rajonos. Runātāji uzsvēra, ka daudzām no šīm problēmām vispār nevajadzētu pastāvēt, jo likumā “Par policiju”, piemēram, jau ir iekļautas normas par policistu sociālajām garantijām, taču likums praktiski netiek realizēts.

Bez materiāli tehniskajām problēmām sanāksmē tika formulētas arī valsts policijai pašlaik aktuālākās profesionālās problēmas. Vairāki runātāji, tostarp arī iekšlietu ministrs, norādīja, ka valstī katastrofāli pieaug nepilngadīgo noziedzība. Turklāt katrs otrais nepilngadīgo likumpārkāpums ir kvalificējams kā smagais noziegums. Nepilngadīgo lietu inspekcijas uzskaitē pašlaik jau ir 306 mazgadīgo noziedznieku grupas, kas jau kļūst profesionālas. Taču visā Latvijā ir tikai 122 nepilngadīgo lietu inspektori. Štatu vienību trūkuma dēļ nav iespējams veikt pilnvērtīgu profilaksi ar mazgadīgajiem noziedzniekiem un nelabvēlīgajām ģimenēm.

Vairāki runātāji uzsvēra iepriecinošu faktu, ka ir uzlabojusies valsts un pašvaldību policijas sadarbība, īpaši Rīgā. To savā runā arī akcentēja galvaspilsētas pašvaldības policijas priekšnieks, vienlaikus minot problēmas, kas kopīgi veicamo darbu vēl apgrūtina, piemēram, informācijas pieejamības un vienotas sakaru sistēmas trūkums.

Sanāksmes gaitā detalizēti izvērtēts katras IeM struktūrvienības darbs. Ar runām uzstājās pārstāvji no Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Cietumu administrācijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Robežsardzes dienesta. Sanāksmes dalībniekus uzrunāja arī Ministru prezidenta biedrs Juris Kaksītis, bijušie iekšlietu ministri deputāti Ģirts Valdis Kristovskis un Jānis Ādamsons.

Par apzinīgu un profesionālu dienesta pienākumu pildīšanu iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers sanāksmē septiņiem IeM dienestu darbiniekiem pasniedza personīgos ieročus. Tos saņēma Vladimirs Fjodorovihs — Transporta policijas pārvaldes Kriminālpolicijas sevišķi svarīgu lietu inspektors; Aleksandrs Halturins — Drošības policijas nodaļas priekšnieks;Fjodors Kvasums — Vecumnieku cietuma priekšnieks; Juris Lakatiņš — Rīgas 5. UGD daļas komandieris; Pēteris Čebotars — Robežsardzes dienesta Ludzas pārvaldes nodaļas priekšnieks; Ralfs Celmiņš — Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes ONAB galvenais inspektors, un Pēteris Timaks — Rīgas Galvenās policijas pārvaldes APB vada komandieris.

IeM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!