• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā - Somijas ministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1997., Nr. 231 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30634

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijā - Somijas ministrs

Vēl šajā numurā

18.09.1997., Nr. 231

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā — Somijas ministrs

Vakar, 17.septembrī, Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs tikās ar Somijas Republikas Eiropas lietu un ārējās tirdzniecības ministru Oli Norbaku (Ole Norrback) .

Sarunas gaitā ministri pārrunāja Eiropas integrācijas gaitu, kā arī divpusējās sadarbības jautājumus. V.Birkavs uzsvēra Latvijas nostāju sākt iestāšanās sarunas Eiropas Savienībā ar visām kandidātvalstīm vienlaikus un atzinīgi novērtēja Latvijas un Somijas kopējo izpratni par ES paplašināšanās procesa galarezultātu — visu kandidātvalstu līdztiesīgu un pilnvērtīgu iesaistīšanos paplašināšanās procesā no paša sākuma. Ārlietu ministrs pauda gandarījumu par Ziemeļvalstu pastiprinātu un mērķtiecīgu palīdzību un atbalstu Baltijas valstīm to eirointegrācijas procesā. Latvija augstu novērtē Ziemeļvalstu iniciatīvu izveidot speciālu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu izpētes grupu, lai palīdzētu Baltijas valstīm sekmīgi piedalīties ES strukturētajā dialogā, īpaši trešā pīlāra jautājumu risināšanā.

Ministri apsprieda Latvijas un Somijas prakstiskās sadarbības jautājumus, īpašu uzmanību veltot projektiem tieslietu, iekšlietu un vides aizsardzības jomā. Puses apmainījās viedokļiem par ES paplašināšanās procesa taktiku, kā arī notikumu attīstību pirms Luksemburgas konferences.

Sarunas noslēgumā pārrunājot divpusējo attiecību aspektus, ministri bija vienisprātis, ka šogad stāsies spēkā bezvīzu režīms starp Latviju un Somiju. Bezvīzu režīma ieviešana sekmēs brīvas pārvietošanās telpas izveidi Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā, aktivizēs ekonomiskos sakarus, veicinās plašāku reģionālo sadarbību, kā arī paātrinās Latvijas sabiedrības integrāciju Eiropā.

ĀM preses centrs

Abu valstu ministru preses konferencē

— Somija ir ieinteresēta, lai visas trīs Baltijas valstis tiktu uzņemtas Eiropas Savienībā, — vakar Ārlietu ministrijā sarīkotajā preses konferencē teica Somijas Republikas Eiropas lietu un ārējās tirdzniecības ministrs Ole Norbaks. Savas vizītes laikā Latvijā Somijas ministrs tikās ar mūsu valsts ārlietu ministru Valdi Birkavu, Eiropas integrācijas biroja vadītāju Jāni Vaivadu un Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Jāni Vanagu, kā arī ar Saeimas Eiropas lietu komisijas locekļiem.

Kopīgajā Somijas Republikas Eiropas lietu un ārējās tirdzniecības ministra un Latvijas Republikas ārlietu ministra preses konferencē pirmais žurnālistus uzrunāja Valdis Birkavs:

— Mums bija ļoti dedzīga saruna, vismaz no manas puses. Tādēļ ka es skaidroju Latvijas pozīciju. Mums nav domstarpību par galamērķiem. Gluži otrādi, mums ir kopēja izpratne par galamērķiem, un Latvija ir gandarīta, ka Somija atbalsta vienotu skatījumu attiecībā uz Eiropas Savienības paplašināšanās galarezultātu — kā jau tas tika deklarēts Bergenā: visu kandidātvalstu līdztiesīga un pilnvērtīga iesaistīšanās paplašināšanās procesā no paša sākuma. Mēs, tāpat kā Somija, nevēlamies riskēt ar Igauniju, bet mēs redzam procesa attīstību nedaudz savādāk.

Es pat teiktu — ne situāciju, bet procesa sākumu mēs redzam nedaudz savādāk, nekā to redz Somija. Tai pašā laikā mēs esam ļoti gandarīti par Ziemeļvalstu apņēmību, kas tika apliecināta Bergenā — sniegt ļoti fokusētu, precīzu atbalstu Baltijas valstīm. Tātad, definējot mūsu problēmas, viņi ir gatavi piedalīties šo ļoti konkrēto problēmu risināšanā. Pēc būtības ministra vizīte mums palīdz konkretizēt Bergenā formulēto Ziemeļvalstu iniciatīvu par Baltijas un Ziemeļvalstu izpētes grupu, jo šīs grupas uzdevums ir pārvarēt grūtības, ko mēs redzam, īpaši attiecībā uz trešo pīlāru — tieslietu un iekšlietu jautājumiem. Gan ministrs, gan es varam izteikt gandarījumu, ka parlaments pagājušajā nedēļā pirmajā lasījumā izskatīja nepieciešamos grozījumus likumā par Ženēvas konvenciju, lai galarezultātā mēs vēl šogad nonāktu pie bezvīzu režīma. Tiesa, mēs varējām ieviest bezvīzu režīmu, ja parlamentā ātrāk būtu notikušas šīs izmaiņas. Es tomēr izsaku pārliecību, ka 25. septembrī visas attiecīgās izmaiņas tiks pabeigtas, jo ir palicis tikai viens lasījums, un vēl šogad starp Baltijas un Ziemeļvalstīm būs bezvīzu režīms. Tas sekmēs visu, ko mēs darām: Baltijas un Ziemeļvalstu integrāciju un Baltijas valstu integrāciju Eiropas Savienībā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!