• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Privatizācijas aģentūras padomes sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.1997., Nr. 251/252 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30740

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

02.10.1997., Nr. 251/252

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par Privatizācijas aģentūras

padomes sēdi

1997. gada 26. septembrī notika Privatizācijas aģentūras ārkārtas padomes sēde. Padomes sēdi vadīja padomes priekšsēdētāja vietniece K. Lībane. Sēdē piedalījās Tieslietu ministrijas valsts sekretārs A. Maldups, valsts sekretāra vietniece likumdošanas jautājumos V. Krūmiņa, valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos M. Sauļūna, kā arī Valsts arhīvu ģenerāldirektors V. Štāls.

— Padome izskatīja jautājumu par līdzekļu piešķiršanu Latvijas valsts arhīvu ģenerāldirekcijai privatizējamo uzņēmumu lietu sakārtošanai.

Saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” Privatizācijas aģentūrai ir jāsedz izdevumi, kas radušies arhīvu iestādēm, pārņemot uzņēmumu arhīvu fondus un saglabājot terminēti glabājamos dokumentus. Šim mērķim Privatizācijas aģentūra 1995. un 1996. gadā kopā ir izlietojusi vairāk nekā 700 000 latu. 1997. gadam Valsts arhīvu ģenerāldirekcija pieprasīja vairāk nekā vienu milj. latu, šajā summā iekļaujot ne tikai Tieslietu ministrijas apstiprinātos arhīvu pakalpojumus, bet arī citas savas saimnieciskās darbības izmaksas. Privatizācijas aģentūras padome 1997. gada 10. janvārī pieņēma lēmumu apturēt maksājumus Valsts arhīvu ģenerāldirekcijai, līdz tiks iesniegts precīzs nepieciešamā finansējuma aprēķins, kas balstītos uz oficiāliem izcenojumiem. Valsts arhīvu ģenerāldirekcija vairākkārt ir pārstrādājusi finansējuma pieprasījumu, tomēr vēl joprojām iesniegtajos materiālos ir daudz neskaidrību. Tādēļ padome ir uzdevusi neatkarīgiem ekspertiem — auditorfirmai “ACS” līdz š. g. 30. septembrim izstrādāt jaunus, ekonomiski pamatotus maksas pakalpojumu izcenojumus, kurus Tieslietu ministrija ir piekritusi akceptēt. Padome atļāva Privatizācijas aģentūrai avansā piešķirt Valsts arhīvu ģenerāldirekcijai 330 000 latu.

— Padome noklausījās Privatizācijas aģentūras valdes un Tieslietu ministrijas informāciju par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespējas lietu izskatīšanu tiesās. Pašlaik tiesās iesniegto maksātnespējas pieteikumu izskatīšanai nepieciešami 4–14 mēneši. Tas aizkavē uzņēmumu likvidāciju, radot papildu zaudējumus valsts budžetam, uzņēmumos strādājošiem un kreditoriem. Padome nolēma aicināt valdību konceptuāli izskatīt šo jautājumu Ministru kabineta sēdē. Padome arī uzdeva valdei tikties ar Tieslietu ministrijas un Rīgas apgabaltiesas pārstāvjiem, lai vienotos par iespējamo atbalstu izbraukuma sēžu sarīkošanā un tiesnešu apmācībā.

Par valsts statūtsabiedrību

pārvaldīšanas pilnveidošanu

Saskaņā ar Privatizācijas aģentūras valdes 1997.gada 4.septembra lēmumu Nr.158/2120 “Par valsts statūtsabiedrību pārvaldīšanas pilnveidošanu” 36 valsts statūtsabiedrību valsts pilnvarniekiem tika nosūtītas vēstules par minētā lēmuma izpildi. Līdz lēmumā noteiktajam termiņam š.g. 20.septembrim PA ir saņemtas atbildes no 16 statūtsabiedrību valsts pilnvarniekiem.

30.septembrī Privatizācijas aģentūras valde nolēma pieņemt zināšanai Juridiskā departamenta sagatavoto informāciju par iesniegtajiem statūtsabiedrību statūtu grozījumu projektiem un uzdeva Juridiskā departamenta Statūtsabiedrību privatizācijas juridiskā nodrošinājuma sektoram pēc Privatizācijas aģentūras valdes 1997.gada 4.septembra lēmuma Nr.158/2120 neizpildes iemeslu noskaidrošanas sagatavot un iesniegt PA ģenerāldirektoram vai valdei priekšlikumus par pilnvarojuma līgumu izbeigšanu vai turpināšanu ar valsts pilnvarniekiem, kuri nav izpildījuši minēto Privatizācijas aģentūras valdes lēmumu. Par visiem iesniegtajiem statūtu grozījumu priekšlikumiem tiks pieņemti atsevišķi PA lēmumi.

Par a/s “Saudeks” nedalāmās

akciju paketes pārdošanu

1997. gada 11. jūlijā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pieņēma lēmumu, ar kuru uzlika aizliegumu valsts a/s “Privatizācijas aģentūra” a/s “SAUDEKS” nedalamās akciju paketes pārdošanai izsolē 1997. gada 12. jūlijā. Iesniegumu tiesā iesniedza SIA “LTCA”. Tiesa noteica prasības ieteikuma iesniegšanas termiņu līdz 1997. gada 11. augustam. Prasība līdz šim brīdim tiesā nav iesniegta. Tiesa lēmumu pieņēma Latvijas CPK 137.1 panta kārtībā.

137.1 pants. Prasības nodrošinājums pirms prasības celšanas

Iespējamais prasītājs var lūgt nodrošināt prasību pirms tās celšanas tiesā un pat pirms saistības termiņa iestāšanās, ja parādnieks, izvairoties no saistību izpildes, izved vai atsavina savu mantu, slepeni atstāj dzīvesvietu vai veic citas darbības, kas liecina par viņa negodprātu. Iesniedzot šādu lūgumu, iespējamam prasītājam jāiesniedz pierādījumi, kas apliecina viņa tiesību pēc saistības un nepieciešamību nodrošināt prasību.

Apmierinot pieteikumu par prasības nodrošināšanu pirms tās celšanas, tiesai (tiesnesim) jānosaka prasītājam termiņš prasības pieteikuma iesniegšanai.

Apmierinot lūgumu par prasības nodrošināšanu pirms tās celšanas, tiesa (tiesnesis) var pieprasīt no iespējamā prasītāja nodrošināt zaudējumus, kas varētu rasties atbildētājam ar prasības nodrošināšanu.

1997. gada 21. jūlijā Privatizācijas aģentūra iesniegusi Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā lūgumu par 1997. gada 11. jūlija tiesas lēmuma atcelšanu Latvijas CPK 142. panta kārtībā.

142. pants. Prasības nodrošinājuma atcelšana

Prasības nodrošinājumu var atcelt tā pati tiesa pēc savas iniciatīvas vai pēc pušu lūguma. Jautājumu par nodrošinājuma atcelšanu izlemj tiesas sēdē, iepriekš par to paziņojot personām, kas piedalās lietā. Šo personu neierašanās nav šķērslis nodrošinājuma atcelšanas jautājuma izskatīšanai.

Ja prasību noraida, tiesas pieļautos prasības nodrošinājuma līdzekļus saglabā, kamēr spriedums stājas likumīgā spēkā. Tomēr tiesa var vienlaicīgi ar spriedumu vai pēc tā taisīšanas pieņemt lēmumu par prasības nodrošinājuma atcelšanu.

1997. gada 25. jūlijā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ar savu lēmumu apmierināja Privatizācijas aģentūras lūgumu un atcēla aizliegumu a/s “SAUDEKS” nedalāmās akciju paketes pārdošanai izsolē.

1997. gada 31. jūlijā SIA “LTCA” pārsūdzēja Vidzemes priekšpilsētas tiesas 1997. gada 25. jūlija lēmumu, iesniedzot blakus sūdzību Rīgas apgabala tiesā.

1997. gada 18. augustā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pēc SIA “LTS” Rīga un Privatizācijas aģentūras iesniegumiem pieņēma lēmumu iespējamo zaudējumu sakarā ar prasības nodrošinājumu nodrošināšanai uzlikt par pienākumu SIA “LTCA” iemaksāt Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesu izpildītāju kantora depozītā Ls 90934,88 vai uzlikt arestu SIA “LTCA” mantai un naudas līdzekļiem. Šo tiesas lēmumu SIA “LTCA” pārsūdzēja, vienlaikus lūdzot tiesu atjaunot blakus sūdzības iesniegšanas termiņu. Blakus sūdzība vēl nav izskatīta.

1997. gada 18. septembrī Rīgas apgabala tiesas Civillietu tiesas kolēģija ar savu lēmumu izbeidza tiesvedību lietā SIA “LTCA” pieteikumā par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas pret Privatizācijas aģentūru par aizliegumu pārdot a/s “SAUDEKS” nedalāmo akciju paketi sakarā ar SIA “LTCA” atteikšanos no pieteikuma par prasības nodrošināšanu. Šis lēmums stājies spekā 1997. gada 30. septembrī.

LPA informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!