• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas materiāli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.1997., Nr. 255/257 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30778

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas materiāli

Vēl šajā numurā

07.10.1997., Nr. 255/257

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

1. oktobra ārkārtas sēdē

2. oktobrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 6. Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis.

Sēdes vadītājs . Labrīt, godājamie kolēģi! Turpināsim Latvijas Republikas Saeimas 1. oktobra ārkārtas sēdi.

Vakar mēs tehnisku iemeslu dēļ bijām spiesti pārtraukt sēdi, un mēs palikām pie balsošanas par likumprojekta “Grozījums likumā “Par aviāciju”” 35. panta redakciju. Tātad, godātie kolēģi! Atgādinu, ka balsojam atbildīgās komisijas ieteikto šī likumprojekta 35. panta redakciju, kas jums ir izklāstīta dokumentā nr. 3089 3.lappusē 6.ailītē. Lūdzu balsošanas režīmu un lūdzu zvanu! Lūdzu deputātus izteikt attieksmi pret šo panta redakciju! Lūdzu rezultātu! Par — 46, pret — 14, atturas — 5. Panta redakcija tiek apstiprināta atbildīgās komisijas redakcijā. Lūdzu tālāk, Leiškalna kungs!

K.Leiškalns (LC). Augsti godātie deputāti! Otrais priekšlikums tāpat ir no deputāta Bartaševiča un attiecas uz likumprojekta 79. pantu, prasot izteikt redakcijā, kuru ir atbalstījusi komisija. Šeit gan man jāsaka par negodu komisijai un par negodu deputātam Bartaševičam, ka likuma termins, par kuru mēs tikko nobalsojām, ir ačgārns un termins “pastāvīgie iedzī-votāji” nav juridisks termins šīs valsts jurisdikcijā, un uz nākošo lasījumu, protams, tas ir jāizmaina, bet komisija ir atbalstījusi priekšlikumu, un otrajā lasījumā es aicinu par to balsot.

Sēdes vadītājs . Deputātiem pret to ir iebildumi? Ir. Vēlas runāt Juris Dobelis. Lūdzu, frakcija “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK.

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Protams, vienmēr būs iebildumi, kad te sāksim runāt par nepilsoņu tiesībām. Gribot negribot ir pie tām jāatgriežas. Tā ir apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK pamatnostādne, un mēs nedomājam to aizmirst. Un tā nav vienkārši tukša kaut kāda spriedelēšana tāpēc, ka visam tam ir nopietns pamats apakšā, un šī baidīšana ar kaut kādu spriedzi sabiedrībā, ka būs, lūk, šī te dalīšana pilsoņos un nepilsoņos, tā ir vienkārši gļēva klanīšanās visu to ārvalstu emisāru priekšā un vēlēšanās viņiem iztapt. Un nekas cits vairāk tas nav. Un, ja kaut kas cits ir, kas rada spriedzi sabiedrībā, tad tas ir mūsu pašu latviešu smagais stāvoklis, par ko mums tiešām ir jādomā. Un, ja ir jārunā par šādiem jautājumiem, tad nezin kāpēc tās runas kļūst pavisam ar citādu raksturu. Es tikai gribētu atgādināt vienu — kas ir aviācija. Aviācija — tā ir mūsu valsts vizītkarte. Vai tiešām tas nav skaidrs? Daudziem tā ir pirmā iepazīšanās ar Latviju. Es pagaidīšu, kamēr beigs runāt visi, un tad turpināšu...

Sēdes vadītājs . Godātie kolēģi! Referenta vai debatētāja aizrādījums ir vietā... Es lūdzu koncentrēties apspriežamajam likumprojektam.

Godātie kolēģi, mēs varam izsludināt pārtraukumu, lai nomierinātos auditorija. Ja kāds to vēlas, mēs to varam izdarīt. Es lūdzu koncentrēties runai. Dobeļa kungs, 30 sekundes jums būs vairāk.

J.Dobelis . Paldies! Tātad vēlvienreiz atgādinu, kas ir aviācija. Laikam daudzi to ne sevišķi ir izpratuši. Tā ir iepazīšanās... ar aviācijas palīdzību iepazīstas ar mūsu valsti tie, kuri ierodas šeit Latvijā un pirmo reizi iegūst kaut kādus iespaidus, tos viņi iegūst, lidojot lidmašīnās, kurās ir tā sauktās mūsu apkalpes. Un varbūt daudzi no jums ir konstatējuši, cik lieliski prot valsts valodu tās pašas mūsu stjuartes. Lūk, un te jau ir. Ja šodien šāda attieksme, tad, paverot vēl plašākas šīs iespējas nepilsoņiem tur darboties, mēs nekad neatjaunosim latviešu lidotāju labo slavu. Mums bijušo latviešu lidotāju... Mums ir bijuši latviešu aviokonstruktori. Nezin kāpēc to visu mēs gribam aizmirst.

Es saprotu, ka dažām partijām ir ārkārtīgi liela vēlme cīnīties par nelatviešu vēlētāju balsīm, un tāpēc ar tādu skubu te tas viss tiek atbalstīts. Tā, protams, ir šo partiju darīšana, un lai viņas cīnās par šīm balsīm, un tur pretendentu ir ļoti daudz. Bet mēs esam jau nonākuši faktiski līdz zināmam paradoksam. Bija cilvēki, kas 1990. gada 4. maijā kategoriski neatbalstīja Latvijas ceļu uz neatkarības atjaunošanu. Diemžēl tā tas bija. Un šodien šīs pašas grupas pārstāvji mierīgi ierosina to, kas viņiem ienāk prātā, un diemžēl Saeimas lielākā daļa klanās viņu priekšā ar saviem savdabīgajiem balsojumiem.

Un tāpēc es vēl vienu reizi aicinu noraidīt šādu piedāvājumu. Izlasiet, lūdzu, kas tas tāds ir un uz ko viņš ved Latvijas aviācijas tālāko attīstību. Aicinu balsot pret un bez tam pats referents atgādināja, ka šis labojums ir neprecīzs, neatbilstošs. Tad, lūdzu, uz trešo lasījumu padomājiet, kādā veidā jūs kaut ko vēlaties tādu piedāvāt, kas ir pieņemams. Paldies!

Sēdes vadītājs . Vai vēl kāds deputāts vēlas runāt? Nevēlas. Debates beidzam. Komisijas vārdā — Leiškalna kungs.

K.Leiškalns (LC). Augsti godātie deputāti! Komisija, izskatot šo jautājumu, nesaskārās ar ārzemju rezidentiem, ne-mēģināja kādam klanīties, bet runāja par normālu konkurenci darba tirgū starp cilvēkiem, kas dzīvo Latvijas Republikā. Un atrada par iespējamu atbalstīt attiecīgo pantu deputāta... es vēlreiz uzsveru, deputāta, tātad Latvijas Republikas pilsoņu pārstāvja Bartaševiča priekšlikumu. Lai cik viņš kādam patiktu vai nepatiktu, vai cik viņa ideoloģiskie nostādījumi kādam būtu mīļi vai naidīgi. Tā ka es aicinu tikai balsot par komisijas redakciju.

Sēdes vadītājs . Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam likumprojekta 79. panta redakciju, kas izteikta dokumenta 3. lappuses 6. ailītē. Lūdzu rezultātu! Par — 47, pret — 15, atturas — 4. Pieņemts.

K.Leiškalns . Augsti godātie deputāti! 3. priekšlikums ir politiski nevainīgs un nāk no atbildīgās komisijas, kas runā par pārejas noteikumiem likumā, un aicinu to atbalstīt.

Sēdes vadītājs . Vai deputātiem nav iebildumu pret likumprojekta pārejas noteikumu redakciju? Iebildumu deputātiem nav. Paldies! Pieņemti.

K.Leiškalns . Augsti godātie deputāti! Man atliek jūs aicināt pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs . Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsojam likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 10, atturas — 5. Pieņemts. Lūdzu, Leiš-kalna kungs, par jūsu priekšlikumu par trešā lasījuma termiņiem.

K.Leiškalns . Augsti godātie deputāti! Par iesnieguma termiņu trešajam lasījumam komisija lūdz noteikt 8. oktobri šajā gadā.

Sēdes vadītājs . Vai deputātiem nav iebildumu pret minēto termiņu — 8. oktobris? Iebildumu nav. Paldies, pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”” . Otrais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Imants Liepa. Lūdzu!

I.Liepa (TKL). Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Lūdzu pievērsiett uzmanību dokumentiem nr. 3093 un 3093a. Runa ir par grozījumiem likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām”, un šie grozījumi ir ietverti Satversmes 81. panta kārtībā, un pašreiz izskatām priekšlikumus uz otro lasījumu.

Uz otro lasījumu ir ienācis viens priekšlikums. Tas ir redzams pēdējā lapaspusē un attiecas uz pārejas noteikumiem, kas saka, ka šie 81. panta kārtībā pieņemtie noteikumi zaudē spēku līdz ar šī likuma pieņemšanu. Un tas šeit ir redzams pēdējā lappusē pēdējā ailītē. Komisija ir atbalstījusi šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs . Paldies! Vai deputātiem ir iebildumi pret apspriežamā likumprojekta pārejas noteikumu redakciju, ko akceptējusi komisija? Deputātiem iebildumu nav. Paldies! Pārejas noteikumu teksts ir pieņemts.

I.Liepa . Tātad, lūdzu, cienījamie kolēģi, akceptēt šo te otro lasījumu.

Sēdes vadītājs . Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsojam likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 63, pret — nav, atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts. Lūdzu, Liepas kungs, par trešā lasījuma izskatīšanas laiku.

I.Liepa . 8. oktobris.

Sēdes vadītājs . Vai deputātiem nav iebildumu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt 8. oktobri? Iebildumu nav. Paldies! Pieņemts.

I.Liepa . Paldies!

Sēdes vadītājs . Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums likumā “Par 1951. gada 28. jūlija Konvenciju par bēgļa statusu un tās 1967. gada 31. janvāra protokolu par bēgļa statusu” . Otrais lasījums. Likumprojekts atzīts par steidzamu. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāts Antons Seiksts.

A.Seiksts (LC). Godātais Saeimas priekšsēdētāj, godātie kolēģi! Dokuments nr. 3092. Daudz debatēts. Konceptuāli skaidrs. Uz otro un pēdējo lasījumu ir ienācis frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” priekšlikums — piekrist konvencijas 1. paragrāfa B variantam ar noteikumu, ka tas stājas spēkā ar 2000. gada 1. janvāri. Citu priekšlikumu nav. Komisija, atbildīgā komisija to ir akceptējusi, ziņotājs ir citās domās, bet tad viņš runās debatēs.

Sēdes vadītājs . Paldies! Vai deputāti piekrīt atbildīgās komisijas slēdzienam — pieņemt priekšlikumu, ko iesniegusi frakcija “Tēvzemei un Brīvībai” — papildināt likumprojektu ar noteikumiem par spēkā stāšanos jums iesniegtajā redakcijā. Deputāti pieprasa balsojumu par šo pārejas noteikumu redakciju. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus izteikt attieksmi pret šo komisijas akceptēto pārejas noteikumu redakciju! Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — 36, atturas — 6. Šī pārejas noteikumu redakcija netiek pieņemta. Seiksta kungs, es domāju, ka jums kā komisijas pārstāvim vajadzētu aicināt vai neaicināt balsot par likumu kopumā.

A.Seiksts . To es arī domāju darīt. Lūdzu Saeimu balsot par Ministru kabineta piedāvāto projektu.

Sēdes vadītājs . Paldies! Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par likuma pieņemšanu. Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — 10, atturas — 11. Likums pieņemts.

Un pēdējais ārkārtas sēdē izskatāmais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” , trešais lasījums. Lūdzu reģistrācijas režīmu. Lūdzu deputātus reģistrēties kvorumam. Lūdzu rezultātu! Reģistrējušies ir 54 deputāti. Tas nav pietiekami, lai izskatītu grozījumus Latvijas Republikas Satversmē.

Sakarā ar to visi darba kārtības jautājumi ārkārtas sēdē izskatīti, lūdzu reģistrācijas režīmu. Lūdzu deputātus reģistrēties. Saeimas sekretāru Bērziņa kungu lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātu.

I.Bērziņš (Saeimas sekretārs). Cienījamie kolēģi! Ārkārtas sēdes beigās nav reģistrējušies: Andris Ameriks, Raitis Apalups, Edgars Bāns, Ziedonis Čevers, Ernests Jurkāns, Ludmila Kuprijanova, Janīna Kušnere, Māris Rudzītis, Anta Rugāte, Anna Seile, Leonards Teniss, Uldis Veldre, Roberts Zīle.

Sēdes vadītājs . Paldies! Godātie kolēģi, paziņoju par slēgtu Latvijas Republikas 1.oktobra ārkārtas sēdi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!