• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un ārvalstu vēstnieki akreditācijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.1997., Nr. 283/284 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidenta-

Vēl šajā numurā

29.10.1997., Nr. 283/284

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un ārvalstu vēstnieki akreditācijās

— Japānas vēstnieks Latvijā

Vakar, 28.oktobrī, Rīgas pilī savu akreditācijas rakstu Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza Japānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Takeši Fudži ( Takeshi Fuji ).

Takeši Fudži dzimis 1940.gadā Nagano. 1962.gadā beidzis Tokijas universitātes juridisko fakultāti un sācis strādāt Finansu ministrijā. 1977.gadā pārgājis darbā Ārlietu ministrijā. Viņa pirmais amats bijis pirmais sekretārs Japānas vēstniecībā Šveices Konfederācijā. Pēc tam līdz 1980.gadam bijis vēstniecības padomnieks. Pēc tam Takeši Fudži atkal — līdz pat 1992.gadam — strādājis dažādos augstos amatos Finansu ministrijā. No 1993. līdz 1996.gadam Takeši Fudži vadījis premjerministra ārpolitikas padomnieku kabinetu.

Vēstnieks ir precējies, ģimenē ir meita.

Pasniedzot Latvijas Republikas Valsts prezidentam savu akreditācijas vēstuli, Takeši Fudži teica:

— Jūsu ekselence!

Man šodien ir gods iesniegt Jums mana kā Japānas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā akreditācijas rakstu. Man ir arī gods iesniegt mana priekšgājēja atsaukuma rakstu.

Tokijā pirms došanās ceļā Viņa majestāte Japānas imperators uzdeva man nodot Jūsu ekselencei viņa patiesu vēlmi, lai draudzīgās attiecības starp mūsu valstīm tiktu tālāk veicinātas un stiprinātas. Esmu apņēmības pilns, veicot savus pienākumus, darīt visu iespējamo, lai veicinātu draudzību un padziļinātu abpusējo sapratni starp mūsu valstīm.

Gandarījumu vieš tas, ka draudzības un sadarbības saites starp Japānu un Latviju kļūst arvien stiprākas, un šajā sakarā es gribētu izteikt savu patieso vēlmi — lai es spētu stiprināt mūsu draudzīgās attiecības, kas pastāv starp mūsu valstīm un tautām.

Savukārt Latvijas Valsts prezidents savā atbildes uzrunā teica:

— Jūsu ekselence!

Sveicu Jūs kā Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā!

Japānas vēstnieka akreditācija Latvijā ir nozīmīgs notikums, kas apliecina Latvijas pieaugošo starptautisko autoritāti un iezīmē tālāku Latvijas starptautiskā prestiža nostiprināšanos.

Latvija veido stabilas un savstarpēji izdevīgas attiecības ar visām pasaules valstīm un tautām.

Mūsdienu globalizācijas procesi aktivizē savstarpējās atkarības fenomenu. Latvija uzmanīgi seko procesu attīstībai visos kontinentos un visos aktīvākajos interešu saskares punktos. Konstruktīvisms ir Latvijas darbības pamats. Demokrātiska brīva izvēle ir Latvijas starptautiskās darbības princips un ideāls.

Latvijas ārpolitiskais kurss ir vērsts uz tālāku Latvijas starptautisko pozīciju nostiprināšanu. Tas ir kurss uz Latvijas tautas drošību, stabilu attīstību un labklājību katram. Latvijas dziļākai integrācijai Eiropas un transatlantiskajās struktūrās nav redzami citi adekvāti piedāvājumi un alternatīvas.

Turpinājums — 9.lpp.

— Austrijas vēstnieks Latvijā

Vakar, 28.oktobrī, savu akreditācijas rakstu Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim iesniedza Austrijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Dr. Antons Kozusniks ( Anton Kozusnik ).

Antons Kozusniks dzimis 1953. gada 5. martā. Studējis tieslietas Vīnes universitātē, 1977. gadā iegūstot juridisko zinātņu doktora grādu. Pēc tam Dr. Antons Kozusniks studējis arī Oslo un Eiropas koledžā Brigē (Beļģijā). 1984. gadā Dr. Antons Kozusniks sācis darbu Austrijas ārlietu dienestā: vispirms Ārlietu ministrijā Vīnē, pēc tam Austrijas vēstniecībā Zviedrijā un EDSO izpildbirojā. No 1992. līdz 1994. gadam Antons Kozusniks atkal strādājis Ārlietu ministrijā Vīnē, bet no 1994. līdz šim gadam bijis Austrijas vēstnieks Šveicē.

Iesniedzot Latvijas Republikas Valsts prezidentam savu akreditācijas rakstu, Antons Kozusniks teica:

— Ekselence!

Man ir liels gods iesniegt Jums mana kā Austrijas Republikas vēstnieka Latvijas Republikā akreditācijas rakstu. Mana misija sākas vienlaikus ar Austrijas vēstniecības atvēršanu Rīgā. Manas valdības lēmums atvērt šeit vēstniecību ir skaidrs un uzskatāms signāls, ka Austrija novērtē Latvijas Republikā notiekošās politiskās, ekonomiskās un sociālās reformas. Vēl jo vairāk, tas signalizē, cik svarīgu Austrija redz Jūsu valsti Eiropas kontekstā. Tas ir arī Austrijas kā ES 1998. gada otrajā pusē prezidējošās valsts viedoklis.

Lai gan mums nav senu vēsturisku saišu, mūs vieno vairāki kopīgi pieredzējumi un iezīmes, kam vajadzētu veicināt savstarpējo izpratni par otras valsts interesēm. Mūsu abas valstis atradās tieši pie sadalošās līnijas, kas gandrīz pusgadsimtu sašķēla Eiropu divās daļās. Mūsu valstis zina sadarbības, kopīgu ekonomisko un drošības struktūru nozīmi. Tāpēc mūsu valstis ir apņēmušās izveidot jaunu, brīvu un mierīgu sabiedrību, cilvēktiesību, ekonomiskā uzplaukuma un sociālās labklājības Eiropu. Līdzās ES paplašināšanai mēs pievēršam lielu uzmanību EDSO lomai. Austrija pilnībā atbalsta Latvijas apņēmību stiprināt saites ar Eiropas partneriem. Arī šajā kontekstā mēs augstu vērtējam mūsu divpusējo attiecību attīstību.

Pastāvīgi rezidējot Latvijā, es noteikti spēšu gūt dziļāku ieskatu un sapratni par Jūsu valsts politiskajām, ekonomiskajām, sociālajām un kultūras realitātēm, un tas palīdzēs noteikt jomas abpusēji izdevīgai sadarbībai. Vīnē atvērtā Latvijas vēstniecība šajā jomā jau ir darbojusies kā ceļa cirtējs. Es gribētu arī pateikties Latvijas valdībai un varas institūcijām par palīdzību, kuru tās man līdz šim sniegušas un uz kuru es paļaušos arī turpmāk.

Starp daudziem citiem aspektiem ļaujiet man minēt arī kultūru, kurā acīmredzamas ir dažas dabiskās līdzības. Mūsu abu nacionālās identitātes lielā mērā balstās uz kultūras un īpaši uz mūzikas tradīcijām, kam Jūsu valstī, prezidenta kungs, ir bijusi pat izšķiroša nozīme ceļā uz neatkarību.

Turpinājums — 9.lpp.

— Latvijas vēstnieks Apvienotajās Nācijās

Vakar, 28.oktobrī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pasniedza akreditācijas vēstuli Latvijas misijas ANO Ņujorkā jaunajam vadītājam, vēstniekam Jānim Priedkalnam. (Līdzšinējais misijas vadītājs Aivars Baumanis saskaņā ar vēstnieku rotācijas principu atgriežas Rīgā.)

Pasniedzot vēstniekam akreditācijas vēstuli, Valsts prezidents Guntis Ulmanis teica:

Jūsu ekselence!

Sveicu Jūs kā Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku un pastāvīgo pārstāvi Apvienoto Nāciju Organizācijā!

Latvijas un ANO attiecības, Latvijas dalība ANO vienmēr ir bijusi valsts īpašas uzmanības centrā. Tās ir izturējušas laika un notikumu pārbaudi. Latvijas ārpolitiskā darbība balstās uz augstajiem ANO starptautiskajiem standartiem un universālajiem EDSO principiem.

Latvija kā ANO dalībvalsts un kā relatīvi maza valsts ir patiesi ieinteresēta universālās, pasauli vienojošās, autoritatīvās starptautiskās organizācijas efektīvā un aktīvā darbībā. Latvija pilnībā atbalsta organizācijas darbības un struktūras reformas, kas būtiski nostiprinās tās autoritāti un ļaus godam sagaidīt cerīgo XXI gadsimtu. ANO modernizācija ir laikmeta prasība, kas nobriedusi vairāk nekā 50 tās darbības gados.

Latvija kā Eiropas integrācijas procesa dabiska un neatņemama sastāvdaļa ir pārliecināta, ka, tās starptautiskajām attiecībām tālāk attīstoties, arvien aktīvāk ir jāpiedalās nākotnes Eiropas drošības arhitektūras veidošanā, kas ir visas pasaules drošības centrālais nervs. Latvijas drošība ir Eiropas kopējās drošības un stabilitātes jutīgs un nozīmīgs punkts.

Latvija ir gatava tradicionālajā konstruktīvajā garā turpināt risināt visus savstarpējo attiecību jautājumus, kas vairo demokrātiju, stabilitāti, labklājību un drošību pasaulē un reģionā. Latvijas konsekventais kurss uz atklātu demokrātiskas sabiedrības veidošanu ir neatgriezeniska tautas izvēle, kas dod stingru pārliecību par drošu tautas un valsts nākotni. Kopēja drošība ir arī kaimiņu drošība. Demokrātiskas Latvijas kaimiņvalstis ir vitāls drošības priekšnosacījums.

Novēlu veiksmīgu darbu un panākumus!

Vēstnieks Jānis Priedkalns, saņemot no Valsts prezidenta akreditācijas vēstuli, atbildēja:

Godājamais Valsts prezidenta kungs!

Esmu pagodināts pieņemt Jūsu akreditācijas vēstuli, kas apliecina Jūsu uzticību man kā Latvijas vēstniekam un pastāvīgajam pārstāvim Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Ņujorkā.

Turpinājums — 9.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!