• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par īpašuma kompensācijas sertifikātu piešķiršanas lēmumu izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.1997., Nr. 283/284 https://www.vestnesis.lv/ta/id/30844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

29.10.1997., Nr. 283/284

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par īpašuma kompensācijas sertifikātu piešķiršanas lēmumu izpildi

Šī instrukcija reglamentē kompensācijas sertifikātu piešķiršanas lēmumu reģistrācijas un izpildes kārtību atbilstīgi likumiem “Par privatizācijas sertifikātiem”, “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”, “Par namīpašumu atdošanu likumīgajiem īpašniekiem”, “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā”, “Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem”, Ministru kabineta 1995.gada 20.jūnija noteikumiem nr.156 “Privatizācijas sertifikātu piešķiršanas un privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanas noteikumi” un Ministru kabineta 1997.gada 6.maija noteikumiem nr.171 “Noteikumi par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu par īpašumā nodoto zemi pilsētās”.

1. Institūcija, kura atbilstīgi LR likumam “Par privatizācijas sertifikātiem” u.c. LR likumiem un Ministru kabineta normatīvajiem aktiem pieņēmusi lēmumu par īpašuma kompensācijas sertifikātu (turpmāk — sertifikāti) piešķiršanu, piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas nosūta to kompensācijas saņēmējam un pašvaldībai, kuras teritorijā īpašums atrodas. Lēmums par sertifikātu piešķiršanu, kuru pieņēmusi rajona pašvaldība, pagastu un pilsētu pašvaldībām nav jānosūta.

2. Pašvaldība reģistrē saņemtos un pieņemtos lēmumus un, pamatojoties uz tiem, izpilda un nosūta Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centram (turpmāk — “PSINC”) un kompensācijas saņēmēja (vai viņa pilnvarotās personas) norādītajai bankai, kurā ir atvērts (vai tiks atvērts) viņa sertifikātu konts (turpmāk — banka), veidlapu KOMP “Īpašuma kompensācijai piešķirtie privatizācijas sertifikāti” (pielikumā) (turpmāk — veidlapa). Lēmuma teksts PSINC un bankai nav jānosūta.

3. Veidlapas pašvaldība numurē augošā kārtībā un ieraksta reģistrācijas žurnālā, kurā tiek ierakstīti visi lēmumi par īpašuma kompensācijas sertifikātu piešķiršanu un reģistrāciju.

4. Veidlapas no pašvaldībām PSINC tiek nogādātas un informācijas kontroles protokoli no PSINC pašvaldībās tiek saņemti Ministru kabineta 1995.gada 20.jūnija noteikumu nr.156 “Privatizācijas sertifikātu piešķiršanas un privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanas noteikumi” 19.punktā minētajos līgumos starp PSINC un pašvaldībām paredzētajā kārtībā. Ja rajona pašvaldība neveic līgumos noteiktās starpnieka funkcijas, pagastu un rajona pilsētu pašvaldības dokumentus PSINC nosūta ierakstītā vēstulē, vai tos nogādā kurjers.

5. Akciju sabiedrības “Latvijas Krājbanka” filiālēm un valsts akciju sabiedrības “Latvijas Hipotēku un zemes banka” nodaļām veidlapas tiek nosūtītas ierakstītā vēstulē vai ar kurjeru pēc tam, kad pašvaldība ir iepazinusies ar PSINC veiktās informācijas kontroles rezultātiem un novērsusi PSINC pretenzijas, ja tādas bijušas.

6. Veicot informācijas kontroli, PSINC:

6.1. pārbauda visu veidlapā nepieciešamo rekvizītu esamību;

6.2. pārbauda pašvaldības administratīvi teritoriālā koda, personas koda, bankas struktūrvienības numura pareizību;

6.3. pārbauda, vai nav atkārtoti piešķirti sertifikāti vienai un tai pašai personai par vienu un to pašu īpašumu;

6.4. pārbauda, vai institūcija, kas pieņēmusi vai reģistrējusi lēmumu par sertifikātu piešķiršanu, ir tiesīga to darīt.

7. Informācijas kontroli PSINC pabeidz 10 darba dienu laikā pēc dokumentu saņemšanas. Kontroles protokoli, kuros ziņots par kļūdām informācijā vai pieprasīts apstiprinājums vairākkārtīgas sertifikātu piešķiršanas faktam, tiek izsniegti pašvaldības pārstāvim vai personai, kas veic starpnieka funkcijas starp pašvaldību un PSINC, pildot 4.punktā minēto līgumu.

8. Pārbaudīto un par pareizu atzīto informāciju PSINC elektroniskā formā nosūta bankai. Banka ieskaita piešķirtos sertifikātus kompensācijas saņēmēja kontā tikai pēc tam, kad ir pārliecinājusies, ka informācija, kas saņemta no pašvaldības, ir identiska no PSINC saņemtajai informācijai.

9. Veidlapas KOMP izpildīšanas kārtība:

9.1. veidlapā norādāms bankas struktūrvienības numurs, kurā ir (vai tiks) atvērts kompensācijas saņēmēja norādītais sertifikātu konts, un pašvaldības, kura izpildījusi veidlapu, Latvijas administratīvi teritoriālā klasifikatora kods;

9.2. izpildot aili “Kompensējamā īpašuma veids”, lietojami šādi saīsinājumi:

LZ — zeme lauku apvidos; PZ — pilsētu zeme; NA — namīpašumi; UZ — uzņēmumi un citi īpašuma objekti; RM — politiski represētajām personām atņemtā manta; LM — valsts vajadzībām paturētā manta privatizētajos specializētajos valsts lauksaimniecības uzņēmumos;

9.3. piešķirto sertifikātu skaits noapaļojams līdz vienai desmitdaļai sertifikāta;

9.4. personām, kuras nav Latvijas iedzīvotāji un nav Latvijas pilsoņi (nav reģistrētas LR Iedzīvotāju reģistrā), un citām personām personas kods aizvietojams ar identifikatoru, ko piešķir PSINC. Identifikatora saņemšanai pašvaldība PSINC paziņo personas vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu un pašvaldības kodu;

9.5. veidlapu paraksta pagasta padomes, pilsētas domes (Rīgā — rajona (priekšpilsētas) valdes) priekšsēdētājs, tā apzīmogojama ar pašvaldības ģerboņzīmogu.

10. Valsts akciju sabiedrība “Latvijas Hipotēku un zemes banka” (turpmāk tekstā — LHZB) ar 1997.gada 1.novembri pārtrauc pilsētu zemes komisiju lēmumu izpildi attiecībā uz izpērkamās zemes maksas apmēra atlīdzināšanu bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem kompensācijas sertifikātos izpildi gadījumos, ja:

10.1. kompensācijas pretendenti līdz 1997.gada 1.novembrim nav griezušies LHZB ar lūgumu ieskaitīt sertifikātus savā kontā;

10.2. zemes komisijas lēmums attiecībā uz izpērkamās zemes maksas apmēra atlīdzināšanu bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem pieņemts pēc 1997.gada 10.maija.

11. LHZB līdz 1997.gada 15.novembrim iesniedz pilsētu zemes komisijām to lēmumu sarakstu, par kuriem nav izpildīta maksas apmēra atlīdzināšana bijušajam zemes īpašniekam vai viņa mantiniekiem, kā arī to personu sarakstu, kurām atbilstoši pilsētas zemes komisijas lēmumiem LHZB ieskaitījusi pienākošos kompensācijas sertifikātus kompensācijas saņēmēju kontā.

12. Neatgūtās pilsētu zemes kompensācija personām, kuras to nav saņēmušas līdz šīs instrukcijas 10.punktā minētajam termiņam, tiek aprēķināta un kompensācijas pretendenta kontā ieskaitīta atbilstoši Ministru kabineta 1997.gada 6.maija noteikumu nr.171 “Noteikumi par kompensācijas aprēķināšanu bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem un maksas noteikšanu par īpašumā nodoto zemi pilsētās” 23. un 24.punktam.

“Latvijas Vēstneša”

privatizācijas lietu virsredaktore

MUDĪTE LUKSA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!