• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses konference Privatizācijas aģentūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1998., Nr. 11/12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts uzņēmumu privatizācija - soli pa solim

Vēl šajā numurā

16.01.1998., Nr. 11/12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses konference Privatizācijas aģentūrā

7. janvārī Latvijas Privatizācijas aģentūrā (LPA) notika preses konference, kurā ģenerāldirektors Jānis Naglis un direktori Viktors Šadinovs, Andrejs Tiknuss un Arvis Freibergs galvenajos vilcienos sniedza pārskatu par pagājušā gada veikumu. Pirmām kārtām — par aktivitātēm privatizācijas likumdošanas jomā.

Pēc LPA priekšlikumiem ir pieņemti 11 tiesību akti. Vairāku tiesību aktu projektu izstrādē piedalījušies LPA darbinieki. Pieņemti galvenie tiesību akti, lai varētu uzsākt zemes privatizāciju zem privatizējamiem un privatizētajiem valsts īpašuma objektiem. Šādu zemes gabalu ir pāri par 4 tūkstošiem. Pērn privatizācijai nodoti 30 valsts īpašuma objekti un 13 valsts nekustamie īpašumi. Līdz gada beigām noslēgti 312 privatizācijas līgumi plānoto 300 vietā. Saskaņā ar pirkšanas–pārdošanas līgumiem pircēji pārņēmuši saistības par 166 miljoniem latu, kā arī apņēmušies investēt nopirktajos objektos 39,3 miljonus latu.

Daudz ir strādāts pie uzņēmumu akciju publiskā piedāvājuma un šis process ir bijis nepārtraukts. Pagājušajā gadā publiskajā piedāvājumā ir pārdotas 27 uzņēmumu akcijas.

Par nozīmīgu var uzskatīt “Unibankas” akciju parādīšanos Londonas biržā. Starptautiskajiem investoriem pārdoti 5,39 miljoni akciju. Vienas akcijas cena — 4,80 dolāru.

LPA ģenerāldirektors Jānis Naglis par nozīmīgu uzskata 1997. gadā pirmo reizi Latvijā realizēto par maksātnespējīgu atzītās a/s “Dauteks” sanācijas plānu, kas pasargāja no bezdarba vairāk nekā 3600 uzņēmuma darbinieku.

Nozīmīga ir LPA mājas lapas atvēršana internetā, no kuras informāciju par privatizācijas procesu un privatizējamiem objektiem guvuši vairāki tūkstoši abonentu.

Gada laikā LPA notikušas 257 valdes sēdes, kurās pieņemti 3220 lēmumi. Daži no tiem, piemēram, par “Latvenergo” un “Latvijas kuģniecību” izsaukuši plašu sabiedrības rezonansi. 1997. gadā saņemti aptuveni 12 tūkstoši dokumentu, LPA ir izsūtījusi 15 519 vēstuļu vairāk nekā 23 tūkstošiem adresātu. Ik nedēļu LPA apmeklējuši apmēram 700 cilvēku. Sēdēs, kas notikušas katru nedēļu, pārrunātas ar publiskā piedāvājuma īstenošanu saistītās problēmas, un tajās piedalījušies Rīgas Fondu biržas, Latvijas Centrālā depozitārija, Latvijas Krājbankas un Latvijas Hipotēku un zemes bankas pārstāvji.

Pie LPA 1997. gadā izveidotas divas SIA: “Starptautiskā šķīrējtiesa”, kas dod iespēju privatizācijas subjektiem izšķirt savus strīdus, un “Maksātnespēja, sanācija, bankrots” (MSB), kuras mērķis ir pasargāt no bankrota uzņēmumus, kuru pastāvēšana ir nozīmīga attiecīgajā reģionā.

Juridiskais direktors Viktors Šadinovs izteica nožēlu, ka vēl nav pieņemts LPA ierosinātais lēmums tiesību jomā par sociālajiem maksājumiem maksātnespējīgiem uzņēmumiem un sabiedrībām. Šis normatīvais akts būtu ļoti nepieciešams praktiskajā darbā.

Kā sacīja LPA ģenerāldirektors, 1998. gadā no privatizācijas plānots ieņemt 50 miljonus latu. Publiskajā piedāvājumā iedzīvotājiem paredzēts piedāvāt vismaz desmit lielo un vidējo uzņēmumu akciju, tai skaitā valsts a/s “Latvijas balzams”, valsts a/s “Nordeka”, a/s “Latvijas gāze”, “Rīgas sporta pils” un a/s “Latvijas kuģniecība” akcijas. Paredzama a/s “Ventspils nafta” akciju piedāvājuma trešā kārta, kurā tiks pārdotas arī tās akcijas, kuras neizdosies realizēt “tautas kārtā”, kas turpināsies līdz 30. janvārim. Pašlaik tiek veikti sagatavošanas darbi, lai 1998. gadā uzsāktu a/s “Latvenergo” un SIA “Lattelekom” valsts kapitāla daļu privatizāciju.

Ināra Zalcmane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!