• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvijas Balzāms" nosolīts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1998., Nr. 11/12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31217

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu attīstības Nacionālā programma. 1997 - 2001.

Vēl šajā numurā

16.01.1998., Nr. 11/12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Latvijas balzams” nosolīts

Par izsolēm informējot

Pēc “Latvijas balzama” kāro daudziÉ

Aizvadītā sestdiena ikvienam, kurš interesējas par privatizācijas lietām, atnesa satraukumu un pārdomas. Viss it kā bija zināms — Privatizācijas aģentūras rīkotajā izsolē tiks pārdota Latvijas lielākā alkoholisko dzērienu ražotāja, tātad ienesīga uzņēmuma, akciju sabiedrības “Latvijas balzams” (LB) nedalāmā akciju pakete — 25 procenti (1 449 225 akciju), kuras sākumcena noteikta 1 999 930, 5 lati. Piesakoties uz izsoli, potenciālajiem investoriem bija jāiemaksā drošības nauda 1,5 miljonu latu apmērā.

Pārsteigumu sagādāja pati izsole. Bija gaidīts, ka solīšanā piedalīsies a/s “AveLat grupa” kopā ar “Rīgas vīniem” un SIA “Jaunpagasts”, kam pieder pāris spirta rūpnīcu, tātad — “viena rauga” uzņēmumi. Taču izsolē pircēja lomā uzstājās tikai “Rīgas vīni” un otrs pretendents — akciju sabiedrība “Ventbunkers”, kam līdz šim gan raksturīgs bijis naftas bizness. Solīšana notika galējā sasprindzinājumā, jo izsoles solis kā nekā bija 50 000 latu. “Rīgas vīnu” ģenerāldirektoram Aleksandram Rudzītim un “Ventbunkera” pārstāvim zvērinātajam advokātam Zigismundam Spādem vajadzēja dzelzs nervus, atrodoties šajā tūkstošu un miljonu naudas virpuļa centrā. Likme stāveniski gāja augstumā, un kad sākumcena bija pārsolīta vairāk nekā nekā divas reizes, pie summas 5 149 930, 5 lati “Ventbunkers” padevās, un pēdējais āmura sitiens vēstīja: “Pārdots!”

“Rīgas vīniem” jaunieguvums izrādījās diezgan dārgs pirkums. A.Rudzītis pēc izsoles sacīja, ka lietderīgāk būtu bijis šo starpību starp akciju paketes sākumcenu un nosolīto ieguldīt uzņēmuma attīstībā. Turklāt saskaņā ar privatizācijas noteikumiem investoram uzņēmuma attīstībā vēl būs jāiegulda apmēram pusmiljona latu.

Izsoles rezultāti oficiāli tika apstiprināti otrdien notikušajā Privatizācijas aģentūras valdes sēdē.

Joprojām turpinās plašas diskusijas arī attiecībā uz to, vai bija pareizi noteikt šādu nedalāmo un nevis LB akciju kontrolpaketi un kam tas ir izdevīgi, kādas ietekmes zonas pastiprinās 19,9 procenti akciju, kas saskaņā ar privatizācijas noteikumiem paredzētas uzņēmuma vadībai, un 19, 5 procenti akciju, ko varēs iegādāties LB darbinieki un pensionāri. Tas vēlreiz apliecina, cik liela un sakāpināta ir interese un arī cīniņš gan par ietekmes sfērām, gan tīri taustāmu īpašumu LB sakarā. Pirmo reizi tik karsti un vētraini.

No 19. janvāra tiek uzsākta privatizējamās akciju sabiedrības “Latvijas balzams” darbinieku un pensionāru parakstīšanās uz akcijām. Vienas akcijas nosacītā cena — 1,38 lati. Maksāšanas līdzekļi — sertifikāti. Uzņēmuma darbiniekiem un pensionāriem tiks pārdotas 1 130 395 akcijas. Parakstīšanās notiks līdz 6. februārim, un pretendentiem noteiktas akciju kvotas atkarībā no uzņēmumā nostrādātajiem gadiem.

Februārī paredzams 20 procentu LB akciju publiskais piedāvājums par sertifikātiem.

Mudīte Luksa, “LV”

Foto: Atis Ieviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!