• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par subsīdijām sertificētai lauksaimniecības tehnikai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.1998., Nr. 34/35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31437

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par subsīdijām sertificētai lauksaimniecības tehnikai

Vēl šajā numurā

10.02.1998., Nr. 34/35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par subsīdijām sertificētai lauksaimniecības tehnikai

Saskaņā ar likumu “Par patērētāju tiesību aizsardzību” Ministru kabinets 1994. gada 27. decembrī apstiprināja noteikumus “Par lauksaimniecībā izmantojamās tehnikas sertifikāciju” (“LV”, 1994,30.12., nr.152; “LV Dokumenti”, 1994, 17. burtn.). Noteikumi paredz augkopības produkcijas ražošanas tehnoloģisko mašīnu un rīku, lopkopības produkcijas tehnoloģisko mašīnu, lauksaimniecības produkcijas pārstrādes iekārtu, meža izstrādes tehnikas un kokapstrādes iekārtu sertifikāciju, lai to no šāgada 1. janvāra drīkstētu realizēt tirdzniecības tīklā.

Lauksaimniecības tehnikas sertifikācijai bija noteikts pārejas periods. Proti, no 1995. gada 1. janvāra nedrīkstēja pārdot lauksaimniecības tehniku, kurai nav ekspluatācijas instrukcijas un pases ar garantijas talonu. Bet ar šāgada 1. janvāri visai realizējamajai lauksaimniecībā un mežsaimniecībā lietojamajai tehnikai nepieciešams atbilstības sertifikāts, ko izsniedz Valsts Baltijas mašīnu izmēģināšanas stacija (Baltijas MIS). Ja Baltijas MIS kādu iemeslu dēļ ir atteikusies izsniegt tehnikai atbilstības sertifikātu, tad to tirgot nedrīkst. Lai tirdzniecības darbinieki un tehnikas pircēji zinātu, kura tehnika ir sertificēta, uz iekārtas vai mašīnas jābūt attiecīgai uzlīmītei (skat. attēlu) par tehnikas pārbaudi.

Ja tehnika tiek ievesta un tai ir ražotājvalsts izsniegtais sertifikāts, tad arī šajā gadījumā Baltijas MIS kompetencē ir šī sertifikāta atzīšana vai neatzīšana un LR atzīto sertifikātu sarakstu veidošana, ko savukārt apstiprina, papildina un publicē Ekonomikas ministrija (skat. sarakstu 4.lpp.). Kā sarunā ar “LV” teica Baltijas MIS direktors Andris Sovers, firmas nebūt aktīvi netraucas savus ražojumus sertificēt un uz 1. februāri atbilstības sertifikāti tika piešķirti tikai 71 tehnikas vienībai.

Un tā vēl būtu tikai pusbēda, ja neņem vērā, ka tā ir pastāvošās likumdošanas neievērošana. Lielāki trakumi sākas tajā mirklī, kad šī tehnika tiek nopirkta un, atbilstoši nolikumam par subsīdijām, zemnieks vai mežsaimnieks vēlas saņemt paredzētās subsīdijas. Subsīdijām 1998. gadā ražošanas tehniskā parka atjaunošanai un modernizācijai, zemes pirkšanai, ražošanas nozīmes objektu būvniecībai, augstvērtīgu vaislas dzīvnieku pirkšanai un produktīvo ilggadīgo stādījumu ierīkošanai paredzēti pavisam 6 miljoni latu. Un atbilstības sertifikāta trūkums iegādātajai tehnikai stingri vien “sitīs” pa zemnieka kabatu.

Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības stratēģijas un kooperācijas departamenta direktore Velta Feodorova teica, ka nekādu kompromisu citādu termiņu noteikšanā nebūs. Trīs gadi kopš MK noteikumu apstiprināšanas ir pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos un nodrošinātu tehnikai un iekārtām nepieciešamos dokumentus un atbilstības sertifikātu. Ņemot vērā pašreizējo situāciju, iespējams, ka visi sertificēties gribētāji nevarēs formalitātes nokārtot ātri un uzreiz. Tādēļ iespējams, ka gadījumā, ja lauksaimnieks vai mežsaimnieks ir iegādājies tehniku, kurai vēl nav izsniegts atbilstības sertifikāts, bet ražotājfirma ir pieteikusies sertifikāta iegūšanai, tad subsīdijas par iegādāto tehniku saņems pēc sertifikāta reālas piešķiršanas.

Rūta Bierande,

“LV” lauksaimniecības

redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!