• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par eksāmeniem vidusskolā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.1998., Nr. 34/35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Amerikas uzņēmēju sadarbības attīstību

Vēl šajā numurā

10.02.1998., Nr. 34/35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Par eksāmeniem vidusskolā

Ceturtdien, 5.februārī, Izglītības un zinātnes ministrijā notika preses konference, kurā Izglītības satura un eksamenācijas centra vadītāja vietnieks Emīls Liepiņš informēja par eksāmenu norisi vidusskolās 1997./1998.mācību gadā.

E.Liepiņš pastāstīja, ka šogad un arī turpmāk nākotnē būtisks būs ne tikai eksāmenu saturs, bet arī to norises forma. Šogad ir paredzēti divi obligātie eksāmeni: viens — matemātikā vai algebrā un otrs — domrakstā (latviešu mācībvalodas skolās) vai latviešu valodā un literatūrā (cittautu mācībvalodas skolās). Bez obligātajiem eksāmeniem vidusskolu beidzējiem būs jākārto trīs izvēles eksāmeni, no tiem vienu skola var noteikt par obligātu. Izvēles eksāmenu var kārtot jebkurā mācību priekšmetā, ja vidusskolā mācību stundu apjoms bijis vismaz 105 stundas. Vienā mācību priekšmetā eksāmens jākārto par profilkursu. Profilkursa eksāmenu var aizstāt ar zinātniski pētniecisko darbu, ja skolēna sasniegumu vērtējums gadā 11.klasē ir vismaz 8 balles. Eksāmenus var kārtot arī pēc 10.vai 11.klases, ja ir apgūts priekšmetā paredzētais stundu skaits. Vienu šādu eksāmenu drīkst kārtot atkārtoti 12.klasē. Eksāmeni tiek sadalīti rakstiskajos, mutvārdu un kombinētajos — daļa rakstos, daļa mutvārdos vai praktiski. Rakstisko un kombinēto eksāmenu (matemātika, latviešu valoda un literatūra, algebra, ģeometrija, angļu, vācu, franču, krievu valoda, bioloģija, ģeogrāfija, fizika, ķīmija, “Junior Achievement” tests) saturu veido Izglītības satura un eksaminācijas centrs. Mutvārdu eksāmenu (citos mācību priekšmetos) saturu un biļešu jautājumus sagatavo mācību priekšmeta skolotājs pēc publicētajām eksāmenu programmām. Rakstisko eksāmenu vai eksāmena rakstu daļu vada eksāmena vadītājs — skolas pedagogs, kurš nav attiecīgā priekšmeta speciālists un kuram nav personīgas ieinteresētības kāda skolēna sasniegumos. Kombinēto eksāmenu mutvārdu daļu vada intervētājs — mācību priekšmeta skolotājs, kurš strādā attiecīgajā klasē, skolēna atbildi vērtē mutvārdu daļas vērtētājs —attiecīgā mācību priekšmeta skolotājs no citas skolas.

Jauna eksāmenu forma ir centralizētais eksāmens. Tā saturs un norise, kā arī darbu vērtēšanas standartizācija tiek organizēta pēc vienotas kārtības valsts vai reģionālā mērogā. Par sasniegumiem šajā eksāmenā skolēns saņem Izglītības satura un eksaminācijas centra sertifikātu. Tuvākajā nākotnē (apmēram 2001.gadā) šie eksāmeni tiks apvienoti ar augstskolu iestājeksāmeniem. 1997./1998.mācību gadā centralizēti eksāmeni noteikti angļu, vācu un franču valodā, eksperimentāli centralizēti — matemātikā (piedalās tās skolas, kuras piesakās) un krievu valodā kā svešvalodā (materiālus saņem visas skolas vienādi, bet eksperimentā piedalās skolas, kuras atdod darbus centralizētai vērtēšanai). Centralizētajos eksāmenos bez eksāmena vadītāja skolā ir arī eksāmena norises novērotājs — attiecīgā mācību priekšmeta skolotājs no citas skolas.

Rūta Jaksona,

“LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!