• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu arhīvi - mums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.1998., Nr. 82/83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31706

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Parlaments savos rāmjos

Vēl šajā numurā

27.03.1998., Nr. 82/83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Mūsu arhīvi - mums

Nobeigums. Sākums - "LV" nr. 67/68., 13.03.98., nr.73/74., 19.03.98.

Darba organizācija un darbs ar personālu

LVA un LVVA turpināja apgūt ārvalstu arhīvu darba teoriju un praksi, izmantojot iespējas stažēties ārzemēs: Zviedrijas Nacionālajā arhīvā, Norvēģijas Nacionālajā arhīvā, Brēmenes valsts arhīvā, Latviešu studiju centrā Kalamazū, Centrālās Eiropas universitātes kursos, Starptautiskajos arhīvu kursos Parīzē, Hamburgas arhīva skolas kursos. LVKFFDA 2 darbinieki stažējās Kanādas Nacionālajā arhīvā un CDMRL darbinieki mācījās Dānijas dokumentu restaurācijas laboratorijās un Dokumentu restaurācijas centrā ASV. Organizēts arhīvistu pieredzes apmaiņas brauciens uz Tallinas Konservācijas centru.

Ir aizsākta jautājuma risināšana ar Centrālās Eiropas universitātes kursu vadītāju un ASV Dokumentu restaurācijas centra vadītāju par divu semināru organizēšanu Latvijā. LVA darbinieki ir iztulkojuši T. Šellenberga grāmatu "Arhīva vadība", kuru izmanto savu darbinieku kvalifikācijas celšanas pasākumos. Turpinās darbs pie Arhīvu terminoloģijas vārdnīcas sagatavošanas.

Ar Polijas valsts arhīvu ģenerāldirekcijas atbalstu 11 ZVA direktoriem bija iespējams iepazīties ar Polijas arhīvu darbu un dokumentu restaurācijas laboratoriju.

Organizēti semināri ZVA speciālistiem "Norādījumi dokumentu uzskaitē un aprakstīšanā", "Par arhīva izziņu sastādīšanu un noformēšanu", "Uzziņu aparāta organizēšana arhīvu darbinieku informatīvajai apkalpošanai" utt.

1997. gadā sistēmas 124 ierēdņu kandidāti turpināja mācības Valsts administrācijas skolas mācību centros un ievērojams darbinieku skaits pilnveidoja savas svešvalodu zināšanas, apmeklējot intensīvos un regulāros Valodu mācību centra organizētos valodu kursus.

Ģenerāldirekcijā analizēti sistēmas darba rezultāti par 1996. gadu un noteikti uzdevumi 1997. gadam, kontrolēta to izpilde. Ir veikta Cēsu ZVA darba kompleksā pārbaude, kā arī 17 tematiskās pārbaudes valsts arhīvos un ZVA. Ir pārbaudīta privatizējamo uzņēmumu lietu sakārtošana un uzskaite arhīvos, lasītavu darbs, normatīvo un metodisko dokumentu ievērošana, dokumentu saglabāšana, izcenojumu pielietošana.

1997. gadā Ģenerāldirekcijā, LVVA, LVA un Rīgas un Jūrmalas PPDA pārbaudes ir veikusi Valsts kontrole. Pārbaudes aktos izteiktos aizrādījumus par grāmatvedības darba organizāciju līdz gada beigām nav novērsis LVA.

Valsts arhīvu inspekcijas daļa ir pārbaudījusi 25 sūdzības par arhīvu izsniegtajām izziņām, no kurām 6 atzītas par pamatotām.

Gada laikā sistēmā izskatītas 4 ierēdņu kandidātu disciplinārlietas.

Gada laikā notikušas 3 Arhīvu padomes sēdes, kurās izskatīti jautājumi par valsts arhīvu sistēmas attīstības koncepcijām, neatliekamiem grozījumiem likumā "Par arhīviem".

Sistēmas finanses

1997. gadā valsts arhīvu sistēmai bija paredzēts finansējums Ls 3792 tūkst., no tām budžeta dotācijās Ls 2160 tūkst. un pašu ieņēmumi Ls 1632 tūkst.

Pašu ieņēmumu plāns izpildīts tikai par 58 %, jeb Ls 717 tūkst., jo netika saņemti paredzētie līdzekļi Ls 399 tūkst. no Privatizācijas aģentūras par pakalpojumiem. Parāds pārskaitīts 1998. gada februārī. Mazāk nekā bija plānots ieņemts par pakalpojumiem, kas saistīti ar izziņu sagatavošanu klientiem.

1997. gadā veikti visi arhīviem nepieciešamie maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem (siltums, elektrība, telefoni, apsardze, pasta izdevumi u. c.). Darba alga izmaksāta savlaicīgi. Diemžēl nepietiekošais finansējums neļāva pabeigt iesāktos remonta darbus dokumentu glabātavu izveidē Valmieras, Rēzeknes un Daugavpils ZVA.

Arhīvi nevarēja apgūt visus finansu līdzekļus, tāpēc ka lielāko daļu finansējuma mēs saņēmām no Privatizācijas aģentūras oktobra sākumā. Pārejošo līdzekļu atlikums no pašu ieņēmumiem uz 01.01. 1998. ir Ls 267,6 tūkst., tai skaitā darba samaksai par privatizējamo vai likvidējamo uzņēmumu dokumentu pārņemšanu Ls 181,6 tūkst. un arhīvu glabātavu ierīkošanai dokumentiem Ls 28,6 tūkst.

Līdz ar to vienas lietas uzturēšanas izmaksas vidēji arhīviem no plānotā rādītāja Ls 0,20 par lietu ir tikai Ls 0,18. Apgūta ir visa piešķirtā investīciju summa Ls 100 tūkst. apmērā un iegādātās iekārtas palīdzēja plānotos mikrofilmēšanas apjomus šajā gadā palielināt divas reizes. Gada beigās (decembrī) tika saņemti Ls 50 tūkst. no Ekonomikas ministrijas Valsts īpašuma privatizācijas fonda. Plānots bija saņemt Ls 300 tūkst.. Līdzekļi apgūti, iegādājoties 6250 m arhīvu plauktu un 32 tūkst. arhīva kārbu, Ls 22,3 tūkst. ieguldīti dokumentu glabātavu ierīkošanai Valmieras, Daugavpils, Rēzeknes ZVA un Rīgas un Jūrmalas PPDA.

Visi 1997.gada Programmas 06.00.00. "Valsts arhīvu ģenerāldirekcija" rezultatīvie un citi ekonomiskie rādītāji izpildīti, izņemot vienas glabājamās vienības uzturēšanas izdevumus, kas nepietiekamā finansējuma dēļ un sakarā ar ievērojumu lietu pieņemšanas rādītāja pārpildīšanu (161 %) ir izpildīts par 90 %.

Bezdeficīta budžeta apstākļos daudz sarežģītāks finansu jomā būs 1998. gads, jo plānotais finansējuma kopapjoms programmai 06.00.00., salīdzinot ar 1997. gadu, samazinājies par 16% un sastāda Ls 3176 tūkst., no tiem 31% jeb Ls 995 tūkst. jāiegūst no pašu sniegtajiem maksas pakalpojumiem.

Lai nodrošinātu valsts glabāšanā esošo 13,4 milj. lietu normālus uzturēšanas apstākļus, šiem mērķiem būtu nepieciešami Ls 2921 tūkst. (Ls 0,20 vienas lietas uzturēšanai gadā ar valstī gadā noteikto inflāciju 9%).

Ņemot vērā to, ka iepriekšējā gadā reālie pašu ieņēmumi ir mazāki par plānotajiem, 1998.gada programmas "Valsts arhīvu ģenerāldirekcija" kopējais finansējums nodrošinās tikai arhīvu eksistenci, bet ne attīstību.

Bet mēs meklēsim savas attīstības iespējas, optimizējot arhīvu sistēmu.

Jāturpina ZVA rajonu personālsastāva daļu dokumentu apvienošana ar arhīva dokumentu pamatglabātavām, jo privatizācijas process laukos faktiski beidzies.

Atbalstot Saeimas 1996. gada 22. augusta Deklarāciju par Latvijas okupāciju, ir nepieciešams vēsturisko dokumentāro mantojumu par PSRS okupācijas režīma periodu (1940. - 1990. g.) atdalīt no Latvijas Republikas dokumentārā mantojuma, kas veidojas pēc valsts neatkarības atjaunošanas 1991. gadā, un nodot šos okupācijas perioda dokumentus no LVA glabāšanas LVVA glabāšanā.

Tiks pilnveidota klientu apkalpošanas kultūra arhīva lasītavā, vienuviet koncentrēta izziņu sagatavošana no vēsturiskā dokumentu masīva. Ieekonomētos līdzekļus, kas veidosies novēršot funkciju dublēšanos, varēs novirzīt arhīvu attīstībai.

Valsts arhīvu ģenerāldirektors

V.Štāls

..............................

Tekstā lietotie sistēmas iestāžu nosaukuma saīsinājumi:

Latvijas Valsts vēstures arhīvs - LVVA,

Latvijas Valsts arhīvs - LVA,

Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs - LVKFFDA,

Rīgas un Jūrmalas pilsētu personālsastāva dokumentu arhīvs - Rīgas un Jūrmalas PPDA, zonālie valsts arhīvi - ZVA,

Centrālā mikrofotokopēšanas un dokumentu restaurācijas laboratorija - CMDRL.

 

Par valsts arhīvu sistēmas un Valsts arhīvu ģenerāldirekcijas darbu 1997. gadā

 

1997. gadā izstrādāto normatīvo un metodisko dokumentu saraksts

Valsts arhīvu darba organizācijai:

1. Izziņa par dokumentu uzkrāšanas, uzskaites, saglabāšanas un izmantošanas nodrošināšanu (pārbaudes veidlapa zonālajiem valsts arhīviem).

2. Norādījumi par Tautas izglītības nodaļu dokumentu fondēšanu.

3. Norādījumi par administratīvo protokolu un lēmumu veidlapu aizpildīšanu.

4. Metodisku materiālu komplekts arhīva dokumentu uzskaitē.

5. Patēriņa normas tehniskā etilspirta izmantošanai NAF dokumentu apstrādei, restaurācijas un iekārtu ekspluatācijas vajadzībām Latvijas valsts arhīvu sistēmā.

6. Norādījumi par norakstīto pasu un personu apliecību kolekciju veidošanu.

7. Norādījumi par mikrofilmu noformēšanu.

8. Par valsts arhīvu maksas pakalpojumu izcenojumiem.

Juridisko personu arhīva darba organizācijai:

1. Pilsētas domes un pagasta padomes vēlēšanu dokumentu glabāšanas termiņu saraksts un šo dokumentu sakārtošanas noteikumi.

2. Norādījumi par pagastu (pilsētu) zemes komisiju dokumentu sakārtošanu un nodošanu Valsts zemes dienesta rajonu (pilsētu) nodaļām.

3. Norādījumi rajonu un pilsētu valsts statistikas nodaļām par mājsaimniecību budžetu pētījumu dokumentu sakārtošanu un nodošanu valsts arhīvos.

4. Metodiskie norādījumi par dzīvojamo māju un to privatizācijas objektu (dzīvokļu, nedzīvojamo telpu, mākslinieku darbnīcu) privatizācijas dokumentu lietvedību un glabāšanas kārtību pašvaldībās (kopā ar Centrālo dzīvojamo māju privatizācijas komisiju).

5. Saskaņotas lietu paraugnomenklatūras un glabāšanas termiņu saraksti:

5.1. LR rajonu (pilsētu) tiesu lietu glabāšanas termiņu saraksta papildinājumi

5.2. LR rajonu (pilsētu) tiesu lietu paraugnomenklatūra

5.3. Privatizējamās valsts a/s "Latvijas krājbanka" filiāļu lietu paraugnomenklatūra

5.4. Tiesu apgabala, rajona (pilsētas) prokuratūras lietu paraugnomenklatūra

5.5. Rajona (pilsētas) sociālās apdrošināšanas pārvaldes lietu paraugnomenklatūra

5.6. Bāriņtiesu un pagasttiesu lietu paraugnomenklatūra

5.7. Bezpeļņas organizācijas - SIA "Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs" filiāles Lauksaimniecības konsultāciju biroja lietu paraugnomenklatūra

5.8. Zvērināta notāra lietu paraugnomenklatūra.

5.9. LR IeM Ieslodzījuma vietu departamenta un tā iestāžu darbībā izveidojušos tipveida dokumentu saraksts ar dokumentu glabāšanas termiņiem.

5.10. Naturalizācijas pārvaldes reģionālās nodaļas lietu paraugnomenklatūra.

5.11. LR Valsts zemes dienesta pilsētu nodaļu arhīvu tehniskās dokumentācijas saraksts ar to glabāšanas termiņiem.

5.12. Valsts ieņēmumu dienesta rajona (pilsētas) nodaļas lietu paraugnomenklatūra.

5.13. Skolas lietu paraugnomenklatūra.

5.14. Bērnudārza lietu paraugnomenklatūra.

5.15. Arodskolas lietu paraugnomenklatūra.

 

Latvijas valsts arhīvos pieņemto pastāvīgi glabājamo dokumentu

un glabājamo vienību lietu skaits 1993.-1997.gadā

1993 1994 1995 1996 1997 1998
(prognoze)
Kopā pieņemto lietu skaits 96,3 116,4 161,8 322,0 686,3 459,6
Zonālajos valsts arhīvos 37,6 79,7 89,5 157,1 137,6 103,9
pieņemto lietu skaits
Latvijas valsts arhīvā pieņemto lietu skaits 58,7 33,2 62,9 145,8 393,2 272,0
Latvijas valsts kinofotofonodokumentu 3,2 3,5 9,4 21,1 155,5 8,7
arhīvā pieņemto glabāšanas vienību skaits

ARH1.JPG (57482 BYTES)

Valsts arhīvu dokumentu (lietu, glabājamo vienību)

komplektēšanas analīze par 1994.-1997.gadu

1994 1995 1996 1997 1998
prognoze
Kopā pieņemto lietu, glabājamo vienību skaits 560,3 668,1 1057,9 1755,4 833,8
No privatizētajiem un likvidētajiem 220,0 515,7 757,0 1505,5 706,8
uzņēmumiem pieņemto lietu,
glabājamo vienību kopskaits
No tām pastāvīgi glabājamās lietas, 20,0 45,2 145,6 489,8 -
glabājamās vienības
personālsastāva lietas 200,0 470,5 611,4 1015,7 -
Ikgadējā plānotā dokumentu pieņemšana 112,9 152,4 300,9 251,2 127,0

ARH2.JPG (52376 BYTES)

Latvijas valsts arhīvos izsniegto izziņu skaits 1994.-1997. gadā

1994 1995 1996 1997 1998
prognoze
LVA 9296 6813 6247 4893
ZVA, Rīgas un Jūrmalas 16463 20986 26154 24918
PPDA kopā
LVVA 96686 86513 73641 32672
Kopā 113149 114312 106042 62483 45000
% no plānotā 178,6% 109,2% 117,2% 120,9%

ARH3.JPG (53723 BYTES)

1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997
Izziņu kopskaits 30,8 121,4 138,5 140,5 122,4 114,1 106 62,5
Bezmaksas izziņu skaits 1 30 67,2 67,9 51,7 39,5 37,3 6,1
Neizpildīto pieprasījumu -18 -31,9 -47,4 -41,5 -45,3 -42 -16,4 -13,8
uzkrājums

ARH4.JPG (45640 BYTES)

Valsts arhīvu sistēmas iestāžu veidotās izstādes 1997. gadā

Sagatavotājs Nosaukums Laiks / vieta
Valsts arhīvu Latvijas armijas brīvības cīņās visa gada laikā 9 Rīgas skolās
ģenerāl- 1918.-1920.g. Pārvietojamā
direkcija dokumentu kopiju izstāde
uz LVVA izstādes bāzes
VDK arhīvu mantojums visa gada laikā: Rēzeknē, Ludzā,
Baltijas valstīs. Pārvietojamā Balvos, Alūksnē, Valmierā, Valkā,
dokumentu kopiju izstāde Limbažos, Madonā, Cēsīs,
Siguldas pag., Jelgavā, Bauskā
Latvijas Valsts Teodora Zeida piemiņai LVVA, 1997.g. novembrī
vēstures arhīvs Krišjāņa Valdemāra LVVA, 1997. g. decembrī
dokumentālais mantojums Maskavā, 1997. gada decembrī
Kurzemes literatūras un Lineburgā (Vācijā) 1997.g. septembrī
mākslas biedrībai - 180
Latvijas Pasaules brīvo latviešu Visbijā (Zviedrija), 1997. gada jūnijā
Valsts arhīvs dziesmu dienas Visbijā Rīgā, Kongresu namā
1979. gadā. 1997.gada oktobrī
Klusuma dziedone. Rīgā, Reiterna namā
Operdziedātāja Herta Lūse. 1997. gada oktobrī
Latvietis pasaulē Rīgā, Dauderu muzejā 1997.gada oktobrī
Latvijas Valsts Ņ.Hruščova laiks Latvijā. LVKFFDA
kinofotofono- Fotodokumenti.
dokumentu Maskavas izdevniecības LVKFFDA
arhīvs "Goskinoizdat"propagandas
fotoizstāde par PSRS
sastāvā jauniekļautajām
republikām
Latvijas Republikas 1. Saeima LVKFFDA
un tās komisijas.
Fotodokumenti.
K.Ulmaņa 120. dzimšanas dienai LVKFFDA
veltīta fotodokumentu izstāde
LVKFFDA jaunieguvumu LVKFFDA
ekspozīcijas:
* No LR pārstāvniecības
Eiropas Padomē saņemtie
fotodokumenti
* No LR Saiemas kancelejas
saņemtie fotodokumenti
* No LR vēstnieka pie ES J.Ka-
nela saņemtie fotodokumenti
Jēkabpils Jēkabpils apriņķa zemniecība Jēkabpils ZVA 1997.gada jūlijā-augustā
ZVA 40-to gadu represiju virpulī Jēkabpils ģimnāzija 1997.g.septembrī
 
Arhīvu sistēmas zinātniskie izdevumi 1997. gadā
1. Dokumentu krājumi
1.1. 1997. gadā publicētie krājumi
1.1.1. Izpostītā zeme. PSRS okupācijas armijas nodarītie LVA
zaudējumi Latvijas laukiem (1940-1989). II daļa
1.1.2. Skolu jaunatne nacionālajā cīņā 1940. -1941. gadā LVA
1.1.3. K. Valdemāra lietišķā un privātā sarakste. I. sēj.: LVVA
K. Valdemāra vēstules
1.1.4. Ventspils novada hronika Ventspils ZVA sadarbībā
ar laikraksta
"Ventas Balss" redakciju
1.2. 1997. gadā sagatavotie krājumi
1.2.1. Latvijas armijas augstākā virsniecība. Biogrāfiska vārdnīca LVVA
1.2.2. Tauta un vara. Fotodokumentu krājums LVKFFDA
1.3. Krājumi, pie kuriem strādāts 1997. gadā
1.3.1. Aizvestie. Deportēto Latvijas iedzīvotāju LVA, sadarbībā ar Iekš-
piemiņas grāmata lietu ministrijas Nepama-
toti represēto reabilitā-
cijas nodaļu
1.3.2. Izpostītā zeme. PSRS militāristi Rīgā (1940-1989). III daļa LVA
1.3.3. K.Valdemāra lietišķā un privātā sarakste. II. sēj.: LVVA
Vēstules K.Valdemāram
1.3.4. LR valstiskās neatkarības atzīšana un diplomātisko LVVA, sadarbībā ar
attiecību nodibināšana un atjaunošana 1918.-1996. Ārlietu ministriju
Dokumentu krājums.
1.3.5. 1934. gada valsts apvērsums Latvijā. LVVA
 
2. Rokasgrāmatas
2.1. 1997. gadā izdotās rokasgrāmatas
2.1.1. Okupētās Latvijas administratīvi teritoriālais Valsts arhīvu
iedalījums (1940-1941, 1945-1990). Zinātniska arhīvu ģenerāldirekcija
rokasgrāmata
2.2. 1997. gadā sagatavotās rokasgrāmatas
2.2.1. LPSR (1986-1990) un LR (1990-1993) LVA
augstākās un centrālās valsts iestādes
2.3. Rokasgrāmatas, pie kurām strādāts 1997.gadā
2.3.1. LR (1993-1996) augstākās un centrālās valsts iestādes LVA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!