• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Privatizācija procesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.1998., Nr. 82/83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācija procesā

Vēl šajā numurā

27.03.1998., Nr. 82/83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācija procesā

Lieliskas investīciju iespējas

Privatizācijas aģentūras valde apstiprinājusi privatizējamā valsts uzņēmuma "Rīgas eksperimentālā kuģu mehāniskā rūpnīca" privatizācijas noteikumus, kas dod iespēju investoriem ieguldīt līdzekļus vienā no perspektīvākajām Rīgas teritorijām. Uzņēmuma privatizācija tika uzsākta 1996. gadā, tomēr neatrisinātie denacionalizācijas jautājumi kavēja tās pabeigšanu. 1997. gada oktobrī tika panākta vienošanās ar privatizējamā uzņēmuma vēsturiskā priekšgājēja — Baltijas mašīnu fabrikas "Ed. Cepps" bijušā īpašnieka mantiniekiem par kompensācijas sertifikātu piešķiršanu. Panāktā vienošanās deva iespēju atsākt uzņēmuma privatizāciju.

Sevišķu uzmanību objekta privatizācijai piesaista tā izdevīgā atrašanās vieta blakus viesnīcai "Radisson SAS Daugava". Šī teritorija saskaņā ar Rīgas pilsētas attīstības plānu ir paredzēta darījumu iestāžu un jaukta tipa — dzīvojamo un darījumu iestāžu izvietošanai, tāpēc turpmākā uzņēmuma darbība tiek saistīta tieši ar darījumu un dzīvojamo iestāžu celtniecības projektu īstenošanu. Noteikumi paredz, ka investoram privatizējamā objektā jāiegulda 10 miljoni latu trīs gadu laikā darījumu ēku izveidošanai, saglabājot 43 darba vietas un veicot darbību saskaņā ar Rīgas attīstības plāna prasībām. Iesniedzot apliecinājumu privatizēt objektu saskaņā ar izstrādātajiem privatizācijas noteikumiem, pretendentam ir jāiesniedz arī trešās personas (bankas vai uzņēmējsabiedrības, kuras apmaksātais pamatkapitāls ir ne mazāks par 5 miljoniem latu) garantija par investīciju nodrošinātību. Pretendentam, ar kuru Privatizācijas aģentūra slēgs pirkuma līgumu, apmaksātajam pamatkapitālam ir jābūt ne mazākam par 1 miljonu latu.

Noteikumi paredz privatizēt uzņēmumu kā vienotu objektu. Objekta nosacītā cena ir 1 lats, maksāšanas līdzekļi — 100% latos. Pārņemamās kreditoru saistības Ls 252 788 (uz 01.02.98.). Pretendentam, piesakoties uz izsoli, ir jāiemaksā drošības nauda Ls 250 000 apmērā, kas pēc pirkuma līguma noslēgšanas tiks izmantota kreditoru prasību segšanai. Objekts tiks pārdots atklātā mutiskā izsolē ar augšupejošu soli. Izsoles dalības maksa ir Ls 500, solis — Ls 50 000.

Vairāku pretendentu pieteikšanās gadījumā izsole paredzēta 9. maijā.

LPA informācija

Par akciju kotēšanas uzsākšanu

Rīgas Fondu biržas valde nolēmusi uzsākt a/s "Rīgas komercbanka" 11 570 777 akciju kotēšanu Oficiālajā sarakstā un a/s "Universālveikals Centrs" 520 902 akciju kotēšanu Brīvajā sarakstā.

Rīgas Fondu biržas Finansu departamenta vadītājs Guntars Kokorevičs: "Rīgas komercbanka ir viena no vecākajām Latvijas bankām un faktiski arī viena no pirmajām publiskajām akciju sabiedrībām. Tā ir sasniegusi ļoti labus finansu rādītājus 1997. gadā un ir veiksmīgi uzsākusi 1998. finansu gadu. Tagad 4500 Komercbankas akcionāriem ir radusies iespēja noteikt savu ieguldījumu reālo vērtību, pērkot un pārdodot akcijas regulētā vērtspapīru tirgū. Rīgas komercbanka būs trešā banka Rīgas Fondu biržas Oficiālajā sarakstā, un ieguldītājiem varētu būt interesanta šo banku finansu rādītāju salīdzināšana."

Lieldienu brīvdienās Rīgas Fondu biržā tirdzniecības sesijas nenotiks.

Rīgas Fondu biržas informācija

"Grindeks" vienojies

A/s "Grindeks" iegādāsies 54,96 procentus Tallinas Farmācijas rūpnīcas akciju, tādējādi kļūstot par šīs rūpnīcas stratēģisko investoru un aizsākot Baltijas farmācijas koncerna veidošanu. Šī ir viena no lielākajām investīcijām, ko kāds Latvijas uzņēmums veicis Igaunijā.

A/s "Grindeks" ir vienojusies pirkt 54,96 procentus Tallinas rūpnīcas akciju no "Magnum Group" kontrolētajiem uzņēmumiem. Kopumā "Grindeks" iegādāsies 2 072 000 akcijas, par vienu akciju maksājot 11,8 Vācijas markas. Darījuma kopējā summa sasniedz DM 24 449 700. Vienošanos par akciju pirkšanu ir atbalstījušas gan "Grindeks", gan Tallinas Farmācijas rūpnīcas padomes.

16. martā, slēdzot Tallinas Fondu biržas tirdzniecības sesiju, Tallinas Farmācijas rūpnīcas vienas akcijas cena bija EEK 75,50. Atšķirība starp akcijas biržas cenu un darījuma cenu ir uzcenojums, ko "Grindeks" maksā par kontrolpaketes iegādi.

Valdis Jākobsons, a/s "Grindeks" padomes priekšsēdētājs: "Tallinas Farmācijas rūpnīcas akciju iegāde ir pirmais solis uz Baltijas farmācijas koncerna izveidošanu. Pirms šīs vienošanās "Grindeks" speciālisti veica Tallinas Farmācijas rūpnīcas ražošanas auditu un atzina šo ieguldījumu par lietderīgu. Darījuma nosacījumus izvērtēja un pozitīvu atzinumu sniedza arī starptautiskās auditorfirmas "Coopers & Lybrand" un "Price Waterhouse". Tallinas Farmācijas rūpnīcas akciju iegāde palielinās "Grindeks" kopējo vērtību, jo tas dos iespēju saskaņot abu uzņēmumu attīstību, specializēties noteiktu produktu izlaidē un padarīt efektīvāku ražošanu. Savukārt no "Grindeks" vērtības palielināšanās ieguvēji būs tā akcionāri."

Tallinas Farmācijas rūpnīca (TFR) dibināta 1914. gadā. 1994. gadā rūpnīca tika privatizēta, tās kontrolpaketi — 66,6 procentus akciju — iegādājās "Magnum Pharma". 1995. gadā pārējos 33,3 procentus valsts pārdeva publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem. TFR bija pirmais ražošanas uzņēmums, kurš uzsāka akciju kotēšanu Tallinas Fondu biržā. Pašreizējā TFR tirgus kapitalizācija ir aptuveni EEK 325 miljoni. 1997. gada pirmajos deviņos mēnešos apgrozījums sasniedza EEK 120 miljonus, savukārt peļņa pirms nodokļu nomaksāšanas bija EEK 33 miljoni.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!