• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sprādzienu pie Rīgas sinagogas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1998., Nr. 89/90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31749

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauna posma sākums Valsts prezidents opozīcijas priekšgalā Kultūras iestāžu skābās vīnogas Strauji nāk jauno finansistu dinastija Septiņi jaunieši šoruden studēs Latvijā "Titāniks" prasījis arī lietuvieša dzīvību

Vēl šajā numurā

03.04.1998., Nr. 89/90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sprādzienu pie Rīgas sinagogas

Valsts prezidents:

Pēc Ministru prezidenta Guntara Krasta iniciatīvas Valsts prezidents Guntis Ulmanis par 2. aprīļa naktī notikušo sprādzienu Rīgā, Peitavas ielā, pie sinagogas, piektdien, 3. aprīlī, sasauc Nacionālās drošības padomes ārkārtas sēdi.

Valsts prezidenta preses dienests

Ministru prezidents:

Ministru prezidents Guntars Krasts vakar, 2.aprīlī, lūdza ASV vēstnieku Latvijā Leriju Neperu iesaistīt ASV Federālās izlūkošanas biroja (FIB) speciālistus sprādziena izmeklēšanā pie Rīgas sinagogas.

ASV puse pozitīvi novērtēja Ministru prezidenta lūgumu un izteica gatavību uzaicināt FIB speciālistus.

Ministru prezidentam darba vizītes laikā Amerikas Savienotajās Valstīs ir paredzēta tikšanās ar FIB vadību.

Romāns Meļņiks,

Ministru prezidenta preses sekretārs

Iekšlietu ministrs:

Vakar, 2.aprīlī, iekšlietu ministrs Ziedonis Čevers saņēma no Ministru prezidenta Guntara Krasta steidzamu pieprasījumu, kurā ir teikts: "..sniegt paskaidrojumus un sodīt atbildīgos par Valsts prezidenta, Ministru prezidenta, ārlietu ministra savlaicīgu neinformēšanu par sprādzienu pie sinagogas š.g. 2.aprīlī."

Iekšlietu ministra atbildē ir teikts, ka šā gada 2.aprīlī pulksten 1.44 ziņojums par to, ka Rīgā, Peitavas ielā 6/8, sprādziena rezultātā bojāta automašīna "Volvo", tika nodots Rīgas centra RPP dežūrdaļai, kur tas reģistrēts ar numuru NŽ1288.

Pulksten 1.45, izbraucot uz notikuma vietu, Rīgas GPP un Centra RPP operatīvās grupas darbinieki konstatēja, ka automašīna cietusi sprādziena rezultātā, kas noticis pulksten 1.30 pie sinagogas ēkas. Sprādziena rezultātā bojāta sinagogas ēkas fasāde (Peitavas ielā 6/8), izsisti logu rāmji un stikli, kā arī bojātas vitrāžas. Izsisti arī logu stikli Mārstaļu ielas 16. dzīvojamās ēkas fasādes pusē un Peitavas ielas 2. un 4.nama logu stikli. Cietušo nav. Materiālā zaudējuma kopsumma tiek noskaidrota.

Pēc informācijas saņemšanas par notikušo IeM valsts sekretārs pieņēma lēmumu paplašināt izmeklēšanas grupu. Notikuma vietā ieradās Rīgas GPP priekšnieks Aivars Grigulis, Kārtības policijas priekšnieks Juris Rekšņa, Kriminālpolicijas priekšnieks Aivars Valcis, citas amatpersonas, eksperti, operatīvie un tehniskie darbinieki.

Līdz pulksten 5 tika veikta notikuma vietas pirmējā apskate. Pulksten 5.30 par notikušo sprādzienu, tā izmeklēšanas gaitu un pirmējās apskates rezultātiem valsts sekretārs informēja iekšlietu ministru Ziedoni Čeveru.

Pulksten 7 Iekšlietu ministrijā Z.Čevers tikās ar Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Andri Stari, lai apspriestu turpmākos neatliekamos nozieguma izmeklēšanas pasākumus.

Pulksten 7.35 sākās notikuma vietas papildu apskate, paplašinot 12izpētes teritoriju, dienas gaišajā laikā, kas tika pabeigta pulksten 11. Šīs apskates laikā atrastas detonatora sastāvdaļas un apvalks.

Pulksten 8.45 pēc apspriedes ar valsts sekretāru iekšlietu ministrs ieradās notikuma vietā, kur pulksten 9 noklausījās dienestu vadītāju ziņojumu par izmeklēšanas gaitu. Turpat ministrs apsprieda radušos situāciju ar Izraēlas vēstnieku Latvijā Odedu Ben Huru un Rīgas sinagogas galveno rabīnu Natanu Barkānu. IeM Administratīvais departaments sāka gatavot speciālu ziņojumu Ministru prezidentam Guntaram Krastam, Valsts prezidentam Guntim Ulmanim un Ārlietu ministrijai. Šis oficiālais ziņojums tika nosūtīts Valsts prezidenta kancelejai, Ministru prezidenta birojam un Ārlietu ministrijai pulksten 10.35.

Iekšlietu ministram vakar bija telefona saruna ar Ministru prezidentu pēc pulksten 9. Pulksten 9.15 iekšlietu ministrs par notikušo telefoniski informēja Valsts prezidentu Gunti Ulmani. Pulksten 9.30 Drošības policijas priekšnieks Jānis Apelis par notikušo informēja Ministru prezidentu Guntaru Krastu.

Iekšlietu ministrijā ir ierosināta dienesta izmeklēšana, kuras laikā tiks noteikta katras amatpersonas atbildība par informācijas sniegšanu.

Iekšlietu ministrijas preses centrs

ASV vēstnieks:

ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers un bijušais ASV valsts sekretāra vietnieks Ričards Holbruks, kurš Rīgā neoficiālā statusā viesojas pēc Latvijas valdības ielūguma, apmeklēja Rīgas sinagogu, lai izteiktu līdzjūtību un atbalstu Rīgas ebreju kopienai un Latvijas virsrabīnam Natanam Barkanam.

ASV Informācijas dienests

 

Saeimas 1998.gada

2.aprīļa lēmums:

Kategoriski nosodām 1998.gada 2.aprīlī provokāciju pie Rīgas sinagogas un pieprasām Satversmes aizsardzības biroju un Iekšlietu ministriju izmeklēt šo gadījumu un saukt vainīgos pie kriminālatbildības.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!