• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 21. aprīļa sēdē Par grozījumiem Pilsonības likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.1998., Nr. 107/108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31788

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc Ministru kabineta 21. aprīļa sēdes

Vēl šajā numurā

22.04.1998., Nr. 107/108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdībā

Ministru kabineta 21. aprīļa sēdē

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1996. gada 30. aprīļa noteikumos nr. 160 "Ministru kabineta iekšējās kārtības un darbības noteikumi". Grozījumos precizēta institūciju atzinumu un saskaņojumu par tiesību aktu projektiem sniegšanas kārtība, noteikts amatpersonu loks, kas ir tiesīgas ziņot par iesniegto tiesību aktu projektu Ministru kabineta komitejas sēdē, kā arī precizēti noteikumi atbilstoši strukturālajām izmaiņām Valsts kancelejā.

Valdība akceptēja "Noteikumus par Latvijas būvnormatīvu LBN–97 "Mūra un stiegrota mūra konstrukciju projektēšanas normas"". Noteikumi stāsies spēkā ar 1998. gada 1. maiju.

Akceptēti "Noteikumi par iekārtu elektrodrošību". Tie nosaka iekārtām piemērojamās elektrodrošības prasības un atbilstības novērtēšanas mehānismu, lai novērstu iespēju, ka tiek apdraudēta cilvēku, mājdzīvnieku vai īpašuma drošība, kā arī lai veicinātu brīvu attiecīgo preču kustību tirgū. Šo noteikumu prasības attiecas uz visām iekārtām, kas paredzētas lietošanai, ja maiņstrāva ir no 50 V līdz 1000 V vai līdzstrāva no 75 V līdz 1500 V, izņemot noteikumos minētās iekārtas, kā arī iekārtas, kurām normatīvajos aktos noteiktas speciālās elektrodrošības prasības. Noteikumi stāsies spēkā ar 1998. gada 1. jūliju.

Akceptēti noteikumi "Kārtība, kādā tiek aprēķinātas un atmaksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un veikts pārrēķins sociāli apdrošināto personu kontos". Noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek aprēķinātas un atmaksātas pārmaksātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas darba ņēmējiem, darba devējiem, pašnodarbinātajam un darba ņēmējam ārvalstniekam un veikts pārrēķins sociāli apdrošināto personu kontos.

Valdība akceptēja noteikumus "Laulības noslēgšanas kārtība brīvības atņemšanas vietās". Tie nosaka kārtību, kādā personai, kura atrodas brīvības atņemšanas iestādē, tiek nodrošināta iespēja noslēgt laulību.

Akceptēts rīkojums "Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā". Naturalizācijas kārtībā pilsonība piešķirta 144 pilsonības pretendentiem, t. sk. 3 viņu nepilngadīgajiem bērniem.

Ministru kabinets akceptēja noteikumus "Veterinārie noteikumi dzīvnieku kaušanai un kautproduktu ieguvei mazjaudas kautuvē". Šie noteikumi nosaka mazjaudas kautuvēm izvirzāmās veterinārās prasības govju, aitu, kazu, cūku, zirgu fermā audzētu savvaļas dzīvnieku kaušanai, kā arī svaigas gaļas, blakusproduktu un tehnisko izejvielu iegūšanai, lai iegūto produkciju varētu realizēt Latvijas teritorijā un eksportēt saskaņā ar importētājas valsts prasībām.

Akceptēti "Noteikumi par labības tirdzniecību un pārstrādi". Tie nosaka kārtību, kādā uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) veic labības un tās produktu tirdzniecību un importu (eksportu), kā arī labības pārstrādi. Noteikts, ka valsts nodevas likme labības importa vai eksporta speciālās atļaujas (licences) saņemšanai ir pieci lati.

Valdība akceptēja noteikumus "Kārtība, kādā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi tiek ieskaitīti pašvaldību budžetā". Noteikumi nosaka kārtību, kādā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi tiek ieskaitīti nodokļu maksātāju dzīvesvietas pašvaldības budžetā un pašvaldību finansu izlīdzināšanas fondā. (Noteikts, ka nodokļu maksājumi pašvaldību budžetos tiek ieskaitīti centralizēti ar Valsts kases starpniecību vai tieši. Nodokļu maksātājs vai darba devējs pārskaita nodokli Valsts kases iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu budžeta sadales kontā.) Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu īpatsvara koeficienti 1998. gadam noteikti noteikumu pielikumā.

Akceptēts rīkojums "Par Latvijas Republikas valdības un Turcijas Republikas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem".

Ministru kabinets akceptēja grozījumus Ministru kabineta 1997. gada 2. decembra noteikumos nr. 92 "Finansu ministrijas izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas nolikums". Grozījumi paredz izveidot konsultatīvu institūciju — Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas padomi, kuras kompetencē ir izstrādāt izložu un azartspēļu tirgus attīstības koncepciju un stratēģiju.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1997. gada 29. janvāra rīkojumā nr. 45 "Par bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts informācijas tīkla aģentūra" padomi un ģenerāldirektoru". Rīkojums paredz atbrīvot no amata bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts informācijas tīkla aģentūra" ģenerāldirektoru Juri Dumpi.

Valdība akceptēja noteikumus "Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta nolikums". Drošības dienests ir atsevišķa Aizsardzības spēku militāra struktūrvienība. Tas ir operatīvās darbības subjekts, veicot likumā "Par Aizsardzības spēkiem" noteiktos uzdevumus.

Akceptēti "Noteikumi par karavīru uzturdevām". Tie nosaka aktīvā militārā dienesta karavīru un zemessargu uzturdevas, uzturdevā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus un uzturdevas kaloritāti.

Akceptēti "Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieku ar speciālajām dienesta pakāpēm uzturdevām". Uzturdevas kompensācijas apmērs ir 35 lati mēnesī.

Akceptēts rīkojums "Par likvidējamās akciju sabiedrības "Rīgas porcelāns" darbā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu darbiniekiem". Privatizācijas aģentūrai uzdots no valsts īpašuma privatizācijā iegūtajiem līdzekļiem segt likvidējamās akciju sabiedrības "Rīgas porcelāns" darbiniekiem darbā nodarītā kaitējuma atlīdzības parādu 53 463 latu apmērā. Atļaut Privatizācijas aģentūrai saskaņā ar Ministru kabineta 1997.gada 21.janvāra noteikumiem nr.48 "Kārtība, kādā tiek finansēta Privatizācijas aģentūra un veikti norēķini ar privatizācijas fondiem un valsts budžetu" paredzētos atskaitījumus no valsts īpašuma privatizācijā iegūtajiem līdzekļiem 1998.gadā palielināt par šī rīkojuma 1.punktā minēto summu. Noteikt, ka Privatizācijas aģentūra kļūst par akciju sabiedrības "Rīgas porcelāns" kreditoru un minētās akciju sabiedrības kreditoru vietā iestājas kā prasītāja par šī rīkojuma 1.punktā minēto summu.

Akceptēts rīkojums "Par likvidējamā Latvijas—Vācijas kopuzņēmuma SIA "Redeks" darbā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu darbiniekiem". Privatizācijas aģentūrai no valsts īpašuma privatizācijā iegūtajiem līdzekļiem segt likvidējamā Latvijas—Vācijas kopuzņēmuma SIA "Redeks" darbiniekiem darbā nodarītā kaitējuma atlīdzības parādu 11 513 latu apmērā. Atļaut Privatizācijas aģentūrai saskaņā ar Ministru kabineta 1997.gada 21.janvāra noteikumiem nr.48 "Kārtība, kādā tiek finansēta Privatizācijas aģentūra un veikti norēķini ar privatizācijas fondiem un valsts budžetu" paredzētus atskaitījumus no valsts īpašuma privatizācijā iegūtajiem līdzekļiem 1998.gadā palielināt par šī rīkojuma 1.punktā minēto summu. Noteikt, ka Privatizācijas aģentūra kļūst par Latvijas—Vācijas kopuzņēmuma SIA "Redeks" kreditoru un minētās akciju sabiedrības kreditoru vietā iestājas kā prasītāja par šī rīkojuma 1.punktā minēto summu.

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumu projektu Pilsonības likumā. Likuma 14.pantu paredzēts izteikt šādā redakcijā: "14.pants. Naturalizācija vispārējā kārtībā; personu, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu, iesniegums par uzņemšanu Latvijas pilsonībā, ievērojot šā likuma 11. un 12.panta noteikumus, izskata to iesniegšanas secībā." Grozījumu projekts paredz atcelt naturalizācijas logu sistēmu. Lai nodrošinātu šā gada 15.aprīļa valdības sēdes protokollēmuma izpildi, darba grupai uzdots izvērtēt izglītības un valsts valodas jautājumu reglamentējošos tiesību aktus un pēc saskaņošanas ar EDSO līdz 27.aprīlim iesniegt Valsts kancelejā grozījumus Pilsonības likumā. Nolemts grozījumu projektu valdībā izskatīt 28.aprīļa sēdē un iesniegt izskatīšanai Saeimā 29.aprīlī.

Pieņemta zināšanai Ministru prezidenta Guntara Krasta sniegtā informācija "Valdības rīcības plāns situācijas stabilizācijai valstī".

Valdības preses departaments

 

Par grozījumiem Pilsonības likumā

Atbilstoši Ministru kabineta 15. aprīļa lēmumam, valdības sēdē vakar, 21. aprīlī, tika pieņemts likumprojekts par logu sistēmas atcelšanu Pilsonības likumā. Likumprojekts līdz 23. aprīlim tiks iesniegts Saeimā.

Darba grupa, kas gatavoja likumprojektu, nāca klajā ar priekšlikumu, ka jautājums par pilsonības piešķiršanu pēc 1991. gada 21. augusta Latvijā dzimušajiem bezpavalstnieku bērniem ir jārisina kompleksi. Lai nemazinātos latviešu valodas apguves nepieciešamība bērniem, vienlaikus ar Pilsonības likuma grozīšanu ir jāsagatavo un jāpieņem grozījumi Izglītības un Valsts valodas likumā. Ministru kabinets akceptēja šo priekšlikumu un uzdeva darba grupai sagatavot grozījumus likumos līdz 27. aprīlim, lai valdība tos varētu izskatīt nākamajā sēdē.

"Grozot Pilsonības likumu, ir jānodrošina, lai Latvija neizveidotos par divkopienu valsti. Būtisks priekšnoteikums tam ir valsts valodas statusa nostiprināšana un valsts valodas efektīva apmācība," uzskata Ministru prezidents Guntars Krasts.

Ministru prezidenta

preses sekretārs

Romāns Meļņiks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!