• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bankas un finanses. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1998., Nr. 136/137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31973

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dzīvojamo māju privatizācija Rīgā: ne atsevišķas mājas, bet rajoni

Vēl šajā numurā

15.05.1998., Nr. 136/137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bankas un finanses

Stabilitāte Rīgas Fondu biržā

Rīgas Fondu biržā maija pirmās nedēļas raksturo stabilitāte. Par to informēja prezidents Uldis Cērps. Vislielākais darījumu apjoms saglabājies Unibankai, kuras tirgoto akciju apjoms pārsniedza pusmiljona latu nedēļā.

Pagājušajā nedēļā par savlaicīgu gada pārskatu neiesniegšanu Rīgas Fondu biržas valde apturēja deviņu uzņēmumu akciju kotāciju. Noteikti konkrēti termiņi vēl diviem uzņēmumiem, kam gada pārskats jāiesniedz, bet kas spēja objektīvi izskaidrot nokavēšanās cēloni. Trīs uzņēmumu darbība biržā jau ir atjaunota, bet pārējo darbības atjaunošana iespējama tikai pēc šo noteikumu izpildes.

Kā uzsvēra U. Cērps, būtiska finansu tirgū bijusi ziņa, ka "Standard & Poor’s" atjaunojis Latvijas kredītreitingu, un tas ir palicis aizvadītā gada līmenī. Kredītreitings ilgtermiņa aizņēmumiem valūtā ir BBB, kas faktiski liecina par to, ka Latvija spēj aizņemties likvīdus ārvalstu resursus, ir saglabājies iepriekšējā līmenī. Varētu pieņemt, ka tas būtu augstāks, ja nebūtu sarežģījumi attiecībās ar Krieviju. Tas liecina, ka arī starptautiskajai reitinga aģentūrai ir izpratne par Latvijā notiekošajiem procesiem, kas par spīti pēdējiem notikumiem risinās normālā gaitā, ekonomika turpina atveseļoties. Arī privātā sektora īpatsvars, kaut arī atsevišķu lielu uzņēmumu privatizācija ir aizkavēta, turpina pieaugt un sasniedz 65 procentus. Tas liecina par zināmu stabilitāti valstī.

Rīgas Fondu biržai izveidojusies laba sadarbība ar Tallinas Fondu biržu. Kā informēja viesi – projekta menedžeris Andress Laisks un uzraudzības menedžeris Rains Sempers, tiek veidots kopējs projekts, kas atvieglotu pieeju abu biržu informācijas sistēmai. Lai vienā biržā esot, ar biržas tirdzniecības sistēmas palīdzību varētu būt lietas kursā par to, kas notiek otrā.

Kā norādīja U.Cērps, sadarbība šajā jomā turpināsies. Starp biržām noslēgts sadarbības līgums par informācijas apmaiņu attiecībā uz tiem uzņēmumiem, kas kotējas abās biržās. Nākotnē paredzēti vēl citi sadarbībus projekti, tādējādi padarot Baltijas tirgu atraktīvāku, lai spētu piedāvāt biržas biedriem labāku servisu.

Rīgas Fondu biržas sarakstos iekļauti divi jauni uzņēmumi — "Kokneses MRS" un "Latvijas Jūras medicīnas centrs".

Iepazīstinot ar publisko akciju sabiedrību "Latvijas Jūras medicīnas centrs", valdes priekšsēdētājs Dr. Jānis Birks pastāstīja, ka uzņēmums izveidots uz kādreizējās Baseina slimnīcas bāzes un atrodas Sarkandaugavas slimnīcā, Vecmīlgrāvja slimnīcā un poliklīnikā. Privatizācija uzsākta ar pozitīvu bilanci, zaudējumi un parādi nav bijuši.

Šā gada pirmā ceturkšņa bilancē ir jau neliela peļņa, kas no vienas gultasdienas veido 0, 22 latus. Četros mēnešos vienas akcijas peļņa ir 0,5 santīmi. 1998. gadā plānota 0,2 santīmus liela vienas akcijas peļņa. Salīdzinot ar 1997. gadu, uzņēmuma apgrozījums palielinājies par 12 procentiem. Pieaug to pacientu skaits, kas izvēlas Jūras medicīnas centra ārstniecības iestādes. Par ceturto daļu samazinājies pacienta vidējais ārstēšanas ilgums. Uzņēmuma sniegto pakalpojumu kvalitāte neatpaliek no Rietumvalstu slimnīcu nodrošinātās aprūpes. Jaunās tehnoloģijas izmantošana ļauj nodrošināt ātru un kvalitatīvu ārstēšanu. Jūras medicīnas centrs lepojas ar profesionāliem un labiem speciālistiem, kas var nodrošināt kvalitatīvu ārstēšanu. Ārstniecības pakalpojumi ir pieejami visiem republikas iedzīvotājiem, jo noslēgti līgumi ar visām reģionālajām slimokasēm. Noslēgts līgums arī ar Valsts slimokasi par trīs valsts pasūtījumu izpildi.

Ingrīda Rumbēna, "LV"

Atjauno uzņēmumu kotāciju

Rīgas Fondu biržas valde nolēmusi no šā gada 13.maija atjaunot a/s "Būvmehanizācija", "Madona AB", "Ogre", "Poligrāfists" un "Tukuma mežrūpniecības saimniecība" akciju kotāciju brīvajā sarakstā.

Rīgas Fondu biržas valde nolēma 18.maijā sākt a/s "Latvijas zoovetapgāde" 450 444 akciju kotāciju otrajā sarakstā.

No šā gada 15.maija tiek apturēta a/s "Brasa" akciju kotācija brīvajā sarakstā, jo uzņēmums nav iesniedzis finansu pārskatu par 1997.gadu biržas valdes 5.maijā noteiktajā iesniegšanas termiņa pagarinājumā — līdz šā gada 13.maijam.

A/s "Grobiņa", kuras akciju kotācija tika apturēta ar Fondu biržas valdes lēmumu šā gada 6.maijā, vēl nav iesniegusi biržai 1997.gada finansu pārskatu. Savukārt a/s "Olaines ķīmiski farmaceitiskā rūpnīca" un a/s "Brasa" 1997. gada finansu pārskata iesniegšanas termiņš tika pagarināts līdz šā gada 13.maijam, ņemot vērā a/s "Olaines ķīmiski farmaceitiskā rūpnīca" un a/s "Brasa" sniegtos paskaidrojumus.

Rīgas Fondu biržas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!