• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Investīcijas Latvijā šogad. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1998., Nr. 136/137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31975

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ja cilvēks vēlas tikt pie labāka mājokļa

Vēl šajā numurā

15.05.1998., Nr. 136/137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Investīcijas Latvijā šogad

Pagājušajā gadā ārvalstu investīciju kopapjoms Latvijā pārsniedza vienu miljardu ASV dolāru. Paredzams, ka šogad, ņemot vērā lielo valsts uzņēmumu privatizāciju, tas ievērojami palielināsies. Lūdzām Latvijas Attīstības aģentūras (LAA) ģenerāldirektoru MĀRI ĒLERTU pastāstīt par LAA veikumu ārvalstu investīciju piesaistē un mūsu valstī ražotās produkcijas eksporta veicināšanā.

— Lai sekmētu stabilu un harmonisku Latvijas tautsaimniecības attīstību, viens no galvenajiem LAA darbības pamatuzdevumiem ir uz eksportu orientēto un importu aizvietojošo tiešo ārvalstu investīciju piesaistīšana Latvijas tautsaimniecībai, palielinot tās potenciālu un radot jaunas darba vietas. Skaidrs, ka šī prioritāte nezaudēs nozīmi arī tuvākajā nākotnē.

Šobrīd samērā liels īpatsvars ir ārvalstu investīcijām, kuras iegūtas privatizācijas rezultātā. Domāju, ka tad, kad privatizācijas process mūsu valstī būs beidzies, LAA loma investīciju piesaistē palielināsies.

Atšķirībā no investīcijām privatizējamos objektos LAA darbība vairāk orientēta uz jaunu investīciju projektu identificēšanu Latvijā, kā arī potenciālo investoru meklēšanu konkrētiem projektiem, piemēram, celulozes rūpnīcas projektam un citiem. Darbs ar šādiem investīciju projektiem nes augļus tikai pēc ilgāka laika.

Lai piesaistītu investīcijas, nepieciešams radīt interesi par ieguldījumu iespējām Latvijā. Valdības vizīšu ietvaros organizējot starptautiskus seminārus un biznesa dienas ārvalstīs ar Latvijas uzņēmēju piedalīšanos, LAA ir uzkrājusi nozīmīgu pieredzi un kļuvusi par vienu no vadošajām mūsu valsts organizācijām, kas rīko šādus pasākumus.

No investīciju piesaistes viedokļa pagājušais gads vērtējams kā veiksmīgs darba posms. LAA piesaistītajos projektos šajā laikā investēti 26,1 miljons ASV dolāru, bet kopējais ieguldījumu apjoms (kopš LAA dibināšanas 1994. gadā) sasniedzis 40 miljonu ASV dolāru. Īstenojot šos investīciju projektus, laika posmā no 1994. gada līdz 1997. gadam jau radītas vai saglabātas 1045 darba vietas.

Ņemot vērā uzsāktos projektus, kurus ieguldītājs ir akceptējis, kopējais LAA piesaistīto investīciju apjoms, kas varētu realizēties tuvākajā nākotnē, ir 465 miljoni ASV dolāru. Ārvalstu investīciju kopapjoms 1997. gadā Latvijā bija apmēram viens miljards ASV dolāru. Paredzams, ka 1998. gada beigās, ņemot vērā lielo valsts uzņēmumu privatizāciju, tas būs krietni vien lielāks un var sasniegt pat divus miljardus ASV dolāru.

Lai gan LAA rīcībā ir samērā nelieli finansu un cilvēku resursi, šobrīd kopumā tā ierindojusies starp veiksmīgākajām attīstības aģentūrām Viduseiropā un Austrumeiropā.

Katrs LAA finansējumam izlietotais ASV dolārs 1997. gadā investīcijās piesaistīja 65 ASV dolārus, bet piesaistīto investīciju apjoms (ASV dolāros) uz vienu LAA darbinieku bija 1,2 miljoni ASV dolāru. Salīdzinājumam minēšu, ka Čehijas investīciju piesaistīšanas aģentūrā Czechinvest , kas ir viena no vadošajām Austrumeiropā, 1996. gadā katrs finansējumam izlietotais ASV dolārs investīcijās piesaistīja 115 ASV dolāru, bet investīciju apjoms uz vienu darbinieku bija 2 miljoni ASV dolāru.

Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšana ir otra prioritāte LAA darbībā. Pagājušajā gadā Latvijas eksporta apjoms palielinājās par 21 procentu.

Eksporta veicināšanas jomā būtiski svarīga loma ir biznesa kontaktu veidošanai starp Latvijas un ārvalstu uzņēmumiem. 1997. gadā LAA sagatavoja 32 vizīšu programmas un organizēja piecu tirdzniecības misiju vizītes, kurās 50 ārzemju uzņēmumu pārstāvji tikās ar 140 Latvijas uzņēmumu pārstāvjiem. Tika apkalpotas arī 27 mazākas biznesa partneru grupu vai individuālas biznesmeņu vizītes, kuru rezultātā 36 ārvalstu uzņēmēji apmeklēja 54 Latvijas uzņēmumus, lai vienotos par ražošanas pasūtījumiem vai iegādātos produkciju.

Pagājušajā gadā dažādiem Latvijas uzņēmumiem tika nosūtīti 382 konkrēti eksporta preču pieprasījumi no ārzemēm. Ņemot vērā, ka mūsu uzņēmumi bieži vien negrib sniegt ziņas par iesākto kontaktu pārtapšanu konkrētos darījumos, ir grūti novērtēt šo pieprasījumu efektivitāti. Taču no zināmajiem noslēgtajiem 15 eksporta kontraktiem, sešu darījumu kopsumma sasniedz gandrīz vienu miljonu ASV dolāru.

Lai palielinātu eksportu uz Krieviju un citām NVS valstīm, pagājušā gada augustā tika nodibināta akciju sabiedrība "Latvijas Tirdzniecības centrs" (LTC), kurā apvienojušies vairāk nekā 70 Latvijas uzņēmumi un organizācijas. Pirmajos piecos darba mēnešos ar LTC līdzdalību uz Sanktpēterburgu, Maskavu un Kazahiju nosūtītas kravas 1,3 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Pagājušā gada 17. septembrī notika LAA Eiropas Informācijas centra (EICC) oficiālā atklāšana. Šajā centrā Latvijas uzņēmēji var iegūt informāciju par Eiropas Savienības (ES) valstu likumdošanu, statistiku, potenciālajiem sadarbības partneriem un izsludinātajiem starptautiskajiem konkursiem (tenderiem). Pēc pasūtījumiem EICC darbinieki var sagatavot specifiskus tirgus pētījumus un organizēt tiešā mārketinga kampaņas, kuru ietvaros tiks meklēti pircēji vai potenciālie investori.

Ar EICC starpniecību Latvijas uzņēmējiem pieejami vairāk nekā 240 līdzīgu centru, kā arī Briselē speciāli izveidotā ES palīdzības punkta pakalpojumi. Lielu interesi izraisījusi arī iespēja izplatīt savus piedāvājumus Biznesa veicināšanas biroja BRE (Bureau de Rapprochement des Enterprises) un GTPN (Global Trade Point Network) specializētajos informācijas tīklos, kurus EICC pārstāv Latvijā.

Nozīmīgs informācijas avots, kas sniedz ziņas par mūsu produkcijas mērķtirgiem, ir LAA pārstāvniecības ārvalstīs — Lielbritānijā (Londonā) un Vācijā (Frankfurtē). Dažāda statusa LAA pārstāvji darbojas arī ASV, Austrālijā, Itālijā, Ukrainā un citās valstīs. LAA ārvalstu pārstāvniecības veic svarīgu darbu, izplatot informāciju par Latvijas uzņēmumu eksporta piedāvājumiem un ražošanas iespējām. Pagājušajā gadā apmēram 1500 ārvalstu firmām tika nosūtīti 200 šādi piedāvājumi, uz kuriem pienāca gandrīz 450 atbildes.

Eksporta veicināšanā liela loma ir arī starptautiskajām izstādēm. Pagājušajā gadā galvenais pasākums šajā jomā bija Latvijas uzņēmumu piedalīšanās starptautiskajā Hannoveres gadatirgū. LAA organizēja 21 uzņēmuma ekspozīciju šajā izstādē, kurā tika demonstrēti mūsu labākie sasniegumi mašīnu un transporta būves, elektrotehnikas, automatizācijas, datortehnoloģijas un elektronikas jomā. Latvijas uzņēmumu pārstāvju grupas piedalīšanos Hannoveres gadatirgū LAA plāno organizēt arī šogad.

Izmantojot Eiropas Savienības PHARE programmas finansējumu, LAA šogad cer sākt īstenot eksporta atbalsta programmu, kuras ietvaros Latvijas uzņēmumiem paredzēts finansiāls atbalsts, lai apgūtu jaunus tirgus.

Raitis Bukovskis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!