• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apvienošanās ceļš - sadarbības, attīstības ceļš. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.1998., Nr. 150/152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32040

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

26.05.1998., Nr. 150/152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

PAŠVALDĪBĀS

Apvienošanās ceļš — sadarbības, attīstības ceļš

Vidrižu pagasta Igates pils laiku gaitā pieredzējusi un piedzīvojusi ne mazumu pārvērtību. Pārmaiņu gaisotnē aizvadītās nedēļas nogalē risinājās arī Pašvaldību teritoriālās reformas sekretariāta (PTRS) rīkotā seminārapspriede, kurā pulcējas galvenokārt Limbažu rajona pagastu vadītāji un iedzīvotāji. Tepat bija arī Saulkrastu domes pārstāvji un citi interesenti no tuvējā Rīgas rajona.

Klātesošo diskusijai tika piedāvāts apjomīgs — vairāk nekā trīsdesmit lappušu — pētījums, kas šajā pavasarī tapis PTRS aprūpē. Tā ievadrindkopās lasāms:

"Limbažu rajonā patlaban ir 17 pašvaldības, 12 pagasti un piecas pilsētas. Iniciatīva veikt pētījumus šajos pagastos nāca no Lēdurgas pagasta padomes priekšsēdētāja Kārļa Bērziņa. Izpētes mērķis bija noskaidrot sadarbības un apvienošanās iespējas nākotnē. Lēdurgas un Vidrižu pagasta pašvaldības izpētē piedalījās, sniedzot informāciju un ziņas par pašvaldību darbu un pašreizējiem infrastruktūras objektiem konkrētajā teritorijā.

Šajā izpētes projektā līdzdarboties tika uzaicināts arī Skultes pagasts, kas neiebilda pret izpēti, kaut gan pagasta vadība uzskata, ka Skultei ar Lēdurgas un Vidrižu pagastu nav kopīgas infrastruktūras. Drīzāk viņi varētu skatīties uz Saulkrastu pusi, jo galvenie infrastruktūras objekti, ko viņi izmanto, — skola, medicīnas pakalpojumi, pasts un veikali — atrodas Saulkrastos, respektīvi Zvejniekciemā.

Pašvaldību teritoriālās reformas sekretariāta vadītāja Jana Zara, kā arī viņas kolēģes Dzidra Vecbrāle un Zanda Peka bija parūpējušās, lai seminārapspriedes dalībnieki varētu saņemt tiklab pētījuma tekstu, kā arī PTRS sagatavoto pārskata materiālu "Teitoriālas reformas nepieciešamība Latvijā". Te var lasīt gan vispārējās, šobrīd tik aktuālās nostādnes, kas skar apvienošanās priekšrocības, gan pirmos rezultātus, kas gūti Kandavas un Ikšķiles pilsētā ar lauku teritoriju. Intriģējošs var būt arī vairāklapu pielikums, kas atšifrē 1970.gadā Dānijā notikušās vietējo pašvaldību teritoriālās refomas ieceri un norisi. Tā noslēgusies ar 275 municipalitātēm agrāko 1388 vietā un 14 āmtēm (apriņķiem) agrāko 25 vietā. Arī Igatē vairākkārt tika uzsvērts, ka reforma nav pašmērķis, bet gan iespēja veidot jaunas attiecības jaunos sociāli ekonomiskajos apstākļos. Diskusijas gaitā sevišķi gaidīts tika Staiceles domes un Limbažu rajona padomes priekšsēdētājs Jānis Bakmanis. It īpaši tāpēc, ka analogā seminārapspriedē Sabilē maija sākumā viņš nolasījis intriģējošu referātu par Lielsalacas novada izveides iecerēm. Viņu gan Igates auditorija nesagaidīja, toties tās klausītāji saņēma Sabilē teiktā teksta kopiju ar problēmu uzstādījumu un risinājuma variantiem. Kaut vai ar atziņu, ka rajona attīstībai nav nekā svarīgāka par ceļiem. "Via Baltica" gan ir vilinošs projekts, jo tas tieši skars šo apvidu, taču pašreizējā realitāte ir tāda, ka no Staiceles un Salacgrīvas autobuss šovasar nebrauc nevis tāpēc, ka neviens negribētu braukt, bet gan tādēļ, ka 28 kilometru garumā ceļš nav normāli izbraucams.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!